Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΗ ΔΕΗ αρνείται διακανονισμό σε τουριστικές κερκυραϊκές επιχειρήσεις
Ερώτηση της Α. Γκερέκου

Η ΔΕΗ αρνείται διακανονισμό σε τουριστικές κερκυραϊκές επιχειρήσεις

Ερώτηση προς τους κ.κ. υπουργούς Ανάπτυξης, Τουριστικής Ανάπτυξης, Οικονομίας και Οικονομικών, με θέμα “Εν μέσω οικονομικής κρίσης η ΔΕΗ αρνείται να αποδεχθεί αιτήματα τουριστικών και άλλων επιχειρήσεων της Κέρκυρας για […]

Ερώτηση προς τους κ.κ. υπουργούς Ανάπτυξης, Τουριστικής Ανάπτυξης, Οικονομίας και Οικονομικών, με θέμα “Εν μέσω οικονομικής κρίσης η<...> ΔΕΗ αρνείται να αποδεχθεί αιτήματα τουριστικών και άλλων επιχειρήσεων της Κέρκυρας για διακανονισμό ρύθμισης οφειλών”, κατέθεσε η βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ, κα Aντζελα Γκερέκου.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης, έχει ως εξής:

“Όπως γνωρίζετε, ο τουρισμός αποτελεί την ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας του νομού Κέρκυρας. Όπως είναι επίσης γνωστό, η παρατεταμένη οικονομική κρίση και η σοβαρή μείωση του εισοδήματος που προέρχεται από την τουριστική δραστηριότητα, έχει οδηγήσει σε μεγάλα οικονομικά αδιέξοδα μεγάλο αριθμό τουριστικών επιχειρήσεων, επηρεάζοντας με έντονο τρόπο την οικονομία της Κέρκυρας.

Επιπλέον, οι τουριστικοί επιχειρηματίες καλούνται να διαχειριστούν τα προβλήματα που απορρέουν από την οικονομική κρίση και την μείωση της τουριστικής κίνησης με τρόπο τέτοιο ώστε να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους ανοιχτές και βέβαια να μην προχωρήσουν σε απολύσεις προσωπικού.

Ωστόσο, παρά τις διαρκείς εξαγγελίες της Κυβέρνησης σύμφωνα με τις οποίες αναλαμβάνει διαρκώς πρωτοβουλίες για να στηρίξει την πραγματική οικονομία και την επιχειρηματικότητα, στην πραγματικότητα αρνείται να διευκολύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα και εν τέλει την πραγματική οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει και από το με αριθμ. Πρωτ. 1663/6-03-2009 έγγραφο του Δήμου Εσπερίων προς την ΔΕΗ Κέρκυρας, χαρακτηριστικό παράδειγμα των παραπάνω, αποτελεί το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών (ξενοδόχοι, ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων, τουριστικές επιχειρήσεις κ.λπ.) που δραστηριοποιούνται στην Κέρκυρα και εν προκειμένω στην ευρύτερη περιοχή του Δ. Εσπερίων, αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ΔΕΗ, σε σχέση με τον αιτούμενο από αυτούς διακανονισμό για τη ρύθμιση του χρέους τους. Σε πολλές περιπτώσεις, έχει διακοπεί η παροχή ρεύματος προς τις επιχειρήσεις τους, και λόγω της οικονομικής αδυναμίας τους, ζητούν από τη ΔΕΗ να βρεθεί ένας τρόπος ρύθμισης του χρέους τους, έτσι ώστε με την έναρξη της τουριστικής περιόδου και κατά τη διάρκεια της, να αποπληρώσουν-εξοφλήσουν την οφειλή τους.

Παρά το γεγονός λοιπόν ότι βρισκόμαστε στο μέσο οικονομικής κρίσης, η οποία επηρεάζει έντονα την επιχειρηματική δραστηριότητα και δη τον τουριστικό κλάδο, μέχρι σήμερα η ΔΕΗ αρνείται να προβεί σε διακανονισμό με τους επιχειρηματίες, με αποτέλεσμα πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις να παραμείνουν κλειστές, προκαλώντας σοβαρότατα οικονομικά αδιέξοδα τόσο στις ίδιες τις επιχειρήσεις, όσο και στην τοπική οικονομία, οδηγώντας δε πολλούς εργαζομένους στην ανεργία.

Σημειωτέων, πως βρισκόμαστε στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, οι περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις έχουν παραμείνει κλειστές από την λήξη της προηγούμενης τουριστικής περιόδου μέχρι και σήμερα, με συνέπεια με την έναρξη της εφετινής περιόδου να βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγάλες οφειλές, πολλές οικονομικές υποχρεώσεις και προφανώς χωρίς έσοδα.

Κατόπιν τούτων,

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί,

1. Έχει υποπέσει στην αντίληψη σας το ως άνω περιγραφόμενο πρόβλημα και αν ναι, με ποιες ενέργειες το έχετε αντιμετωπίσει;
2. Δεδομένου του γεγονότος ότι η χώρα μας διανύει μια από τις σοβαρότατες οικονομικές κρίσεις των τελευταίων πολλών ετών, για ποιους ακριβώς λόγους μέχρι σήμερα δεν έχετε μεριμνήσει, ώστε επιχειρήσεις, όπως η ΔΕΗ να λειτουργούν με μεγαλύτερη ευελιξία, συμβάλλοντας στην καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των συνεπειών που προκαλούνται από την κρίση;
3. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, προτίθεστε να αναλάβετε πρωτοβουλίες, ώστε η ΔΕΗ να πειστεί για την αναγκαιότητα διευκόλυνσης των πολιτών και των επιχειρηματιών, μέσω της αποδοχής των αιτημάτων διακανονισμών των οφειλών;
4. Δεδομένης της οικονομικής δυσπραγίας, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου τουριστικής ανάπτυξης, ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει ώστε να επιτραπεί στις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου να ανοίξουν την εφετινή τουριστική περίοδο, αποτρέποντας περαιτέρω οικονομικά αδιέξοδα και βέβαια να οδηγηθούν στην ανεργία ακόμη περισσότεροι εργαζόμενοι;”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024