Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκθέσειςΕντείνεται η διαδικασία για τη διεκδίκηση της EXPO 2008 στη Θεσσαλονίκη

Εντείνεται η διαδικασία για τη διεκδίκηση της EXPO 2008 στη Θεσσαλονίκη

Ξεκινούν τις εργασίες τους οι πέντε επιμέρους ομάδες, που έχουν επιφορτιστεί με συγκεκριμένα καθήκοντα με στόχο την ανάληψη της έκθεσης EXPO 2008 στη Θεσσαλονίκη. Το ‘πράσινο φως’ έδωσε ο υπουργός […]

Ξεκινούν τις εργασίες τους οι πέντε επιμέρους ομάδες, που έχουν επιφορτιστεί με συγκεκριμένα καθήκοντα με στόχο την ανάληψη της έκθεσης EXPO 2008<...> στη Θεσσαλονίκη. Το ‘πράσινο φως’ έδωσε ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης, κατά τη συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής διεκδίκησης της EXPO και των ομάδων εργασίας, τονίζοντας ότι κεντρικό μήνυμα της προσπάθειας είναι ότι “η Θεσσαλονίκη πιστεύει στην EXPO και τη διεκδικεί με ενιαία γλώσσα επικοινωνίας, αυτή της ενεργού υποστήριξης και αισιοδοξίας”.

Οι πέντε ομάδες που θα ασχοληθούν με την προώθηση της διαδικασίας έχουν αναλάβει τις παρακάτω διαδικασίες:


  • τα επιχειρησιακά σχέδια και την παρακολούθηση της προόδου υλοποίησης των έργων στην πόλη,

  • το θέμα της EXPO 2008 “Ανθρώπινα Δίκτυα” και την εξειδίκευση των επιμέρους ενοτήτων,

  • την επικοινωνιακή πολιτική για την προβολή και υποστήριξη της υποψηφιότητας,

  • τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις από την πραγμάτωση της έκθεσης

  • την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων που θα δημιουργηθούν μετά τη λήξη της έκθεσης


Οι εργασίες των ομάδων θα ξεκινήσουν άμεσα, με χρονικό πλαίσιο από 18 έως 24 μήνες, ενώ στις αρχές του 2003 θα είναι έτοιμος και ο φάκελος της διεκδίκησης της EXPO από την κοινοπραξία εταιριών που έχει την ευθύνη της μελέτης της σκοπιμότητας. Η ελληνική υποψηφιότητα θα κριθεί σε μία από τις 3 γενικές συνελεύσεις του ΒΙΕ (Δεκέμβριος 2003, Ιούνιος 2004, Δεκέμβριος 2004).

Ο κ. Πασχαλίδης τόνισε ότι “αυτή η μεγάλη πανεθνική προσπάθεια πρέπει να είναι συλλογική, συντεταγμένη και να έχει τα χαρακτηριστικά της συναίνεσης, της ποιότητας, της αποτελεσματικότητας και της εξωστρέφειας. Η Θεσσαλονίκη αποτελεί ισχυρή υποψηφιότητα, καθώς διαθέτει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, ωστόσο επέστησε την προσοχή σε δύο σημεία: την ξενοδοχειακή υποδομή και την περαιτέρω επεξεργασία του θέματος “Ανθρώπινα Δίκτυα”, κάτι με το οποίο έχει επιφορτιστεί εξάλλου η συγκεκριμένη ομάδα εργασίας.”

Ο υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των έργων, για τα οποία θα διεξαχθεί ειδική ημερίδα εντός του Δεκεμβρίου, τονίζοντας ότι το 2003 μπορεί να είναι η μεγάλη αφετηρία για τα έργα σύμβολα της Θεσσαλονίκης (υποθαλάσσια, μετρό) και ένας χρόνος για πιο γρήγορους ρυθμούς στα έργα που ήδη εκτελούνται. “Είναι υπόθεση δική μας, κρατώντας ψηλά το στόχο της EXPO, να λειτουργήσει το σύστημα διεκδίκησης ως μοχλός πίεσης για την επιτάχυνση των έργων. Στις αρχές του 2008 μπορούμε να έχουμε μία ΠΑΘΕ, μία ΕΓΝΑΤΙΑ και τους κάθετους άξονες, ένα διεθνές αεροδρόμιο, ένα πιο λειτουργικό λιμάνι, ένα σιδηρόδρομο και μία πιο ανθρώπινη κυκλοφορία στο πολεοδομικό συγκρότημα” είπε.

Όσον αφορά τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη από την πραγματοποίηση της EXPO ο υπουργός είπε ότι μπορεί να αυξηθεί το τοπικό προϊόν κατά 10%, να δημιουργηθούν 30.000 θέσεις εργασίας, να επισκεφτούν την πόλη πάνω από 6 εκατομμύρια άτομα και να καταστεί η Θεσσαλονίκη τόπος σταθερού τουριστικού προορισμού. Εκτίμησε δε ότι, ο οικονομικός κύκλος εργασιών με την έκθεση θα ξεπεράσει το 1 τρισ. Δραχμές για την περίοδο πριν και μετά την πραγματοποίησή της. “Είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τη Βόρεια Ελλάδα να δει στην πράξη την κάλυψη του αναπτυξιακού ελλείμματος που αισθάνεται ότι βιώνει εδώ και πολλές δεκαετίες. Η EXPO 2008 μπορεί να είναι η Ολυμπιάδα της Βόρειας Ελλάδας”, δήλωσε.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
20/05/2024
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024