Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΑκτοπλοΐαΠρογραμματισμός του ακτοπλοϊκού δικτύου της χώρας
Ερώτηση της Ελπίδας Τσουρή προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας

Προγραμματισμός του ακτοπλοϊκού δικτύου της χώρας

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, κατέθεσε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ελπίδα Τσουρή, προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, με θέμα […]

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, κατέθεσε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ελπίδα Τσουρή, προς τον υπουργό<...> Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, με θέμα τον προγραμματισμό του ακτοπλοϊκού δικτύου της χώρας.

Η ερώτηση της βουλευτού εχει ως εξής:

“Είναι γνωστό ότι, τα τελευταία χρόνια, κάθε έννοια προγραμματισμού στο ακτοπλοϊκό δίκτυο της χώρας έχει καταργηθεί, με ότι αυτό συνεπάγεται, για τα νησιά και τον τουρισμό της χώρας. Σ’αυτό συνέβαλλαν καθοριστικά οι τροποποιήσεις του Ν. 2932/2001, με τις οποίες δόθηκε η δυνατότητα τακτικής δρομολόγησης πλοίων, με υποβολή δηλώσεων δρομολόγησης, μετά την 31η Ιανουαρίου, και η κατάργηση του χρονικού ορίου για τη διεξαγωγή των διαγωνισμών, για τις γραμμές δημοσίου συμφέροντος, που ήταν η 15η Ιουνίου.

Τα προβλήματα είναι οξύτερα στο δίκτυο των γραμμών δημόσιας υπηρεσίας. Η πλειοψηφία των γραμμών εξυπηρετείται με τη διαδικασία των απ’ευθείας αναθέσεων, δεδομένου ότι ακόμη βρίσκονται σε εξέλιξη, οι διαγωνισμοί, για την παρούσα δρομολογιακή περίοδο, η οποία ξεκίνησε από την 1η Νοεμβρίου 2008. Παράλληλα, εταιρείες, που, επανειλημμένα, έχουν ταλαιπωρήσει το επιβατικό κοινό με την ασυνέπεια τους, όχι μόνο δεν έχουν υποστεί κυρώσεις, αλλά, αντίθετα, διεκδικούν, χωρίς κανένα πρόβλημα, εκ νέου, σημαντικό μέρος των επιδοτούμενων γραμμών. Το ύψος των επιδοτήσεων αυξάνει γεωμετρικά, χωρίς καμία μεταβολή στη ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ωστόσο, στο Ν. 2932/2001, εξακολουθούν, -παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης-, να υφίστανται διατάξεις και προθεσμίες, προκειμένου να είναι εφικτός ένας στοιχειώδης προγραμματισμός. Ειδικότερα, στο Aρθρο 2, παρ. 4, προβλέπεται έκδοση Υπουργικής Απόφασης για τον καθορισμό του ενδεικτικού γενικού δικτύου ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών που καλύπτει τους λιμένες όλων των νησιών, μέχρι την 31η Οκτωβρίου, κάθε χρόνου, και στο Aρθρο 4, παρ. 3, προβλέπεται η υποβολή δηλώσεων δρομολόγησης μέχρι την 31η Ιανουαρίου. Ο νόμος, επίσης, προβλέπει: `Η αρμόδια Υπηρεσία, μέχρι τη 10η Φεβρουαρίου εκδίδει δελτίο τύπου, το οποίο καταχωρίζεται σε δύο τουλάχιστον ημερήσιες εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας, για τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί και κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί μέχρι την 20ή Φεβρουάριου να συμπληρώσει, να τροποποιήσει ή να ανακαλέσει τη δήλωσή του. Η αρμόδια Υπηρεσία ανακοινώνει τις τροποποιήσεις αυτές μέχρι την 28η Φεβρουαρίου με δελτίο τύπου και με καταχώριση στην οικεία ιστοσελίδα του Υπουργείου, εφόσον υπάρχει. Μέχρι την 31η Μαρτίου η υπηρεσία κοινοποιεί στον ενδιαφερόμενο εγγράφως την αποδοχή της δήλωσής του, εκτός αν συντρέχει περίπτωση εφαρμογής της επόμενης παραγράφου`.

Βάσει των παραπάνω:
Ερωτάται ο κύριος υπουργός

1. Έχει εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό του ενδεικτικού γενικού δικτύου ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών που καλύπτει τους λιμένες όλων των νησιών, και που αφορά στην επόμενη δρομολογιακή περίοδο 2009-2010; Παρακαλώ για την κατάθεση της.
2. Ποιες εταιρείες έχουν υποβάλει, μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2009, δηλώσεις δρομολόγησης πλοίων, σε ποιες τακτικές ακτοπλοϊκές γραμμές, και με ποια συχνότητα; Παρακαλώ για την κατάθεση τους.
3. Μέχρι την 10η Φεβρουαρίου 2009, εκδόθηκε δελτίο τύπου από το ΥΕΝΑΝΠ για τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί; Σε ποιες ημερήσιες εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας καταχωρήθηκε; Παρακαλώ για την κατάθεση τους.
4. Ανακοινώθηκαν οι τυχόν τροποποιήσεις των δηλώσεων δρομολόγησης, μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2009, με δελτίο τύπου και με καταχώριση στην οικεία ιστοσελίδα του υπουργείου; Παρακαλώ για την κατάθεσή του”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024