Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςΗ κλιματική αλλαγή απομακρύνει τους τουρίστες από τον ευρωπαϊκό νότο
Περιβάλλον

Η κλιματική αλλαγή απομακρύνει τους τουρίστες από τον ευρωπαϊκό νότο

Η Ευρώπη διανύει το τρίτο κύμα καύσωνα μέσα σε ένα μήνα, ενδεικτικό και ανησυχητικό σημάδι της κλιματικής αλλαγής του πλανήτη.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι οι θερμοκρασίες την ερχόμενη εβδομάδα μπορεί να ξεπεράσουν το τρέχον ρεκόρ της Ευρώπης των 48,8 βαθμών Κελσίου, που σημειώθηκε στη Σικελία τον Αύγουστο του 2021, εγείροντας φόβους για επανάληψη των θανάτων από ζέστη του περασμένου έτους. Ιστορίες τουριστών που μεταφέρθηκαν με αεροπλάνο από ιταλικές παραλίες ή απομακρύνθηκαν με ασθενοφόρα από την Ακρόπολη λόγω θερμοπληξίας κυκλόφόρησαν ευρέως στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες εβδομάδες.

Το Υπουργείο Υγείας της Ιταλίας ενίσχυσε τις προειδοποιήσεις του για τον καύσωνα από τις 17 Ιουλίου, καθώς η νότια Ευρώπη βρίσκεται εν μέσω μια καυτής εβδομάδας, με θερμοκρασίες που αναμένεται να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Το ιταλικό Υπουργείο Υγείας προέτρεψε τις περιφέρειες να ενισχύσουν τις υπηρεσίες κατ’οίκον, ώστε οι ηλικιωμένοι να μη χρειάζεται να βγαίνουν έξω εάν χρειάζονται ιατρική περίθαλψη και να δημιουργήσουν ειδικούς σταθμούς στα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση περιστατικών έκτακτης ανάγκης. Η Ρώμη σήμερα θα αντιμετωπίσει θερμοκρασίες έως και 42C. Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας της ιταλικής πρωτεύουσας, εθελοντές και στελέχη της τοπικής εταιρείας ύδρευσης βρίσκονται σε 28 τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένου του Κολοσσαίου και υπαίθριων αγορών προϊόντων, για να καθοδηγούν κατοίκους και τουρίστες σε σιντριβάνια και να διανέμουν εμφιαλωμένο νερό. Ο υδράργυρος στη Ρώμη έφτασε στους 39 C στις 3 μ.μ. το μεσημέρι της Δευτέρας. Διακοπές ρεύματος έπληξαν τμήματα της πόλης καθώς τα ηλεκτρικά δίκτυα δεν άντεξαν λόγω της μεγάλης ζήτησης από τα κλιματιστικά. Εκτός από τη Ρώμη, αρκετές άλλες πόλεις, ιδίως στα νότια νησιά της Σικελίας και της Σαρδηνίας, αναμένεται να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς.

Ο καύσωνας των ημερών οφείλεται σε ένα αντικυκλώνα υψηλής πίεσης με την ονομασία “Κέρβερος¨ και πρόκειται για το τρίτο κύμα καύσωνα της Ευρώπης μέσα σε ένα μήνα.

Η Ελλάδα είχε μια σύντομη ανάπαυλα από τη ζέστη τη Δευτέρα, με τις ώρες λειτουργίας να επιστρέφουν κανονικά στην Ακρόπολη και σε άλλες τοποθεσίες, καθώς το μνημείο είχε κλείσει τις πιο ζεστές ώρες της περασμένης Παρασκευής για την προστασία των τουριστών. Το μεγαλύτερο μέρος της νότιας Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας, είναι σε αυξημένο επίπεδο συναγερμού για κίνδυνο πυρκαγιάς, ενώ πιο ακραίες θερμοκρασίες αναμένονται από αύριο, Πέμπτη.

