Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΠΟΤ: 700 εκατ. τουρίστες ταξίδεψαν το 8μηνο του 2023, μήνας αιχμής ο Ιούλιος
Τάσεις

ΠΟΤ: 700 εκατ. τουρίστες ταξίδεψαν το 8μηνο του 2023, μήνας αιχμής ο Ιούλιος

Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών έφτασαν το 80% των επιπέδων προ πανδημίας το α’ τρίμηνο του 2023. Υπολογίζεται ότι 235 εκατ. τουρίστες ταξίδεψαν διεθνώς το α’ τρίμηνο, υπερδιπλάσιοι από εκείνους της ίδιας περιόδου του 2022.

Ο διεθνής τουρισμός συνεχίζει να ανακάμπτει από τη χειρότερη κρίση στην ιστορία του, καθώς οι αριθμοί των αφίξεων έφτασαν το 84% των προπανδημικών επιπέδων μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου 2023, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO). Η Μέση Ανατολή, η Ευρώπη και η Αφρική βρίσκονται στην αιχμή της ανάκαμψης.

Ο τουρισμός σε τροχιά για πλήρη ανάκαμψη

Η τουριστική ζήτηση συνεχίζει να παρουσιάζει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και διαρκή ανάκαμψη, ακόμη και ενόψει των οικονομικών και γεωπολιτικών προκλήσεων. Το νέο τεύχος του Παγκόσμιου Βαρόμετρου Τουρισμού του UNWTO παρακολουθεί την ανάκαμψη του κλάδου κατά τη διάρκεια του 2023 έως τα τέλη Ιουλίου. Το τελευταίο Βαρόμετρο του UNWTO δείχνει ότι:

  • Μέχρι το τέλος Ιουλίου, οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις έφτασαν το 84% των επιπέδων πριν από την πανδημία.
  • 700 εκατ. τουρίστες ταξίδεψαν διεθνώς μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου 2023, 43% περισσότεροι από τους ίδιους μήνες του 2022.
  • Ο Ιούλιος ήταν ο καλύτερος μήνας, με 145 εκατ. διεθνείς καταγεγραμμένους ταξιδιώτες, περίπου το 20% του συνόλου των επτά μηνών.

Ο γενικός γραμματέας του UNWTO, Zurab Pololikashvili, δήλωσε: “Τα στοιχεία του UNWTO δείχνουν για άλλη μια φορά πώς ο τουρισμός ανακάμπτει δυναμικά σε κάθε μέρος του κόσμου. Αλλά καθώς ο τομέας μας ανακάμπτει, πρέπει επίσης να προσαρμοστεί. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που παρακολουθήσαμε τους τελευταίους μήνες καθώς και οι κρίσιμες προκλήσεις της διαχείρισης των αυξανόμενων τουριστικών ροών υπογραμμίζουν την ανάγκη να οικοδομηθεί ένας πιο χωρίς αποκλεισμούς, βιώσιμος και ανθεκτικός τομέας και να διασφαλιστεί ότι η ανάκαμψη συμβαδίζει με την επανεξέταση του τομέα μας”.

Αποτελέσματα ανά περιοχή

Όλες οι περιοχές του κόσμου παρουσίασαν ισχυρούς ρυθμούς ανάκαμψης του τουρισμού κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2023, λόγω της ζήτησης για διεθνή ταξίδια από πολλές μεγάλες αγορές:

  • Η Μέση Ανατολή ανέφερε τα καλύτερα αποτελέσματα για το διάστημα Ιάν.-Ιούλ. 2023, με αφίξεις 20% πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα. Η περιοχή συνεχίζει να είναι η μόνη που έχει ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019 μέχρι στιγμής.
  • Η Ευρώπη, η μεγαλύτερη περιοχή-προορισμός στον κόσμο, έφτασε το 91% των προ-πανδημικών επιπέδων, υποστηριζόμενη από την ισχυρή ενδοπεριφερειακή ζήτηση και τα ταξίδια από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
  • Η Αφρική ανέκτησε το 92% των επισκεπτών πριν από την κρίση αυτό το επτάμηνο και η Αμερική το 87%, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία.
  • Στην Ασία και τον Ειρηνικό, η ανάκαμψη επιταχύνθηκε στο 61% των επιπέδων αφίξεων πριν από την πανδημία, μετά το άνοιγμα πολλών προορισμών και αγορών εξερχόμενου τουρισμού στα τέλη του 2022 και νωρίτερα φέτος.
Κοιτώντας στο μέλλον

Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο διεθνής τουρισμός παραμένει σε καλό δρόμο, ώστε να φτάσει το 80-95% των προπανδημικών επιπέδων το 2023. Οι προοπτικές για τον Σεπτέμβριο-Δεκέμβριο 2023 δείχνουν συνεχή ανάκαμψη, σύμφωνα με τον τελευταίο Δείκτη Εμπιστοσύνης του UNWTO, αν και με πιο ήπιο ρυθμό, μετά την περίοδο αιχμής των ταξιδιών (Ιουνίου-Αυγούστου). Αυτά τα αποτελέσματα θα εξαρτηθούν από τη συνεχιζόμενη, σταθερή ζήτηση και την αυξημένη αεροπορική συνδεσιμότητα, ιδιαίτερα στην Ασία και τον Ειρηνικό, όπου η ανάκαμψη εξακολουθεί να είναι υποτονική.

Το “άνοιγμα” της Κίνας και άλλων ασιατικών αγορών και προορισμών αναμένεται να συνεχίσει να ενισχύει τα ταξίδια, τόσο εντός των περιοχών αυτών όσο και σε άλλα μέρη του κόσμου. Το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον εξακολουθεί να αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την αποτελεσματική ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού το 2023, σύμφωνα με την Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του UNWTO.

Ο επίμονος πληθωρισμός και η άνοδος των τιμών του πετρελαίου “μεταφράζονται” σε υψηλότερο κόστος μεταφοράς και διαμονής. Αυτό θα μπορούσε να επιβαρύνει τις συμπεριφορές δαπανών για το υπόλοιπο του έτους, με τους τουρίστες να αναζητούν όλο και περισσότερο την αξία για τα χρήματά τους, να ταξιδεύουν πιο κοντά στο σπίτι και να κάνουν μικρότερα ταξίδια.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024