Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΛιάπης: Χώρος πρώτης προτεραιότητας ως προς τον πολιτισμό η Κρήτη
Υπουργείο Πολιτισμού

Λιάπης: Χώρος πρώτης προτεραιότητας ως προς τον πολιτισμό η Κρήτη

Επίσκεψη στο Ηράκλειο της Κρήτης πραγματοποίησε το Σάββατο ο Υπουργός Πολιτισμού, κ. Μιχάλης Λιάπης. Επισκεπτόμενος το Παγκρήτιο Στάδιο, ο ο κ. Υπουργός ανακοίνωσε ότι σε ένα μήνα θα παραδοθεί επισήμως […]

Επίσκεψη στο Ηράκλειο της Κρήτης πραγματοποίησε το Σάββατο ο Υπουργός Πολιτισμού, κ. Μιχάλης Λιάπης. Επισκεπτόμενος το Παγκρήτιο Στάδιο, ο ο κ. Υπουργός ανακοίνωσε ότι σε ένα μήνα θα παραδοθεί επισήμως στο Δήμο Ηρακλείου<...>και σε περίπου δύο μήνες θα έχει συσταθεί η απαραίτητη κοινοπραξία. Στο πλαίσιο αυτό, την προσεχή Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην Αθήνα μεταξύ εκπροσώπων του Δήμου και του ΥΠΠΟ (Ολυμπιακά Ακίνητα), προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες της παραχώρησης.

“Ύστερα από πολλές διαπραγματεύσεις, που πήραν χρόνο, περισσότερο απ όσο θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου”, ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο κ. Λιάπης, “αποδίδουμε σήμερα στην τοπική κοινωνία αυτό το στάδιο. Είμαι βέβαιος ότι τις προσεχείς ημέρες θα καταλήξουμε -όχι στις διαπραγματεύσεις, διότι αυτές έχουν ολοκληρωθεί- στη σύνταξη της γραπτής συμφωνίας για να μπορέσω, όπως είπα και στον αγαπητό Δήμαρχο Ηρακλείου, στις επόμενες εβδομάδες, ελπίζω έως το τέλος του Ιουνίου, να έρθω για να κάνουμε την επίσημη τελετή παράδοσης. Τι θέλω και τι θέλει η Ελληνική Πολιτεία: να αξιοποιηθεί αυτός ο χώρος. Να γίνει πραγματικά ένα κέντρο αθλητικών εκδηλώσεων αλλά και πολιτιστικών δράσεων. Να ενταχθεί στην καθημερινότητα των πολιτών. Είμαι βέβαιος ότι σε συνεργασία με το Δήμο θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε και τον περιβάλλοντα χώρο για να εξασφαλίσουμε τους επιπλέον – σταθερούς οικονομικούς πόρους, όχι μόνο για να επιβιώσει το στάδιο αλλά να αναπτυχθεί και να είναι κοντά στο λαό”.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, απ` όπου ανακοίνωσε ότι αυτή την εβδομάδα ξεκινούν οι προσλήψεις ωρομισθίων και διευρύνεται το ωράριο λειτουργίας του χώρου.

Μέσα στον Ιούνιο θα έχουν οριοθετηθεί οι αρχαιολογικές ζώνες, γύρω από την Κνωσό. Έως το τέλος του έτους θα έχει κατασκευασθεί μεταλλικό στέγαστρο προστασίας, στις δυτικές αποθήκες του ανακτόρου. Σε ένα μήνα θα έχει αναλάβει νέος ανάδοχος το κυλικείο καθώς προχωρά η σχετική δημοπράτηση. Θα αναδιαμορφωθεί ο χώρος της εισόδου, ενώ έως τις αρχές Ιουλίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες συντήρησης του διαδρόμου πρόσβασης των επισκεπτών. Επίσης, εξετάζεται η ένταξη στο ΕΣΠΑ (4ο ΚΠΣ) του έργου στερέωσης της ανατολικής πτέρυγας, προκειμένου να υπάρξει μια πιο ολοκληρωμένη αντίληψη της εικόνας και λειτουργίας του ανακτόρου.

Ο κ. Λιάπης περιηγήθηκε στο Ενετικό Κάστρο – Φρούριο Κούλε, όπου ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν άμεσα στην Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων 250.000 ευρώ για την εξωτερική συντήρηση του Κάστρου και θα εξετασθεί η χρηματοδότηση της συνολικής στήριξης και στατικής αποκατάστασης του, με στόχο να αξιοποιηθεί ως συνεδριακό κέντρο και αναψυκτήριο.

