Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠΑΣΟΚ: Μόνο 5 νησιά του Αιγαίου εντάσσονται στις αρμοδιότητες του σχετικού υπουργείου
Ερώτηση στη Βουλή της Α. Γκερέκου

ΠΑΣΟΚ: Μόνο 5 νησιά του Αιγαίου εντάσσονται στις αρμοδιότητες του σχετικού υπουργείου

Με αφορμή την από 13/4/2009 Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων, σχετικά με τον αποκλεισμό της Κέρκυρας από τη χωρική αρμοδιότητα του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, αλλά και τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υφυπουργός ΕΝΑΝΠ,…

Με αφορμή την από 13/4/2009 Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων, σχετικά με τον αποκλεισμό της Κέρκυρας από τη χωρική αρμοδιότητα του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας,<...> Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, αλλά και τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υφυπουργός ΕΝΑΝΠ, κ. Π. Καμμένος στις 11/5/2009, η κα Aντζελα Γκερέκου, βουλευτής Κέρκυρας ΠΑΣΟΚ, προέβη στις εξής δηλώσεις:

“Είχαμε πλέον και από επίσημα χείλη την επισφράγιση των αποτελεσμάτων των όσων ισχυριζόμαστε στην Ερώτησή μας, κατά τα οποία η κατ`ευφημισμόν `Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής` του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής δεν έχει εντάξει στην αρμοδιότητά της το νομό Κέρκυρας, όπως και καμία άλλη νησιωτική περιοχή της χώρας, εκτός από 5 νομούς του Αιγαίου, ήτοι τους Ν. Λέσβου, Ν. Χίου, Ν. Σάμου, Ν. Δωδεκανήσου και Ν. Κυκλάδων.

Ένα πρωτοφανές γεγονός, το οποίο μετά την Ερώτηση που κατέθεσα στη Βουλή ήρθε στην επιφάνεια και που αγγίζει τις πτυχές της καθημερινής ζωής πάνω από 1.500.000 νησιωτών των περιοχών, που δεν εντάσσονται στους 5 νομούς του Αιγαίου! Ένα γεγονός, το οποίο έχει τις ρίζες του στο 2004, όταν περιχαρής ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής ανήγγειλε τη διεύρυνση του υπουργείου, εγκαινιάζοντας το νέο `διευρυμένο` Υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, αλλάζοντας όμως ουσιαστικά μόνο τη `μαρκίζα`, αφού `ξέχασε` ότι παράλληλα όφειλε να πλαισιώσει θεσμικά και τη διεύρυνση του νεοσύστατου υπουργείου του!

5 χρόνια μετά, στις 11/5/2009, ακούσαμε από την ηγεσία του ΥΠΕΝΑΝΠ τον απολογισμό του έργου και της δράσης 2008-2009 της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, υπενθυμίζοντας παράλληλα στον ελληνικό λαό ότι δεν είναι αρμόδια για όλες τις νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας. Δε μας είπε βέβαια ποιος είναι υπεύθυνος για την υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα, ποιος τελικά μεριμνά για τις συγκεκριμένες δράσεις στην Κέρκυρα και τα υπόλοιπα Ιόνια νησιά, παρά αναφέρεται σε σπασμωδικού χαρακτήρα πολιτικές που καμία σχέση δεν έχουν με τις πραγματικές ανάγκες της νησιωτικής Ελλάδας στο σύνολό της;

Και είναι εύλογο πραγματικά να αναρωτηθεί κανείς πώς είναι δυνατόν ένα ευνομούμενο κράτος-μέλος της Ε.Ε. -η οποία Ε.Ε. σημειωτέον αναγνωρίζει ξεκάθαρα τη `νησιωτικότητα` και στηρίζει πολιτικές για την ισόρροπη ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών της- να αντιμετωπίζει τη νησιώτικη Ελλάδα με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ή μήπως θεωρούν πως η Κέρκυρα δεν είναι νησί.

Τι σημαίνει λοιπόν, αυτή η αντιμετώπιση για το νομό της Κέρκυρας, αλλά και για τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου; Σημαίνει πολύ απλά ότι δε δικαιούνται κονδύλια από τα ευρωπαϊκά προγράμματα που διατίθενται στην Ελλάδα για τη νησιωτική πολιτική, όπως για τον καταδυτικό τουρισμό, αλλά και για άλλες δράσεις.

Σημαίνει επίσης ότι το μεταφορικό ισοδύναμο, ένα μέτρο που έχει ήδη αναγνωριστεί από την Ε.Ε., το οποίο εξισώνει το κόστος της χιλιομετρικής απόστασης των χερσαίων μεταφορών με αυτές των ακτοπλοϊκών, μειώνοντας δραστικά το τελικό κόστος στην τσέπη του ταξιδιώτη, είναι αβέβαιο εάν και πότε θα εφαρμοστεί και στο Ιόνιο.

Πώς θα εφαρμοστούν στις εκτός των 5 νομών νησιωτικές περιοχές, μέτρα ευεργετικά για το νομό και τους συμπολίτες μας, όπως είναι επίσης το Νησιωτικό Παρατηρητήριο, όργανο για τη στατιστική καταγραφή και μελέτη των νησιωτικών περιοχών για τη βελτίωση και ισόρροπη ανάπτυξή τους κ.ο.κ.;

Τελικά, σημαίνει ότι δε στηρίζεται η τουριστική οικονομία του νομού, σημαίνει λιγότερα χρήματα στο νομό και ανεπαρκής κεντρικός στρατηγικός σχεδιασμός για τον τουρισμό και την οικονομία μας.

Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις επίσημες θέσεις και τοποθετήσεις των αρμόδιων Υπουργών στις Ερωτήσεις μας για την εφαρμογή αυτών των πολιτικών που αφορούν στη νησιωτική Ελλάδα και προφανώς στην Κέρκυρα. Ευελπιστούμε να μην καθυστερήσουν κι άλλο οι απαντήσεις, μετά και την πρωτοφανή θεσμική εκτροπή του κλεισίματος της Βουλής από την Κυβέρνηση του κ. Καραμανλή.

Έστω λοιπόν και αν η Κυβέρνηση έχει μάθει να φυγομαχεί, να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες της και να μην αναγνωρίζει τα σοβαρά πολιτικά λάθη της, τουλάχιστον ας μην προκαλεί περισσότερο τους Έλληνες πολίτες, προσπαθώντας να “χρυσώσει το χάπι” της ανευθυνότητας και της παντελούς έλλειψης σχεδίου για τη χώρα. Οι Έλληνες πολίτες, γνωρίζουν πλέον…”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024