Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΒομβιστικές επιθέσεις στην Αίγυπτο με θύματα τουρίστες

Βομβιστικές επιθέσεις στην Αίγυπτο με θύματα τουρίστες

Τουλάχιστον 23 άνθρωποι – μεταξύ των οποίων ένας Ελβετός, ένας Ρώσος και ένα βρέφος από τη Γερμανία – έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 60 τραυματίστηκαν από την τριπλή βομβιστική επίθεση που συγκλόνισε το αιγυπτιακό θέρετρο Νταχάμπ, στη χερσόνησο του Σινά…

Τουλάχιστον 23 άνθρωποι – μεταξύ των οποίων ένας Ελβετός, ένας Ρώσος και ένα βρέφος από τη Γερμανία – έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 60 τραυματίστηκαν από την τριπλή βομβιστική επίθεση που συγκλόνισε το<...> αιγυπτιακό θέρετρο Νταχάμπ, στη χερσόνησο του Σινά, το βράδυ της Δευτέρας.

Δύο Γάλλοι και τρεις Ιταλοί τραυματίσθηκαν ελαφρά στην τριπλή βομβιστική επίθεση στο Ντάχαμπ της Αιγύπτου, έγινε γνωστό από γαλλική διπλωματική πηγή και το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών αντίστοιχα. Παράλληλα ο βρετανός πρεσβευτής στο Κάιρο δήλωσε ότι δύο Βρετανοί περιλαμβάνονται μεταξύ των τραυματιών.

Η αιγυπτιακή τηλεόραση μετέδωσε ότι οι εκρήξεις προκλήθηκαν από βόμβες που πυροδοτήθηκαν με τηλεχειριστήριο και σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι επιθέσεις είναι έργο εξτρεμιστών της χώρας που δεν έχουν διασυνδέσεις με άλλες οργανώσεις του εξωτερικού.

Ωστόσο, άλλες υπηρεσίες ασφαλείας υποστηρίζουν ότι πίσω από τα χτυπήματα αυτά κρύβεται η Αλ Κάιντα. Οι αιγυπτιακές αρχές έκλεισαν τα σύνορα με το Ισραήλ για να εμποδίσουν τη διαφυγή των δραστών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων. Τις επιθέσεις καταδίκασε σύσσωμη η διεθνής κοινότητα.

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με τις σημερινές εκρήξεις στο θέρετρο Ντάχαμπ της Αιγύπτου, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Γ. Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για το τραγικό συμβάν σε θέρετρο της Αιγύπτου, το Υπουργείο Εξωτερικών επικοινώνησε με τις αρμόδιες Διπλωματικές και Προξενικές μας Αρχές στην Αίγυπτο. Από τις μέχρι τώρα σχετικές πληροφορίες δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων ή των τραυματισθέντων. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο θέρετρο δεν αποτελεί συχνό τουριστικό προορισμό για τους Έλληνες ταξιδιώτες. Εφόσον υπάρξει κάτι νεότερο, το Υπουργείο Εξωτερικών θα προβεί σε σχετική ανακοίνωση.»

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στο ξενοδοχείο Ελ Χάλεγκ, όπου καταλύουν Ευρωπαίου και Ισραηλινοί, σε ένα σούπερ μάρκετ και σε μια καφετέρια.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ έκανε λόγο για τρομοκρατική ενέργεια, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος καταδίκασε τις επιθέσεις. Από την πλευρά της, η Παλαιστινιακή Αρχή και η παλαιστινιακή κυβέρνηση της Χαμάς καταδίκασαν την επίθεση, και το Ισραήλ υπογράμμισε την ανάγκη διμερούς συνεργασίας εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας.

Και το Λονδίνο καταδίκασε τις τρομοκρατικές επιθέσεις, διά στόματος του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Τζακ Στρό, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ καταδίκασε με τον “πιο κατηγορηματικό τρόπο τις τρομοκρατικές αυτές ενέργειες” και εξέφρασε την “αλληλεγγύη” του προς την Αίγυπτο.

Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Τζιανφράνκο Φίνι καταδίκασε τις βάρβαρες επιθέσεις εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του προς τον αιγύπτιο ομόλογό του Αμπού Γάιτ.

Στο Κάιρο ο υπουργός Τουρισμού της Αιγύπτου Μοχάμεντ Ζοχάιρ Γκαράνα δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για τον εντοπισμό των δραστών και των οργανωτών της επίθεσης του Ντάχαμπ.

O αιγύπτιος υπουργός Τουρισμού αναγνωρίζοντας ότι οι επιθέσεις θα έχουν συνέπειες στον τουρισμό δήλωσε “Είναι πολύ πρόωρο να εξαγάγουμε συμπεράσματα για το ποιός βρίσκεται πίσω από αυτό και για τους ανθρώπους που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις”.

“Πιστεύω ότι οι άνθρωποι είναι εξοργισμένοι με αυτό που συμβαίνει. Κάθε εκατομμύριο τουριστών δημιουργεί 200.000 νέες θέσεις εργασίας και είναι κάτι που η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει ανάγκη”, είπε προσθέτοντας ότι αυτήν τη στιγμή η κυβέρνηση ανησυχεί περισσότερο για τα θύματα παρά για τις συνέπειες των επιθέσεων στον τουρισμό.

Η αιγυπτιακή αστυνομία έχει ήδη συλλάβει 10 ανθρώπους που θεωρούνται ύποπτοι για την τριπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στο Ντάχαμπ της Αιγύπτου δήλωσε πηγή της αιγυπτιακής ασφάλειας.

Το Νταχάμπ, αγαπημένος προορισμός για τουρίστες από Αίγυπτο, Ισραήλ και Ευρώπη, βρίσκεται κοντά στο Σαρμ ελ Σεΐχ, που το καλοκαίρι του 2005 συγκλονίστηκε από τρομοκρατικό χτύπημα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 88 άνθρωποι, ενώ 30 άτομα είχαν σκοτωθεί από επιθέσεις στην Τάμπα, τον Οκτώβριο του 2004.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024
08/05/2024