Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΈρευνα WTTC – STGC: Ολοένα και πιο “πράσινη” η τουριστική βιομηχανία διεθνώς
Έρευνα

Έρευνα WTTC – STGC: Ολοένα και πιο “πράσινη” η τουριστική βιομηχανία διεθνώς

WTTC

Η περιβαλλοντική έρευνα διεξήχθη σε 185 χώρες, αντικατοπτρίζοντας το βάθος της παγκόσμιας επιρροής του τομέα ταξιδιών και τουρισμού.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) και το Παγκόσμιο Κέντρο Αειφόρου Τουρισμού (STGC) με την υποστήριξη του Υπουργείου Τουρισμού της Σαουδικής Αραβίας έδωσαν στη δημοσιότητα τα τελευταία στοιχεία από την Έρευνα Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που διαμορφώνουν την τουριστική βιομηχανία .

Πέρυσι, κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής του WTTC στο Ριάντ, οι δύο παγκόσμιοι οργανισμοί ξεκίνησαν τη συνεργασία και αποκάλυψαν τα πρώτα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων των πολύ συγκεκριμένων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που αφορούν στον κλάδο, για πρώτη φορά.

Τα κυριότερα σημεία από την έρευνα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του τουριστικού τομέα είναι:

  • Ο τομέας Ταξιδίων & Τουρισμού επιδεικνύει μια εντυπωσιακή τάση αποσύνδεσης του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος από την αύξηση του ΑΕΠ.
  • Τα βασικά επιτεύγματα περιλαμβάνουν μειώσεις στην ένταση της χρήσης νερού, στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, την κατανάλωση ενέργειας και την εξόρυξη πρώτων υλών.
  • Το μερίδιο του τομέα στην παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας ανήλθε σε 10,6% το 2019
  • Ο τουριστικός κλάδος αντιπροσώπευε το 0,9% της συνολικής παγκόσμιας κατανάλωσης νερού το 2019
  • Το υλικό αποτύπωμα του τομέα αντιπροσωπεύει το 5-8% της παγκόσμιας εξόρυξης πρώτων υλών
  • Η παρακολούθηση της έκθεσης για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις επεκτείνεται, μεταξύ άλλων, σε ρύπους όπως τα σωματίδια, το μονοξείδιο του άνθρακα, την αμμωνία και τα οξείδια του αζώτου.

Η Julia Simpson, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC δήλωσε: “Σήμερα σηματοδοτείται μια κομβική στιγμή για τον παγκόσμιο τομέα Ταξιδιών & Τουρισμού. Μέσα από αυτά τα δεδομένα, τονίζουμε τον πολυδιάστατο αντίκτυπο του κλάδου — οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά. Μιλάμε για ένα όραμα που βλέπει πέρα από τον τουρισμό και κλίνει προς το βιώσιμο μέλλον του. Με αυτά τα δεδομένα, δεν αναλογιζόμαστε απλώς το πού βρισκόμαστε τώρα, αλλά χαράσσουμε ενεργά την πορεία μας για ένα μέλλον, όπου ο κλάδος μειώνει σταδιακά το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα και ενισχύει τον κοινωνικό του αντίκτυπο”.

Η Gloria Guevara, Ειδική Σύμβουλος του υπουργού Τουρισμού της Σαουδικής Αραβίας, ανέφερε: “Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η κοινή έκθεση του STGC ,του Υπουργείου Τουρισμού της Σαουδικής Αραβίας και του WTTC αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τον παγκόσμιο τομέα Ταξιδιών & Τουρισμού. Είμαστε περήφανοι που η Σαουδική Αραβία έχει προχωρήσει για να γίνει μέρος της λύσης. Το STGC θα ενώσει τον τομέα για να επιταχύνει τη μετάβαση σε έναν κόσμο net zero, προστατεύοντας παράλληλα τη φύση και υποστηρίζοντας τις κοινότητες. Η αποστολή του είναι να αποτελεί το κορυφαίο παγκόσμιο κέντρο βιώσιμου τουρισμού, κάνοντας έρευνα, υπηρεσίες με επίκεντρο τα ενδιαφερόμενα μέρη και απτές λύσεις end-to-end”.

Και συνέχισε: “Ως βιομηχανία, είμαστε υπεύθυνοι για το 8,1% όλων των εκπομπών άνθρακα παγκοσμίως, με αύξηση κατά μέσο όρο 2,5% ετησίως το διάστημα 2010-2019. Ωστόσο, το παγκόσμιο ΑΕΠ του κλάδου Ταξιδιών & Τουρισμού αυξήθηκε κατά μέσο όρο 4,3% ετησίως, υποδεικνύοντας ότι η σύνδεση μεταξύ της ανάπτυξης του κλάδου μας και του αποτυπώματος άνθρακα έχει χαλαρώσει. Τώρα, για πρώτη φορά έχουμε τα δεδομένα που μας δίνουν τη δυνατότητα να ποσοτικοποιήσουμε σωστά τις παγκόσμιες εκπομπές του κλάδου και να εντοπίσουμε και να παρακολουθήσουμε ποια μέτρα θα λειτουργήσουν, ώστε να μπορέσουμε να χαρτογραφήσουμε το ταξίδι μας προς ένα net zero μέλλον”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024