Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠαρούσα η Αγροτουριστική στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Σάμου

Παρούσα η Αγροτουριστική στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Σάμου

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σάμου, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο, την ΤΕΔΚ, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου διοργάνωσε το 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο του Νομού, στις 9-11 Μαΐου […]

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σάμου, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο, την ΤΕΔΚ, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου διοργάνωσε το 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο του Νομού, στις 9-11 Μαΐου 2008, στην<...>αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Βαθέος. Στόχος του αναπτυξιακού συνεδρίου ήταν η αναζήτηση των αναπτυξιακών προοπτικών του Νομού Σάμου, ενόψει της Δ` Προγραμματικής περιόδου και της εφαρμογής του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Στο Συνέδριο είχε προσκληθεί και παρουσίασε τη πρόταση της στην ενότητα που αφορούσε την Ανάπτυξη της Υπαίθρου η κυρία Μπριγκίττα Παπασταύρου. Στην ομιλία της με τίτλο «Ο αγροτουρισμός ως εναλλακτική μορφή ανάπτυξης των ορεινών περιοχών και των νησιωτικών συμπλεγμάτων», τόνισε ιδιαίτερα ότι «η προώθηση ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού αποτελεί μια καινούργια αναπτυξιακή αντίληψη. Η συμπληρωματικότητα του εναλλακτικού προς τον θαλάσσιο τουρισμό δημιουργεί προσθετική αξία στην τοπική οικονομία, συνδέει διαφορετικούς τομείς της οικονομίας στην παραγωγή νέου τουριστικού προϊόντος και συμβάλλει στη βελτίωση της απασχόλησης με την είσοδο νέων πληθυσμιακών ομάδων (γυναικών και νέων)”.

Η βελτίωση της απασχόλησης εξασφαλίζει την μόνιμη διαμονή ανθρώπινου δυναμικού στα νησιά και συμβάλλει εν δυνάμει στη μακροχρόνια ελαχιστοποίηση του δημογραφικού προβλήματος. Το κάθε νησί του Νομού Σάμου έχει τις δυνατότητες να αναπτύξει διαφορετικές τουριστικές δραστηριότητες, που συνολικά θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του Νομού με σημαντική προσθετική αξία.

Στους Φούρνους, για παράδειγμα θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο επειδή όλη η περιοχή είναι μέρος του δικτύου Natura 2000. Στην Ικαρία, υπάρχουν δυνατότητες για θερμαλιστικό και ιαματικό τουρισμό, οικοτουρισμό, περιπατητικό τουρισμό, αεραθλητικό τουρισμό με την δραστηριοποίηση της Διεθνούς Ικάριας Αεροαθλητικής Ακαδημίας, κ.λ.π.

Στην Σάμο, σαν πύλη εισόδου προς την Ε.Ε., με διεθνές αεροδρόμιο και λιμένες εισόδου με σοβαρές υποδομές και δίκτυα, η όποια ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού πρέπει να είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πολιτιστική κληρονομιά και την ανάπτυξη της ενδοχώρας (βουνά Κέρκη και Καρβούνη), σε συνδυασμό με τον τουρισμό της θάλασσας και του ήλιου που αποτελεί την κύρια οικονομική δραστηριότητα του Νησιού και συμβάλλει στην σταθερότητα της απασχόλησης στο Νομό.

Κατά την νέα προγραμματική περίοδο 2007-2013 η χρηματοδότηση από όλα τα Ευρωπαϊκά Ταμεία της αξιοποίησης των περιοχών συνδέεται με ολοκληρωμένες αναπτυξιακές ενέργειες που συνδέουν τη διατήρηση και αξιοποίηση με στόχους οικονομικής δραστηριότητας, αλλά πρωτίστως με σεβασμό στη περιοχή.

Παράλληλα με τις εργασίες του Συνεδρίου, η Αγροτουριστική Α.Ε. παρέδωσε στο Πρόεδρο της Νομαρχιακής Εταιρίας Ανάπτυξης Νομού Σάμου (ΝΕΑΝΣ), Καθηγητή κ. Σοφούλη ένα Σχέδιο Προγραμματικής Σύμβασης για την εκτέλεση του έργου «Πιλοτικό σχέδιο Ανάπτυξης του Όρους Καρβούνη της Νήσου Σάμου». Η πιθανότητα ανάθεσης της υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου από την Αγροτουριστική Α.Ε., είχε συζητηθεί για πρώτη φορά μεταξύ της Νομαρχίας Σάμου και της ΝΕΑΝΣ, στα πλαίσια της Προσυνεδριακής ημερίδας για τον Αγροτουρισμό, που είχε λάβει χώρα στις 29/03/2008 στη Σάμο. Η πρόταση της Αγροτουριστική Α.Ε. για την ανάπτυξη του όρους Καρβούνη που αντιμετωπίσθηκε θετικά, θα οριστικοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024