Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίHATTA: Απαράδεκτα καθυστερημένη η σύνδεση των Ολυμπιακών Αγώνων με τον τουρισμό

HATTA: Απαράδεκτα καθυστερημένη η σύνδεση των Ολυμπιακών Αγώνων με τον τουρισμό

Σοβαρότατες καθυστερήσεις παρουσιάζει, με βάση την διεθνή σχετική εμπειρία, η σύνδεση των Ολυμπιακών Αγώνων με την ανάπτυξη, προβολή και προώθηση του Ελληνικού Τουρισμού. Αυτό ήταν ένα από τα βασικά συμπεράσματα […]

Σοβαρότατες καθυστερήσεις παρουσιάζει, με βάση την διεθνή σχετική εμπειρία, η σύνδεση των Ολυμπιακών Αγώνων με την ανάπτυξη, προβολή και προώθηση του Ελληνικού Τουρισμού. Αυτό<...> ήταν ένα από τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα "Ολυμπιακοί Αγώνες του 2000: Ευκαιρία Ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού;" που διοργανώθηκε , από τον HATTA<.>(Σύνδεσμο των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων), σε συνεργασία με τον Όμιλο Καλοφωλιά, στο πλαίσιο της έκθεσης "Τουριστικό Πανόραμα<.> 2002".

Η σχετική θέση του ΗΑΤΤΑ είναι ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν μοναδική για τον Ελληνικό τουρισμό ευκαιρία να επιτύχουμε, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα λίγων ετών, στόχους που υπό άλλες συνθήκες θα απαιτούσαν τεράστια κεφάλαια και πολύχρονες προσπάθειες αλλά και στην πολύ μεγάλη πολυπλοκότητα του εγχειρήματος που σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για την απουσία δράσης και την έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού.

Ο εν λόγω κεντρικός σχεδιασμός θα πρέπει κατ΄ ελάχιστον να περιλαμβάνει πολιτικές και στην συνέχεια συγκεκριμένες δράσεις συντονισμού της επικοινωνιακής πολιτικής για την προώθηση του Ελληνικού Τουρισμού πριν, κατά την διάρκεια και μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες – μεταξύ Κράτους, Τοπικών Αυτοδιοικήσεων, Τουριστικών και άλλων Φορέων, Χορηγών και Επιχειρήσεων. Με βάση την διεθνή αντίστοιχη εμπειρία υπάρχουν πολλά και σημαντικά που θα έπρεπε να έχουν ήδη γίνει και που ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει όπως: Η διαφημιστική προβολή που θα συνδυάσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τον τουρισμό ούτε καν έχει σχεδιαστεί.
Στην όποια καθυστερημένη τουριστική διαφημιστική μας προβολή δεν υπάρχει καν το σήμα των Ολυμπιακών Αγώνων.
Το περιβόητο "Ολυμπιακό πακέτο" για την αξιοποίηση της Ολυμπιάδας στην ενίσχυση της τουριστικής κίνησης της Αθήνας και ολόκληρης της χώρας παραμένει ακόμα σε μεγάλο βαθμό υπόσχεση στα χαρτιά.
Η πολιτιστική Ολυμπιάδα ούτε έχει οργανωθεί έτσι ώστε να πραγματοποιηθούν σημαντικές εκδηλώσεις στην επαρχία ούτε έχει προβληθεί προγραμματισμένα και επαρκώς.
Η έλλειψη συντονιστικού φορέα καθώς και η ασάφεια των ρόλων που καλούνται να διαδραματίσουν ο "Αθήνα 2004", ο ΕΟΤ, τα διάφορα εμπλεκόμενα υπουργεία, οι τουριστικοί φορείς και ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να αποτελέσει πηγή προστριβών, αποσπασματικών, ασυντόνιστων και αναποτελεσματικών ενεργειών και κινδύνων να προχωρήσουμε σε αποφάσεις, που όχι μόνο δεν θα βοηθήσουν το κοινό στόχο μας αλλά και πιθανόν να οδηγήσουν σε σοβαρά λάθη.

Οι ομιλητές

Ο γ.γ Τουρισμού Δ. Γεωργαράκης και ο Β. Νειάδας, Γενικός Διευθυντής Υποστήριξης Αγώνων ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 αναφέρθηκαν στους μέχρι σήμερα σχετικούς σχεδιασμούς, ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ Γ. Ευαγγέλου και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Στ. Ανδρεάδης επισήμαναν τα σημαντικά κενά και τις απαράδεκτες καθυστερήσεις ενώ ο προσκεκλημένος σύμβουλος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϋ James Oliver κατέθεσε σημαντικότατα σχετικά συμπεράσματα και συμβουλές.

