Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΚύπροςΚύπρος: καταγγελίες για τον ‘τουρισμό υγείας’ όπου εμπλέκονται γιατροί και τουριστικοί πράκτορες

Κύπρος: καταγγελίες για τον ‘τουρισμό υγείας’ όπου εμπλέκονται γιατροί και τουριστικοί πράκτορες

Γιατροί-κομπιναδόροι σε συνεργασία με τουριστικούς πράκτορες διακινούν στην Κύπρο τουρίστες, τους διοχετεύουν σε συγκεκριμένα ιατρεία, συνάπτουν πλαστά ή “παραφουσκωμένα” τιμολόγια περίθαλψης και εισπράττουν χρήματα από ασφαλιστικές εταιρίες του εξωτερικού, καταγγέλλει […]

Γιατροί-κομπιναδόροι σε συνεργασία με τουριστικούς πράκτορες διακινούν στην Κύπρο τουρίστες, τους διοχετεύουν σε συγκεκριμένα ιατρεία, συνάπτουν<...> πλαστά ή “παραφουσκωμένα” τιμολόγια περίθαλψης και εισπράττουν χρήματα από ασφαλιστικές εταιρίες του εξωτερικού, καταγγέλλει ομάδα γιατρών του ιδιωτικού τομέα της χώρας σε δημοσιεύματα του κυπριακού τύπου.

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) επιβεβαιώνει ότι δέχεται τέτοιες καταγγελίες, όπως και ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, ΚΟΤ, η διευθύντρια του οποίου, Φρύνη Μιχαήλ, με δηλώσεις της στην τοπική εφημερίδα “Σημερινή” κάλεσε τον Ιατρικό Σύλλογο να διερευνήσει το θέμα, ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας. Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, δρ Αντώνης Βασιλείου, επισήμανε ότι η διερεύνηση δεν είναι καθόλου εύκολη, καθώς για την απόδειξη τέτοιων υποθέσεων απαιτείται κατάθεση μαρτύρων, οι οποίοι, επί του προκειμένου, επωφελούνται αυτής της παρανομίας και δύσκολα θα “κάρφωναν” τους συνεργούς τους. Επιπλέον, ανέφερε ότι ο ΠΙΣ δε διαθέτει ντετέκτιβς για την εξιχνίαση τόσων σοβαρών υποθέσεων.

Σύμφωνα με την καταγγελία γιατρών, που έχουν πληροφορηθεί τα “κατορθώματα” συναδέλφων τους, το κύκλωμα της “μαφίας υγείας” στον τουρισμό λειτουργεί ως εξής, επεξηγεί το δημοσίευμα:

Τουριστικοί πράκτορες στο εξωτερικό, σε συνεργασία με Kύπριους, πωλούν σε τουρίστες, που θα επισκεφθούν την Κύπρο, πακέτα διαμονής, στα οποία περιλαμβάνονται και “διευκολύνσεις υγείας”, εφόσον ο πελάτης έχει ασφαλιστικό πρόγραμμα υγείας. Με την κάθοδό τους στην Κύπρο, οι τουρίστες αυτοί παρουσιάζουν ξαφνικά “πρόβλημα υγείας” και τότε μεταφέρονται σε συγκεκριμένα ιδιωτικά ιατρεία, που είναι μυημένα στο κόλπο και τα οποία αναλαμβάνουν την περίθαλψή τους. Τα ιατρεία αυτά, συνήθως, συνάπτουν πλαστά έγγραφα νοσηλείας με υπέρογκα ποσά, τα οποία ακολούθως εξαργυρώνονται από τις ασφαλιστικές εταιρίες των ατόμων που “αδιαθέτησαν” στην Κύπρο. Σε άλλες περιπτώσεις παρέχεται οδοντιατρική ή οφθαλμολογική φροντίδα στους τουρίστες, αλλά στα έγγραφα νοσηλείας αναγράφονται ψευδή στοιχεία, ώστε, και πάλι, οι ασφαλιστικές εταιρίες του εξωτερικού να επιβαρύνονται με πολύ μεγάλα ποσά νοσηλείας. Με τον τρόπο αυτό, οι τουρίστες που είναι μυημένοι στο κόλπο απολαμβάνουν ακόμη και δωρεάν τις διακοπές τους ή σε πολύ χαμηλό κόστος, ενώ τα ιατρεία και οι τουριστικοί πράκτορες θησαυρίζουν από τα τέλη νοσηλείας που εισπράττουν από τις ασφαλιστικές εταιρίες του εξωτερικού.

Ο δρας Βασιλείου δήλωσε στη “Σημερινή” ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί στα τέλη που χρεώνουν οι γιατροί στους πελάτες τους και, ως εκ τούτου, αυτό αποτελεί αρνητικό στοιχείο για την εξιχνίαση τέτοιων υποθέσεων. Τόνισε, ωστόσο, ότι η συναλλαγή ιατρών απαγορεύεται και αποτελεί σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα, καθώς είναι απαράδεκτο γιατροί να συναλλάσσονται με οιονδήποτε προκειμένου να εξασφαλίζουν πελατεία και εισοδήματα, μέσω ποσοστών. Ο δρας Βασιλείου επισήμανε ότι τέτοια φαινόμενα μειώνουν το κύρος του ιατρικού λειτουργήματος και απηύθυνε έκκληση προς τους γιατρούς και τους τουριστικούς πράκτορες να αποφεύγουν τέτοιες συναλλαγές, που προσβάλλουν την κυπριακή κοινωνία και μειώνουν το κύρος του κυπριακού τουρισμού.

Σημειώνεται ότι και στο παρελθόν διατυπώθηκαν παρόμοιες καταγγελίες, ενώ, σύμφωνα με ασφαλιστικούς κύκλους, αυτό το θέμα απασχόλησε κατά καιρούς ασφαλιστικές εταιρίες του εξωτερικού. Ωστόσο, η δυσκολία απόδειξης τέτοιων υποθέσεων, οδήγησε στη διαιώνιση του φαινομένου, το οποίο όμως, αναμφίβολα, αποτελεί δυσφήμηση του τουριστικού προϊόντος του νησιού. Ενήμερος για τη “μαφία υγείας” στον τουρισμό είναι και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων. Τούτο επιβεβαίωσε στη “Σημερινή” ο διευθυντής του Οργανισμού, Ζαχαρίας Ιωαννίδης, ενώ γιατροί είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με το Υπουργείο Υγείας για ν’ αποκαλυφθούν οι κομπιναδόροι.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

20/05/2024
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024