Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣυνάντηση Γ. Νικητιάδη με τον πρόεδρο του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου
Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου

Συνάντηση Γ. Νικητιάδη με τον πρόεδρο του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου

Τον υφυπουργό Τουρισμού και Πολιτισμού κ. Γ. Νικητιάδη επισκέφθηκαν χθες ο κ. Γιώργος Ματσίγκος, πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου και ο κ. Γιάννης Κρέης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών […]

Τον υφυπουργό Τουρισμού και Πολιτισμού κ. Γ. Νικητιάδη επισκέφθηκαν χθες ο κ. Γιώργος Ματσίγκος, πρόεδρος του<...> Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου και ο κ. Γιάννης Κρέης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων.

Στην συνάντηση ο υφυπουργός ενημερώθηκε για τις προτάσεις των διευθυντών σχετικά με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, τις οποίες βρήκε θετικές και πραγματοποιήσιμες. Παράλληλα, δεσμεύθηκε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα εξαγγείλει σειρά μέτρων και κινήτρων για την επιμήκυνση, με ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα ξεκινήσει μάλιστα από την Ρόδο.

ΕπΆευκαιρία του πιλοτικού προγράμματος, ο κ. Ματσίγκος ενημέρωσε τον υφυπουργό ότι και ο Σύλλογος ΔΞΡ θα πραγματοποιήσει σύντομα ημερίδα στη Ρόδο με την συμμετοχή τοπικών αρχών και επαγγελματικών τάξεων, αλλά και των ξένων Tour Operators.

Ακόμη, κ. Ματσίγκος συμμετείχε σε workshop που διοργάνωσε το γερμανικό τουριστικό περιοδικο FVW, στη Ρόδο, στις 30 Απριλίου. Στην ομιλία του τόνισε τα ακόλουθα:

“1) Πως θα εμπλουτιστεί το τουριστικό προϊόν του νησιού μας;
Το προϊόν της Ρόδου μπορεί να εμπλουτιστεί με πολλές εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Παράδειγμα περιπατητικός, Θρησκευτικός κυρίως για τη ρωσική αγορά, θαλάσσια σπορ, όπως Wind surfing, καταδύσεις, γαστρονομικός δημιουργώντας την Ροδίτικη Γαστρονομία. Ταξίδια νεόνυμφων, τέλεση γάμων, κρουαζιέρα, ο συνεδριακός Τουρισμός και γιατί όχι και ο τουρισμός για ψώνια, καθιερώνοντας συχνά εκπτώσεις και προβάλλοντας ανάλογα, εκμεταλλευόμενοι και τις low cost αεροπορικές εταιρείες που ξεκίνησαν προς την Ρόδο. Επίσης, με τη δημιουργία δύο golf, αλλά και την βελτίωση του υπάρχοντος, η Ρόδος θα μπορούσε να γίνει το νησί προορισμός για τους λάτρεις του golf. Σημαντικότατη μορφή τουρισμού είναι επίσης ο Αθλητικός Τουρισμός. Το νησί μας έχει ήδη διοργανώσει σημαντικούς αγώνες διεθνούς επιπέδου όπως τα Island Games το 2007, Beach volley κ.λπ. Η Ρόδος μπορούσε να προσελκύσει μεγάλα ποδοσφαιρικά club της βόρειας Ευρώπης στο διάστημα Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου, όταν τα πρωταθλήματα τους διακόπτονται λόγω καιρικών συνθηκών. Οι σύλλογοι αυτοί κάνουν την χειμερινή τους προετοιμασία στον Νότο που οι θερμοκρασίες είναι σχετικά ήπιες, ευνοημένες δε περιοχές μέχρι τώρα ήταν η Αντάλεια της Τουρκίας, η Κύπρος, η Μαγιόρκα και τα Κανάρια νησιά στην Ισπανία.

2) Μπορούν να συμβιώσουν οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού με το μοντέλο του μαζικού τουρισμού και ποια θα είναι τα ωφελήματα;
Όλες οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού μπορούν να συμβιώσουν μαζί με το μαζικό τουρισμό. Θα υπήρχαν πολλαπλά οφέλη διότι θα είχαμε αρκετούς μήνες πολύ καλή πληρότητα και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Οι πελάτες του εναλλακτικού Τουρισμού ταξιδεύουν ανάλογα με την μορφή σε διαφορετικές εποχές, η υψηλή περίοδος για παράδειγμα των Golfers είναι το διάστημα Νοεμβρίου-Μαρτίου.

