Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣΕΤΕ: Πάμε για 3η συνεχή χρονιά ανόδου του ελληνικού τουρισμού
Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων

ΣΕΤΕ: Πάμε για 3η συνεχή χρονιά ανόδου του ελληνικού τουρισμού

“Η αυξητική τάση που καταγράφεται στις αφίξεις τουριστών κατά το 1ο εξάμηνο του 2007 δείχνει ότι πάμε για μια 3η συνεχή χρονιά ανόδου για τον ελληνικό τουρισμό. Το θετικό αυτό momentum δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε να επιλυθούν χρονίζοντα προβλήματα του τουριστικού τομέα”, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Σταύρος Ανδρεάδης

“Η αυξητική τάση που καταγράφεται στις αφίξεις τουριστών κατά το 1ο εξάμηνο του 2007 δείχνει ότι πάμε για μια 3η συνεχή χρονιά ανόδου για τον ελληνικό τουρισμό. Το θετικό αυτό momentum δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε<...>να επιλυθούν χρονίζοντα προβλήματα του τουριστικού τομέα”, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Σταύρος Ανδρεάδης, κατά τη χτεσινή συνέντευξη τύπου.

Σύμφωνα με στοιχεία αφίξεων αλλοδαπών σε 12 αεροδρόμια της χώρας μας, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 93% των συνολικών αεροπορικών αφίξεων αλλοδαπών και το 74% των συνολικών με κάθε μέσο αφίξεων, η μεταβολή στο διάστημα Ιανουάριος – Ιούνιος 2007, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2006, ανέρχεται σε 5,95%. Αν η τάση αυτή παραμείνει μέχρι τέλος της χρονιάς, τότε ο ελληνικός τουρισμός στο διάστημα 2004 – 2007, θα έχει καταγράψει μια αύξηση πάνω από 24%, πάντα σε επίπεδο αφίξεων.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ. Ανδρεάδης, “η αύξηση δεν κατανέμεται ομοιόμορφα”, αφού η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη καταγράφουν πολύ καλές επιδόσεις, ενώ στον αντίποδα, τα νησιά του Ιονίου βρίσκονται με αρνητικό πρόσημο. Μικτή είναι η εικόνα στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, ενώ περίπου στάσιμη η κατάσταση σε Ηράκλειο και Κω. Ανοδικά κινούνται προορισμοί, όπως Ρόδος και Χανιά.

Η φετινή ανοδική πορεία φαίνεται ότι στηρίζεται σε υγιείς βάσεις, δεδομένου ότι σημαντικοί ανταγωνιστές μας παρουσιάζουν και αυτοί διψήφια αύξηση. “Σε πρώτη ανάγνωση η εξέλιξη του ελληνικού τουρισμού στο εξάμηνο είναι θετική με δεδομένη την αύξηση της Τουρκίας, της Κροατίας και της Αιγύπτου. Να σημειωθεί ότι κατά το 2006, στην αντίστοιχη περίοδο, ένα μέρος της αύξησης στην Ελλάδα είχε αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στην μείωση της Τουρκίας λόγω διαφόρων προβλημάτων που αντιμετώπιζε η χώρα αυτή. Συνεπώς, η φετινή μας αύξηση παράλληλα με την αύξηση της Τουρκίας είναι θετική” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρεάδης. Ακόμα, η αρνητική για τους εντός ευρωζώνης τουριστικούς προορισμούς εξέλιξη της ισοτιμίας ευρώ – δολαρίου, δείχνει ότι η προτίμηση προς την Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποδοθεί κατά κύριο λόγο στις χαμηλές τιμές.

Στο διάστημα 2000 – 2006, παρατηρείται υστέρηση του ρυθμού μεταβολής των εσόδων (+2,24%) έναντι αυτού των αφίξεων (+2,76%) και μείωση της μέσης κατά κεφαλής δαπάνης από 813 ευρώ το 2000 σε 788 ευρώ το 2006. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην μείωση της μέσης διάρκειας παραμονής, που άλλωστε αποτελεί παγκόσμια τάση. Κάνοντας μια αξιολόγηση της τουριστικής κίνησης 2000-2006 ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ανέφερε: “Η εξέλιξη είναι θετική, αλλά είναι προφανές ότι έχουμε δυνατότητες για κάτι καλύτερο. Η συνεχής βελτίωση του προϊόντος και η βελτίωση του value for money πρέπει να είναι μόνιμος σκοπός της πολιτικής και της δράσης μας. Η ανάγκη για ολοκληρωμένη και συνεπή στατιστική παρακολούθηση του τομέα είναι κάτι παραπάνω από προφανής. Παρά την βελτίωση που έχει παρατηρηθεί στην παροχή των στατιστικών, απέχουμε πολύ ακόμα από το να έχουμε έγκαιρα και έγκυρα αποτελέσματα”.

Σε ό,τι αφορά τέλος στο χωροταξικό, ο ΣΕΤΕ εξέφρασε για ακόμη μια φορά χτες την ανησυχία του για την μέχρι σήμερα απουσία ουσιαστικού διαλόγου, τονίζοντας ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετος σε οποιαδήποτε προσπάθεια «τσιμεντοποίησης» της χώρας, όπως επίσης είναι αντίθετος με τις ισοπεδωτικές προσεγγίσεις που απορρίπτουν άνευ ουσιαστικών επιχειρημάτων την προσπάθεια του χωροταξικού σχεδιασμού. Ακόμα, ο ΣΕΤΕ θεωρεί ότι σε μια σειρά θεμάτων όπως αυτό των αποστάσεων από τον αιγιαλό, των κλινών ανά στρέμμα, τα οποία έχουν οριζόντια και γενική εφαρμογή χωρίς διακρίσεις σε όλη την χώρα, κ.λ.π., χρειάζεται ειδική και κατά περίπτωση αντιμετώπιση. “Το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό δεν πρέπει να γίνει εργαλείο του real estate, ούτε γραφειοκρατική τροχοπέδη της ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού, αλλά να αποτελέσει εργαλείο τη βάση ανάπτυξής του αναδεικνύοντας και προστατεύοντας πρώτα και πάνω από όλα το περιβάλλον” καταλήγει σε ανακοίνωση του.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024