Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣυνεχίζεται η αυστραλιανή επίθεση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ελλάδας

Συνεχίζεται η αυστραλιανή επίθεση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ελλάδας

Ο αυστραλιανός τύπος συνεχίζει τη δημοσίευση άρθρων άκρως προσβλητικών και μυθοπλαστικών σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ξεκινώντας από την αρχαιότητα, και καταλήγοντας στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας προδικάζοντας ότι […]

Ο αυστραλιανός τύπος συνεχίζει τη δημοσίευση άρθρων άκρως προσβλητικών και μυθοπλαστικών σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ξεκινώντας από την<...> αρχαιότητα, και καταλήγοντας στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας προδικάζοντας ότι θα έχουν αποτυχία.

Είναι πραγματικά παράξενο πως η Αυστραλία μια χώρα που μόλις πριν τρία χρόνια διοργάνωσε τους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες κρατά μια τέτοια στάση στην επόμενη διοργανώτρια χώρα, και οι εφημερίδες της δημοσιεύουν άρθρα σαν αυτά που πρόσφατα κυκλοφόρησαν στο Inside Sport και την The Daily Telegraph.

Συγκεκριμένα, το περιοδικό Inside Sport δημοσίευσε άρθρο με τίτλο `Μεγάλο, χοντρό, ελληνικό φιάσκο` (Big Fat Greek Fiasco – ένα λογοπαίγνιο με την πετυχημένη κινηματογραφική ταινία My Big Fat Greek Wedding) σύμφωνα με το οποίο δεν υπάρχει τίποτα το θετικό στην ελληνική προετοιμασία και μέσα σε εννέα έγχρωμες σελίδες περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα την οργάνωση, την προετοιμασία σε έργα υποδομής, τις καθυστερήσεις στις αθλητικές εγκαταστάσεις, τον κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης, τα προβλήματα στη φιλοξενία κ.α. καταλήγοντας ότι η επιλογή της ημερομηνίας έναρξης των αγώνων (Παρασκευή και 13, όπως λέμε Τρίτη και 13) δεν εμπνέει και μεγάλη αισιοδοξία!

Επίσης, δημοσιεύθηκε άρθρο υποβολιμαίο, με παραπλανητικό τίτλο, του Jo Rogers και τάσεις υπερβολής στο περιεχόμενο, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην αρχαία Ελλάδα, στην εφημερίδα `The Daily Telegraph` του Σίδνεϊ με τίτλο `Οι Αγώνες της αρχαίας Ελλάδας βάφονταν στο αίμα, καθώς άνθρωποι σκοτώνονταν στις αρματοδρομίες ή ξυλοκοπούνταν άγρια σε αγώνες πάλης`.

`Κατά τη διάρκεια της Τελετής Λήξεως των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ 2000`, σημειώνει ο αρθρογράφος, `η Ολυμπιακή σημαία πέρασε συμβολικά σε τέσσερις Ελληνίδες ιέρειες με αρχαία αμφίεση. Αυτές απόθεσαν πέντε κλάδους ελιάς στη σημαία που συμβολίζει την ειρήνη στις πέντε ηπείρους. Ήταν μία σκηνή από την επίσημη αλλαγή σκυτάλης, καθώς το Σίδνεϊ παρέδιδε στην Αθήνα, την επόμενη διοργανώτρια πόλη-πατρίδα των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και πόλη όπου διεξήχθησαν οι πρώτοι νεώτεροι Αγώνες`.

`Όταν σε ένα χρόνο από σήμερα αρχίσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα το 2004 θα υπάρχει περισσότερη αναφορά στη φαντασία και στο πνεύμα των αρχαίων Αγώνων. Αλλά ενώ θα υπάρχει αναγνώριση`, τονίζει, `της φυσικής ικανότητας και ηρωοποίηση των αθλητών ως συνδετικό στοιχείο του παρόντος με το παρελθόν, πολλά πράγματα από εκείνη την εποχή έχουν αλλάξει`. Επισημαίνεται ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες της αρχαίας Ελλάδας `βάφονταν στο αίμα, καθώς άνθρωποι σκοτώνονταν στις αρματοδρομίες ή ξυλοκοπούνταν άγρια σε αγώνες πάλης`.

