Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τουρισμού (The European Travel Commission-ETC) έδωσε στη δημοσιότητα την 4η έκδοση (4ου τριμήνου) για τον ευρωπαϊκο τουρισμό το 2010, τις τάσεις και τις προοπτικές του. Ακολουθούν κάποια ενδιαφέροντα σημεία της έκθεσης για το 4ο τρίμηνο του 2010…
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τουρισμού (The European Travel Commission-ETC) έδωσε στη δημοσιότητα την 4η έκδοση (4ου τριμήνου) για τον ευρωπαϊκο τουρισμό το 2010, τις τάσεις<...> και τις προοπτικές του.
Ακολουθούν κάποια ενδιαφέροντα σημεία της έκθεσης για το 4ο τρίμηνο του 2010:
- Η τουριστική ανάκαμψη στην Ευρώπη και σε παγκόσμιο επίπεδο συνεχίστηκε τους “άτονους” μήνες του 2010. Τα στοιχεία δείχνουν μια ελαφρά επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των αφίξεων των επισκεπτών σε όλην την Ευρώπη στο τέλος του 2010, πριν οι καιρικές συνθήκες του Δεκεμβρίου καθυστερήσουν τα ταξίδια.
- Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν τόσο από τις αεροπορικές εταιρείες όσο και από την ξενοδοχειακή βιομηχανία επιβεβαιώνουν την ανάκαμψη που σημειώθηκε στις αφίξεις. Η αύξηση της επιβατικής κίνησης στις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες συνεχίστηκε με γρήγορο ρυθμό, από το κλείσιμο του εναέριου χώρου τον Απρίλιο και μετά, με μόνο μια σύντομη ανάπαυλα στις αρχές του φθινοπώρου και πριν τις διαταραχές στις πτήσεις στα τέλη Δεκεμβρίου.
- Οι πληρότητες στα ευρωπαϊκά ξενοδοχεία συνέχισαν να αυξάνονται έως και το Νοέμβριο, ενώ η ανάπτυξη των μέσων ημερήσιων ποσοστών ήταν εμφανής παντού πλην της νότιας Ευρώπης.
- Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες ήταν ευνοϊκές για πολλούς ευρωπαϊκούς προορισμούς. Οι αφίξεις από τη Ρωσία και την Ιαπωνία αυξήθηκαν σε μεγάλο ποσοστό καθ`όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ οι ΗΠΑ παρουσίασαν ισχυρότερη ανάπτυξη κατά το β΄εξάμηνο του έτους.
- Τα ταξίδια προς την Ευρώπη ωφελήθηκαν από τη σταθερή οικονομική ανάκαμψη σε ορισμένα μέρη της ηπείρου, με την ενδο-περιφερειακές μετακινήσεις να εξακολουθούν να αποτελούν τον κύριο όγκο των αφίξεων. Ωστόσο, οι οικονομικές προοπτικές για την Ευρώπη ενέχουν συγκεκριμένους κινδύνους για επιβράδυνση μέσα στο 2011.
- Οι ανησυχίες σχετικά με το δημόσιου χρέους στην Ευρώπη είναι μεγαλύτερη πηγή αβεβαιότητας. Μετά την οικονομική κρίση σε Ελλάδα και Ιρλανδία και την εμπλοκή της ΕΕ και του ΔΝΤ, η προσοχή στράφηκε προς την Πορτογαλία και την Ισπανία. Οι ανησυχίες αυτές αντικατοπτρίζονται σήμερα στα μακροπρόθεσμα επιτόκια.
- Ο κίνδυνος κάποια από τις “περιφερειακές” οικονομίες της Ευρωζώνης να καταρρεύσει δεν είναι ασήμαντος. Οι συνέπειες του γεγονότος αυτού θα προκαλέσουν σημαντικές απώλειες για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες και η μεταφορά του προβλήματος μέσω του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος ενέχει τον κίνδυνο επιστροφής στην ύφεση για το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου.
Θετικό πάντως είναι το γεγονός ότι ο τομέας των επιχειρήσεων εξακολουθεί να διαθέτει κεφαλαιακή ρευστότητα, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε ώθηση τόσο σε προσλήψεις όσο και σε επενδύσεις.
Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.