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet της Ισπανίας δήλωσε ότι το κύμα καύσωνα αυτή την εβδομάδα «θα επηρεάσει μεγάλο μέρος των χωρών που συνορεύουν με τη Μεσόγειο». Οι θερμοκρασίες σε ορισμένες νότιες περιοχές της Ισπανίας είχαν προβλεφθεί να ξεπεράσουν τους 42C πριν πέσουν κάποια στιγμή σήμερα, Τετάρτη.

Ο εκπρόσωπος της Aemet, Rubén del Campo, δήλωσε ότι καθώς ο “Κέρβερος” σπρώχνει μια θερμή μάζα αέρα από την Αφρική προς την Ευρώπη, η ζέστη και ο πολύ ξηρός αέρας ανεβάζουν κατακόρυφα τον κίνδυνο πυρκαγιών. Μια πυρκαγιά που ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας συνέχισε να καίει ανεξέλεγκτη τη Δευτέρα, αν και οι αρχές δήλωσαν ότι οι ασθενέστεροι άνεμοι και οι χαμηλότερες θερμοκρασίες στην περιοχή βοηθούσαν τους πυροσβέστες να την καταπολεμήσουν. Η πυρκαγιά στο νησί La Palma έκαψε περίπου 11.300 στρέμματα ως επί το πλείστον δασώδεις λόφους και περίπου 20 σπίτια και κτίρια από τη Δευτέρα. Περισσότεροι από 4.000 κάτοικοι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους το Σάββατο, αλλά τους επετράπη να επιστρέψουν αργά την Κυριακή.

Οι χώρες που “βρέχονται” από τη Μεσόγειο Θάλασσα δεν είναι οι μόνες που υποφέρουν. Οι αρχές της Βόρειας Μακεδονίας επέκτειναν τον συναγερμό λόγω καύσωνα για τις επόμενες 10 ημέρες με τις προβλεπόμενες θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 43C, ενώ το Κοσσυφοπέδιο εξέδωσε επίσης προειδοποιήσεις.

Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC) δείχνουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που ελπίζουν να ταξιδέψουν στην περιοχή της Μεσογείου το διάστημα Ιουνίου – Νοεμβρίου έχει ήδη μειωθεί κατά 10% σε σύγκριση με πέρυσι.

Εν τω μεταξύ, προορισμοί όπως η Τσεχία, η Δανία, η Ιρλανδία και η Βουλγαρία εμφανίζουν αυξημένο τουριστικό ενδιαφέρον. «Προβλέπουμε ότι οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες στο μέλλον θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις επιλογές των ταξιδιωτών στην Ευρώπη», δήλωσε ο Miguel Sanz, επικεφαλής της ETC. «Η πρόσφατη μελέτη μας δείχνει μείωση του αριθμού των ατόμων που ενδιαφέρονται να ταξιδέψουν τον Αύγουστο, τον μήνα αιχμής, ενώ περισσότεροι Ευρωπαίοι σκέφτονται να κάνουν φθινοπωρινά ταξίδια», είπε.

Η ζήτηση για ταξίδια έχει εκτοξευθεί ξανά αυτό το καλοκαίρι, καθώς οι τουρίστες αφήνουν πίσω τους τα χρόνια των περιορισμών λόγω πανδημίας και οι ταξιδιωτικοί οργανισμοί αναφέρουν ότι η ζέστη δεν έχει προκαλέσει πολλές ακυρώσεις – ακόμη. Ειδικά οι Βρετανοί έχουν κλείσει λιγότερες διακοπές κοντά στο σπίτι και περισσότερες στη Μεσόγειο, συχνά πολλούς μήνες νωρίτερα, καθώς συνεχίζουν να λαχταρούν αποδράσεις σε παραλιακούς προορισμούς μετά το lockdown, δήλωσε ο Sean Tipton, υπεύθυνος Επικοινωνίας του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων της Βρετανίας, ABTA.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024