Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίAρνητική η γνωμοδότηση του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης στο σχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ
Τα κομματα δηλώνουν για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό

Aρνητική η γνωμοδότηση του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης στο σχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ

Ο εισηγητής ΚΤΕ ΠΕΧΩΔΕ του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιάννης Μανιάτης, σχετικά με τη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, έκανε την ακόλουθη δήλωση…

Ο εισηγητής ΚΤΕ ΠΕΧΩΔΕ του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιάννης Μανιάτης, σχετικά με τη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού<...> Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Με το Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο άτυπος αντιπρόεδρός της, ο κ. Σουφλιάς, έχουν απλώσει πάνω από ολόκληρη τη χώρα ένα τεράστιο πανό, που γράφει “ΠΩΛΕΙΤΑΙ”. Η άνευ όρων και άνευ ορίων εκχώρηση όλης της φυσικής ομορφιάς της χώρας, σε μεγαλοκατασκευαστικά συμφέροντα, πρόκειται να καταβαραθρώσει τον ελληνικό τουρισμό.

Χρησιμοποιούν το περιβάλλον και τον τουρισμό ως Ιφιγένεια, προκειμένου να τη θυσιάσουν στο βωμό του μοναδικού πράγματος στο οποίο είναι δυνατοί, το real estate.

Σήμερα, όμως, κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, η κυβέρνηση και ο ίδιος ο κ. Σουφλιάς, υπέστησαν μία δεινή ήττα θεσμικού χαρακτήρα. Εννέα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου καταψήφισαν την πρόταση του υπουργού και μόλις επτά μέλη την υπερψήφισαν, μεταξύ των οποίων, τρία μέλη είναι διορισμένα από τον ίδιο τον υπουργό.

Είχε προηγηθεί χθες το βράδυ όργιο πιέσεων από υψηλότατο θεσμικό παράγοντα του Υπουργείου, προκειμένου να πιεστούν και να πειστούν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να δώσουν θετική γνωμοδότηση.

Οι προσπάθειές τους όμως έπεσαν στο κενό. Τώρα πια, η κυβέρνηση έχει μόνο μία επιλογή. Να αποσύρει αμέσως το εκτρωματικό κείμενο, του Χωροταξικού για τον Τουρισμό, αλλιώς, η επόμενη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, έτσι κι αλλιώς, δεσμεύεται πολιτικά ότι θα το αποσύρει”.

Η Aννα Φιλήνη από το ΣΥΝ, δήλωσε: “Παρά την εμμονή του ΥΠΕΧΩΔΕ στο σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης σχετικά με το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, που είχε συναντήσει έντονες αντιδράσεις από επιστημονικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς φορείς, και παρά τις «πιέσεις» του μέχρι την τελευταία στιγμή προς τα μέλη του ΕΣΧΣΑΑ, δεν κατάφερε να αποσπάσει τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Χωροταξίας. Σημειώνουμε επίσης ότι υπήρξε συλλογή υπογραφών κατά του σχεδίου από 8.000 πολίτες και 160 φορείς.

Τελικά, στη σημερινή συνάντηση το σχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ έλαβε μόνο 7 θετικές γνωμοδοτήσεις επί συνόλου 19 μελών. Οι 9 φορείς που καταψήφισαν το σχέδιο είναι: το ΤΕΕ, ο ΣΕΠΟΧ, ο ΣΑΔΑΣ, ο ΣΕΒ, η ΓΕΣΕΒΕ, η ΓΣΕΕ, ο εκπρόσωπος των 10 περιβαλλοντικών οργανώσεων, το ΓΕΩΤΕΕ και η ΠΑΣΕΓΕΣ, ενώ το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας που είχε εκφράσει την αντίθετη άποψη επί του σχεδίου δεν προσήλθε.

Μετά την επιλογή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ να αναβάλει αιφνιδίως την από 16 Δεκεμβρίου 2008 ψηφοφορία και να τη μεταθέσει για σήμερα, χωρίς μάλιστα να έχει φέρει την παραμικρή αλλαγή στο κείμενο της ΚΥΑ που είχε δώσει στη δημοσιότητα, με ευθύνη της για άλλη μια φορά η διαδικασία διαβούλευσης εντός του ΕΣΧΣΑΑ κατέληξε σε παρωδία.

Το παρόν σχέδιο που απέβλεπε στην εξυπηρέτηση των μεγάλων εργολαβικών και κτηματομεσιτικών συμφερόντων, προωθούσε ένα στρεβλό μοντέλο μαζικής τουριστικής ανάπτυξης και υποβάθμιζε ανεπανόρθωτα το φυσικό περιβάλλον και το τοπίο της ελληνικής υπαίθρου, δεν δικαιούται πλέον να προβάλλεται ως λύση για την αειφόρο ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού. Μετά τη σημερινή εξέλιξη, το σχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει επιστημονική και κοινωνική στήριξη και ο κ. Υπουργός οφείλει να το αποσύρει”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
20/05/2024
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024