Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑλαλούμ στο ΦΠΑ στην εστίαση
13 ή 23% το ΦΠΑ;

Αλαλούμ στο ΦΠΑ στην εστίαση

Περισσότερα προβλήματα παρά λύσεις αναμένεται πως θα φέρει η πρόταση για μικτό ΦΠΑ στην εστίαση, άλλοτε 13% και άλλοτε 23%, δημιουργώντας πελάτες δύο ταχυτήτων.

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος σχετικά με το συντελεστή ΦΠΑ που θα ισχύει από την 1η Σεπτεμβρίου αντί να διαφωτίσει μάλλον μπέρδεψε τα πράγματα περισσότερο. Η ανακοίνωση του ότι  να εφαρμόσει ΦΠΑ 13% στους πελάτες των ξενοδοχείων «all inclusive», που προέρχονται από το εξωτερικό, ενώ για τους Έλληνες θα ισχύσει ΦΠΑ 23% προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών από τον κλάδο του τουρισμού. Επίσης, δεν έχει καθοριστεί το σύστημα που θα ελέγχει ποιοι θεωρούνται πελάτες του εξωτερικού, αφού και οι Έλληνες μπορούν να κλείσουν τις διακοπές τους μέσω internet από Tour Operator του εξωτερικού.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να “εκλογικεύσει τους φορολογικούς συντελεστές”, αφού “συμφωνήσουμε σε πρακτική και εφαρμόσιμη λύση για τον τρόπο είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ”. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στη μετάταξη του ΦΠΑ στον τομέα της εστίασης από 1η Σεπτεμβρίου από 13% στο 23% διευκρίνισε ότι ισχύει, αλλά θα ληφθεί ειδική μέριμνα για τις επιχειρήσεις εξαγωγικού τουρισμού, ενώ επανεξετάζεται και εκεί όπου κυριαρχεί και η πώληση τροφίμων.

Τέλος, Ο κ. Βενιζέλος άφησε να εννοηθεί ότι ο ΦΠΑ 23% στα τρόφιμα δεν πρόκειται να καταργηθεί μέχρι το τέλος του έτους, γιατί κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται στις συζητήσεις με την Τρόικα.

Η θέση της Νέας Δημοκρατίας

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Νέο ‘κατόρθωμα’ Βενιζέλου, αυτή τη φορά στο χώρο του πολύπαθου Τουρισμού. Δημιούργησε ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση και αλαλούμ. Και το χειρότερο, κατηγοριοποίησε τους Έλληνες ως πολίτες β’ κατηγορίας, τιμωρώντας τους να πληρώνουν ΦΠΑ 23%, σε αντίθεση με τους τουρίστες από το εξωτερικό, που θα απολαμβάνουν ΦΠΑ κατά 10 μονάδες χαμηλότερο, δηλαδή 13%. Οι υποκριτικές, μάλιστα, προθέσεις του περί μείωσης των φορολογικών συντελεστών στο χώρο της εστίασης αποδείχτηκαν απατηλές. Αφού όχι μόνο δεν αναστέλλει την αύξηση του ΦΠΑ, αλλά δημιουργεί νέους φορολογικούς λαβύρινθους, που αυξάνουν τη γραφειοκρατία και το κόστος στις επιχειρήσεις».

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

21/05/2024
20/05/2024
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024