Τονίζεται ότι δεν υπήρχε δεύτερο και τρίτο βραβείο. `Πολλοί αθλητές έχαναν τη ζωή τους, στην προσπάθεια να κερδίσουν το μεγάλο βραβείο, διαφορετικά τους περίμενε η ατίμωση και η ήττα`. Υπογραμμίζεται ότι `οι αθλητές αγωνίζονταν γυμνοί, γιατί αυτό τους διευκόλυνε στις κινήσεις τους. Η αρχαία ελληνική κοινωνία είχε σε μεγάλη εκτίμηση τις πράξεις φυσικής δύναμης, η οποία όμως επιτυγχανόταν με εξάσκηση και διανοητική πειθαρχία… Αναφέρεται στην εξεύρεση από αρχαιολόγους επιταφίου ενός αθλητή Ολυμπιακών Αγώνων, του Αγαθού Δαίμονα ο οποίος “ενθάδε κείται`, αφού πυγμάχησε και προσευχήθηκε στο Δία `για τη δόξα ή το θάνατο`.

Επισημαίνεται ότι η εξαπάτηση των κριτών θεωρείτο προσβολή στους θεούς και όποιος κρινόταν ένοχος τιμωρείτο σωματικά και εξοστρακιζόταν, με αποτέλεσμα να ζήσει στη φτώχεια και στην ντροπή. Υπενθυμίζεται ότι οι γυναίκες αποκλείονταν από τους Αγώνες, αλλά και ως θεατές, όχι επειδή θεωρούντο ανίκανες σωματικά, αλλά επειδή οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν ιεροί για τους άντρες και επειδή οι γυναίκες είχαν τα δικά τους `ισάξια φεστιβάλ`. Ο αρθρογράφος θεωρεί το παγκράτιο ως το πιο `αιματηρό αγώνισμα`, το οποίο ήταν ένας συνδυασμός πυγμαχίας και πάλης και σκοπός ήταν να υποχρεώσεις σε υποταγή τον αντίπαλο σου. `Σπασμένα κόκαλα, λακτίσματα στα γεννητικά όργανα, μέχρι και στραγγαλισμοί, επιτρέπονταν`.
Κι ενώ ο αρθρογράφος φαίνεται να τερατοποιεί εντελώς τους Ολυμπιακούς Αγώνες καταλήγει:

`Όταν οι Ρωμαίοι ανέλαβαν την οργάνωση των Ολυμπιακών, το ευγενικό πνεύμα των Αγώνων χάθηκε (…) Η υπερήφανη Ολυμπιακή παράδοση έσβησε τον 4ο μ.Χ. αιώνα και χάθηκε ένα κολοσσιαίο άγαλμα του Δία από χρυσό και φίλντισι. Ο Αυτοκράτορας Θεοδόσιος απαγόρευσε το 396 π.Χ. τους Ολυμπιακούς Αγώνες και η αρχαία πόλη της Ολυμπίας θάφτηκε κάτω από πλημμύρες και σεισμούς`.

Εύλογα λοιπόν, μπορεί να αναρωτηθεί κανείς ότι αν η γνώμη των Αυστραλών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι η ανωτέρω τότε γιατί τα παραπάνω έντυπα όταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες διοργανωνόντουσαν στην Αυστραλία δεν έκαναν παρόμοια δημοσιεύματα; Τώρα σχημάτισαν αυτή τη γνώμη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώνονται στην χώρα μας;

Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Πρωτόπαπα ήταν αρκετά λακωνική. “Σοβαρά ερωτηματικά εγείρονται από το γεγονός ότι για άλλη μια φορά εκπορεύονται στην Αυστραλία δημοσιεύματα επικριτικά για την ελληνική διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι σαφές ότι αυτή η εμπάθεια εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Τα δημοσιεύματα διακρίνονται για δεισιδαιμονίες που φθάνουν στα όρια του γελοίου, για ανιστόρητες αναφορές (κατά τις οποίες μπερδεύονται οι ελληνικοί με τους ρωμαϊκούς αγώνες) και για το λόγο αυτό θα επαναλάβω, ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα γίνουν, θα πετύχουν και θα έχουν πολύ καλά αποτελέσματα προάγοντας τις ιδέες του Ολυμπισμού”.

Τα δημοσιεύματα προκάλεσαν και την οργή του Πρωθυπουργού οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα είναι χώρα ασφαλής και επιβεβαίωσε ότι και οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι επίσης ασφαλείς.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
20/05/2024
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024