3) Πως θα επιμηκυνθεί η τουριστική σεζόν για να στηριχτεί και η τοπική οικονομία που παραπαίει;
Για να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος πρέπει να γίνουν πολλά. Πάνω από όλα να αλλάξουμε νοοτροπία. Παράλληλα με τις ενέργειες που θα μπορούσαν να γίνουν εκτός από την προώθηση των εναλλακτικών μορφών Τουρισμού που αναφέραμε, θα πρέπει αντίστοιχα και η πολιτεία να βοηθήσει με κίνητρα και διευκολύνσεις που δεν στοιχίζουν τίποτε στο κράτος ή το όφελος του είναι πολλαπλάσιο από τη δαπάνη, για το διάστημα από Οκτώβριο έως Απρίλιο. Όπως επιδότηση εργασίας αντί ανεργίας, κατάργηση Σπατόσημου, μείωση εισφορών του ΙΚΑ για όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις που παραμένουν ανοικτές, μείωση τιμολογίων ΔΕΗ-ΥΔΡΕΥΣΗ. Επίσης θα βοηθούσε το άνοιγμα νέων αγορών (π.χ. Ουκρανία-Βαλτικές χώρες, Τουρκία κ.ά.) η υλοποίηση ειδικών επιδοτουμένων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγραμμάτων για ηλικιωμένους όπως κάνει ήδη η Ισπανία, η ανάπτυξη του μαθητικού/πολιτιστικού τουρισμού σε συνεργασία με τα σχολεία και πανεπιστήμια της Ελλάδος και του εξωτερικού. Οπωσδήποτε δε, η βελτίωση υποδομών, καθαριότητα του νησιού, δρομολόγια λεωφορείων ολόκληρο το χρόνο, στάσεις με σκέπαστρα, οργάνωση εκδηλώσεων και happenings, όχι κλείσιμο των καταστημάτων στην παλιά πόλη και Λίνδο, παραχώρηση των παραλιών μπροστά από τα ξενοδοχεία για πολυετή χρήση ώστε να διατηρούνται καθαρές χειμώνα, καλοκαίρι.

4) Πόσο κοντά είμαστε στον συνδυασμό του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα και ποιες δράσεις θα αναπτυχτούν στο μέλλον; Και εδώ πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί. Ο σύλλογος μας ήδη ξεκίνησε να συνδέσει τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό, προωθώντας το τοπικό προϊόν και τις τοπικές επιχειρήσεις στα ξενοδοχεία μας δημιουργώντας Ροδίτικη γαστρονομία. Πρέπει να βοηθήσουμε τον πρωτογενή τομέα καταναλώνοντας τα Ροδίτικα ποιοτικά προϊόντα. Ο σύλλογος μας υλοποίησε την υπόσχεση αυτή διοργανώνοντας πριν μερικές ημέρες την παρουσίαση `τα τοπικά προϊόντα στο τραπέζι μας`, συνεργαζόμενος με 17 ροδίτικες εταιρείες, προβάλλοντας τα προϊόντα τους στα μέλη μας και στους επισκέπτες της εκδήλωσης αυτής. Υποσχόμαστε δε ότι θα στηρίξουμε όλες τις ροδίτικες εταιρείες και θα καθιερώσουμε την εκδήλωση αυτή κάθε αρχή του χρόνου με πολύ περισσότερες συμμετοχές.

5) Τι πρέπει να γίνει για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος;
Για να αναβαθμιστεί το τουριστικό προϊόν πρέπει να γίνουν πολλά στις υποδομές. Δεν αρκούν τα πολυτελή ξενοδοχεία νέας γενιάς που λειτούργησαν τα τελευταία χρόνια και οι ανακαινίσεις των παλαιών. Πρέπει και επιβάλλεται άμεσα να αναβαθμίσουμε τις τουριστικές υποδομές, το τελείωμα του δρόμου Ρόδου – Λίνδου επιτέλους! Αεροδρόμιο χωρίς κουβάδες αλλά και VIP αίθουσα για υψηλού επιπέδου τουρισμού χωρίς την εξάρτηση και τις αποφάσεις των Αθηνών, και αν ιδιωτικοποιηθούν τα αεροδρόμια, να αναλάβουν ντόπιοι επιχειρηματίες την εκμετάλλευση του.- ίδρυση αεροπορικής εταιρείας, παράδειγμα CASINO ΡΟΔΟΥ, λιμάνι με επαρκή σαλόνια υποδοχής και αξιοπρεπή και καθαρά WC Καθαρές παραλίες και δρόμοι, νησί καθαρό παντού, αποπεράτωση Μαρίνας, ευπρεπισμός εγκαταλελειμμένων κτιρίων, εργοστάσια ΔΕΗ, κ.λπ.”.

Στόχος υποστήριξε ο πρόεδρο του Συνδέσμου πρέπει να είναι πάντα η ποιότητα παντού, εντός και εκτός ξενοδοχείου. Ποιότητα και υποδομές που στις ανταγωνίστριες χώρες θεωρούνται αυτονόητες.

“Επειδή τουρισμός πρώτιστα είναι οι άνθρωποι, η Πολιτεία πρέπει να αναβαθμίσει το επίπεδο των σπουδών της τουριστικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες. Είμαστε η μοναδική τουριστική χώρα με τόσο υποβαθμισμένη τουριστική εκπαίδευση. Πάνω από όλα όμως, πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και να αποκτήσουμε τουριστική συνείδηση. Ευχόμαστε όλοι να πράξουν το ίδιο.

Τελειώνοντας, θα πρέπει να τονίσουμε ότι είναι ευκαιρία τώρα, λόγω της κρίσης και πολλών συγκυριών, να αλλάξουμε πορεία. Η αλλαγή πορείας με νέες στρατηγικές κατευθύνσεις πρέπει να κινείται σε ένα πλαίσιο που καθορίζεται από τις ακόλουθες αρχές:
– Ο τουρισμός είναι σήμερα η σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα στη χώρα μας και πολύ περισσότερο στη Ρόδο μας.
– Η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους επισκέπτες μας δεν μπορεί να διαφέρει από την ποιότητα ζωής που απολαμβάνουμε εμείς, ως Έλληνες πολίτες”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024