Η μελέτη της αποκατάστασης και συντήρησης του ενετικού κάστρου εγκρίθηκε ομόφωνα στην τελευταία συνεδρίαση του ΚΑΣ.

Στον `Αγιο Πέτρο των Δομινικανών ο κ. Λιάπης ανέφερε ότι οι κτηριακές εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου και θα ακολουθήσει η διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου και ο εξωτερικός φωτισμός.

Για το Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει συνεργασία με το Δήμο για την εσωτερική διαμόρφωση και τον εξοπλισμό του.

Ακόμη, ο Υπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, όπου ανακοίνωσε ότι θα δοθούν μέσα στις επόμενες ημέρες 250.000 ευρώ για τη μουσειολογική μελέτη, ενώ άμεσα θα ξεκινήσει και η μουσειογραφική μελέτη και η συντήρηση των αρχαιολογικών ευρημάτων, με στόχο το μουσείο να ανοίξει για το κοινό έως τις αρχές του 2010.

Σε δηλώσεις του ο κ. Λιάπης ανέφερε: Η Κρήτη είναι για μας ένας χώρος πρώτης προτεραιότητας, ως προς τον πολιτισμό. Γι αυτό και βρίσκομαι σήμερα εδώ. Ειδικά στο Ηράκλειο που υπάρχουν πάρα πολλοί αρχαιολογικοί χώροι. Χώροι που πρέπει να αναδειχθούν, να προστατευθούν και να αξιοποιηθούν. Ήδη το 3ο ΚΠΣ έχει δώσει τη δυνατότητα να γίνουν πολλά έργα επ ωφελεία και του τουρισμού. Είμαι βέβαιος ότι και με το 4ο ΚΠΣ θα μπορέσουμε να βρούμε εκείνους τους πόρους για να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια. Είναι ισχυρή η πολιτική μας βούληση για να προχωρήσουμε τα απαιτούμενα έργα. Θέλω να σας πω, ότι το Ηράκλειο Κρήτης αξίζει πραγματικά της προσοχής του Υπουργείου Πολιτισμού, την έχει διαχρονικά και θα συνεχίσει. Είναι μια περιοχή με μεγάλη τουριστική σημασία και όπως γνωρίζετε πολιτισμός και τουρισμός είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Ήρθα λοιπόν εδώ για να δώσω λύσεις, μαζί με την τοπική κοινωνία, τους συναδέλφους βουλευτές, την κυρία Νομάρχη και το Δήμαρχο. Για να μπορέσουμε στα τέλη Ιουνίου που θα έρθω για να παραδώσω το Παγκρήτιο να έχουμε οριστικοποιήσει ορισμένα θέματα τα οποία έχουμε ήδη δρομολογήσει και τους επόμενους μήνες να αρχίσουν να γίνονται πραγματικότητα”.

Το απόγευμα του Σαββάτου ο Υπουργός Πολιτισμού συναντήθηκε με το σκηνοθέτη κ. Κώστα Γαβρά και παρακολούθησε τα γυρίσματα της ταινίας του “Παράδεισος στη Δύση”. Σε δηλώσεις του ο κ. Λιάπης ανέφερε: “Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι στα γυρίσματα της ταινίας του κ. Γαβρά. Είναι μια ελληνο-γαλλική παραγωγή την οποία στηρίζει οικονομικά το Υπουργείο Πολιτισμού. Είναι μια ταινία που έχει διαχρονική αξία. Μιλά για τη μετανάστευση, την ξενοφοβία, το ρατσισμό, θέματα επίκαιρα και είμαι βέβαιος ότι με την παραγωγή αυτή θα μπορέσουμε να προβάλουμε την εικόνα της Ελλάδας διεθνώς. Aλλωστε ο κ. Γαβράς είναι ένας σπουδαίος έλληνας κινηματογραφιστής με μεγάλη διεθνή καριέρα. Είναι όμως η πρώτη φορά που κινηματογραφεί στην Ελλάδα και αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό.

Παράλληλα πρέπει να σας πω, ότι ολοκληρώνεται το πόρισμα της επιτροπής – που προεδρεύει ο κ.Γαβράς- για να εκσυγχρονίσουμε το νομοθετικό πλαίσιο για την ανάπτυξη του ελληνικού κινηματογράφου. Τις επόμενες εβδομάδες θα μου καταθέσουν τα συμπεράσματα για να μπορέσουμε μέσα στους επόμενους μήνες να φέρουμε ένα νέο νόμο. Για να δώσουμε τη δυνατότητα στον ελληνικό κινηματογράφο να αναπτυχθεί, να εκσυγχρονισθεί και να βγει έξω από τα σύνορα της χώρας”.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024