Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΛοιπές μορφέςΓκολφ στην Ελλάδα: Μια βυζαντινή δοκιμασία…
Δημοσίευμα της WSJ για τα προβλήματα της ελληνικής γραφειοκρατίας

Γκολφ στην Ελλάδα: Μια βυζαντινή δοκιμασία…

Χθεσινό δημοσίευμα η ηλεκτρονική έκδοση της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, με τίτλο: “Γκολφ στην Ελλάδα: Μια βυζαντινή δοκιμασία”, καταγράφει ως σημαντικά προβλήματα τα μικρά οικόπεδα, την έλλειψης χωροταξικών σχεδίων, τη μεγάλη γραφειοκρατία και τις μακρόχρονες δικαστικές προσφυγές…

Χθεσινό δημοσίευμα η ηλεκτρονική έκδοση της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, με τίτλο: “Γκολφ στην Ελλάδα: Μια βυζαντινή δοκιμασία”, καταγράφει<...> ως σημαντικά προβλήματα τα μικρά οικόπεδα, την έλλειψης χωροταξικών σχεδίων, τη μεγάλη γραφειοκρατία και τις μακρόχρονες δικαστικές προσφυγές.

“Μεγάλο μέρος της Ελλάδας δεν καλύπτεται από χωροταξικό σχέδιο και έτσι οι δασολόγοι χρειάζεται να εντρυφήσουν σε στρατιωτικές αεροφωτογραφίες για να εκτιμήσουν ποιες εκτάσεις μπορούν να αναπτυχθούν. Στη συνέχεια, επειδή τα οικόπεδα είναι κατά κανόνα μικρά, χρειάζεται κάποιες φορές να αγοράσει ο υποψήφιος επενδυτής περισσότερες από χίλιες εκτάσεις. Μετά από αυτό, χρειάζεται έγκριση από τις διευθύνσεις του Υπουργείου Πολιτισμού – την κλασική, τη βυζαντινή και τη σύγχρονη – καθώς και μία ακόμη έγκριση για την υποθαλάσσια έκταση”, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Όπως αναδημοσιεύει το ΑΠΕ/ΜΠΕ και η “Καθημερινή”, ο συγγραφέας σημειώνει ότι η Ελλάδα δεν είναι οργανωμένη για την ανάπτυξη σύνθετων τουριστικών θέρετρων -με γήπεδο γκολφ, ξενοδοχεία και βίλες- που θα μπορούσαν να προσελκύσουν πλούσιους τουρίστες. Αναφέρει χαρακτηριστικά την περίπτωση του κ. Σπύρου Τζοάννου, διευθυντή της εταιρείας Dolphin Capital Partners, που ασχολείται με σχετικές επενδύσεις, ο οποίος χρειάστηκε να συγκεντρώσει περίπου 2.000 υπογραφές για ένα τουριστικό σύμπλεγμα στην Πελοπόννησο. “Υπάρχει ένα σύνολο νόμων και ένας ολόκληρος κατάλογος εγκρίσεων που αποθαρρύνουν πολλούς επενδυτές”, λέει ο κ. Τζοάννος. “Αυτός ο λαβύρινθος δεν αποθαρρύνει μόνο τους επενδυτές, αλλά καταπονεί και τους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς συχνά δεν είναι βέβαιο τι πρέπει να γίνει”.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα εμπόδια για την ανάπτυξη γηπέδων γκολφ στην Ελλάδα συνδέονται με τα ευρύτερα οικονομικά προβλήματά της, ιδιαίτερα με το γεγονός ότι η Αθήνα δεν μπόρεσε να κεφαλαιοποιήσει το φυσικό περιβάλλον της χώρας για να προσελκύσει κεφάλαια που τα έχει μεγάλη ανάγκη.

Οι ηλιόλουστες ακτές της χώρας, συνεχίζει, είναι ιδανικές για γήπεδα γκολφ, ενώ η αύξηση των συνταξιούχων στη βόρεια Ευρώπη είναι πιθανό να προκαλέσει μεγαλύτερη μετανάστευση από το Βορρά στο νότο της Ευρώπης. Η Ελλάδα έχει μόνο 6 πλήρη γήπεδα γκολφ έναντι 300 στην Ισπανία, αναφέρει η εφημερίδα, ενώ τα ειδυλλιακά νησιά της προσελκύουν κυρίως χαμηλού εισοδήματος τουρισμό.

Το κόστος για την κατασκευή ενός γηπέδου γκολφ στην Ελλάδα κυμαίνεται από 10 εκατ. ευρώ έως 20 εκατ. ευρώ. Τα γήπεδα απασχολούν συνήθως 40 έως 50 άτομα, αλλά η απασχόληση μπορεί να φθάσει και τα 800 άτομα, αν πρόκειται για ένα μεγαλύτερο τουριστικό σύμπλεγμα.

Το πρώτο εμπόδιο στην κατασκευή τους είναι η γη, καθώς δεν υπάρχει κτηματολόγιο για μεγάλο μέρος της χώρας, κάνοντας δύσκολη τη διαπίστωση σε ποιον ανήκουν συγκεκριμένες εκτάσεις. “Είναι δύσκολο να βρεις μεγάλα οικόπεδα που να ανήκουν σε ένα πρόσωπο”, λέει ο κ. Λεωνίδας Τσιμπούρης, γενικός διευθυντής της εταιρείας τουριστικής ανάπτυξης Temes, η οποία εγκαινίασε μετά από αγώνα το έκτο γήπεδο γκολφ στην Ελλάδα στο Κόστα Ναβαρίνο της Πελοποννήσου. Η εταιρεία χρειάστηκε να αγοράσει περισσότερες από 1.300 εκτάσεις για να συγκεντρώσει την έκταση.

Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα εδώ
http://online.wsj.com/article/SB10001424052970204467204576047701326257400.html?mod=WSJEUROPE_hpp_MIDDLEThirdNews.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
31/05/2023
30/05/2023
29/05/2023
26/05/2023
25/05/2023
24/05/2023