Συγκεκριμένα ο Δ. Γεωργαράκης, παρουσίασε τα σημεία του επιχειρησιακού σχεδίου για την Ολυμπιακή Φιλοξενία, τα οποία έχουν από κοινού αναλάβει η οργανωτική επιτροπή "Αθήνα 2004" και το υπουργείο Ανάπτυξης, υποστήριξε ότι εντός του μήνα θα έχει κλείσει το θέμα του "ελλείμματος" των κλινών πολυτελείας και Α κατηγορίας και έδωσε έμφαση στο νέο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ξενοδοχείων Γ΄ κατηγορίας, ύψους 10 δισ. δρχ., το οποίο θα ξεκινήσει πολύ σύντομα. Σχετικά με το ζήτημα της διαχείρισης του προγράμματος εκμίσθωσης ιδιωτικών κατοικιών δήλωσε ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Στ. Ανδρεάδης, τόνισε μεταξύ άλλων, την μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στον σχεδιασμό και την υλοποίηση στρατηγικής που αφορούν στην σύνδεση των Ολυμπιακών Αγώνων και του Ελληνικού τουρισμού αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι σήμερα, ενάμιση χρόνο πριν τους Αγώνες, ενώ θα έπρεπε να συζητούμε για την οριστικοποίηση των μετά-Ολυμπιακών στρατηγικών για τον ελληνικό τουρισμό, ακόμα αναζητούμε λύσεις για τις προ των Ολυμπιακών Αγώνων στρατηγικές. Στρατηγικές για τη σύνδεση της από κοινού προβολής τουρισμού και Ολυμπιακών Αγώνων που θα έπρεπε, ήδη, να υλοποιούνται και που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία εφαρμοσμένη προσπάθεια αλλά ακόμα βρισκόμαστε στο στάδιο των θεωρητικών συζητήσεων και προβληματισμών για εθνικά περιφερειακά και τοπικά προγράμματα διαφήμισης.

Τέλος ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ επανέλαβε τις θέσεις του για την δημιουργία ενός νέου φορέα που θα αναλάβει την προβολή του ελληνικού τουρισμού στον οποίο θα συμμετέχει ο ιδιωτικός τομέας και έμπειροι τεχνοκράτες.

Ο κ. Β. Νειάδας, Γενικός Διευθυντής Υποστήριξης Αγώνων ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 στην ομιλία του τόνισε την σημασία που μπορούν να διαδραματίσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο τουρισμό και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, αναμένεται να πραγματοποιηθούν πάνω από 2 εκατ. διανυκτερεύσεις κατά την περίοδο των Αγώνων. Επίσης σημείωσε ότι ένα από τα στοιχεία που προκύπτουν από τις διάφορες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, είναι και η πρόθεση των επισκεπτών να περάσουν τουλάχιστον 5-6 ημέρες κατά μέσο όρο εκτός Αθήνας καθώς και ότι άλλοι σημαντικοί στόχοι είναι η ανάπτυξη και η καθιέρωση της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και η συμβολή στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.

Σε ότι αφορά την ενοικίαση ιδιωτικών κατοικιών ανέφερε ότι αναζητάται ο καλύτερος τρόπος ελέγχου που θα διασφαλίζει την ευελιξία, ποιότητα και σιγουριά και για τους ιδιοκτήτες και για τους ενοικιαστές καθώς και ότι ήδη επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΕΟΤ και της ΑΘΗΝΑ 2004, έχει επεξεργαστεί και συμφωνήσει ένα σχέδιο ελαχίστων προδιαγραφών, που πρέπει να πληρούν τα υποψήφια διαμερίσματα. Επίσης ανέφερε ότι η ΑΘΗΝΑ 2004 προγραμματίζει την προκήρυξη ενός διαγωνισμού για την ανάδειξη επίσημων διαχειριστών του προγράμματος ενοικίασης κατοικιών κατά την διάρκεια των Αγώνων, τονίζοντας ότι ένα από τα βασικά κριτήρια επιλογής των υποψηφίων αναδόχων, είναι η αποδεδειγμένη εμπειρία τους στην οργάνωση και διαχείριση τουριστικών πακέτων τα τελευταία δέκα έτη.

Ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ Γ. Ευαγγέλου τοποθετήθηκε εκτός της εκδήλωσης επί του θέματος και ανέφερε χαρακτηριστικά :

"Ο όποιος προβληματισμός επί του θέματος μας φαίνεται χωρίς ουσία. Πάμε να κάνουμε τα εύκολα δύσκολα. Οι λύσεις είναι απλές για την φιλοξενία των θεατών κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Θετικότατο βήμα αποτελεί η ένταξη στα επιδοτούμενα προγράμματα της αναβάθμισης των ξενοδοχείων των χαμηλότερων κατηγοριών (Γ΄ και Δ΄ κατηγορίας). Σε ότι αφορά τις ιδιωτικές κατοικίες είναι απαραίτητο καταρχάς να γίνει ένας φορέας που θα καταγράψει, θα ελέγξει, θα πιστοποιήσει, θα ταξινομήσει και θα επιβλέψει των διανομή τους στην ελεύθερη αγορά των τουριστικών γραφείων. Ο φορέας αυτός – εάν δεν μπορεί να είναι μόνος του ο ΕΟΤ- θα μπορούσε να δημιουργηθεί σε συνεργασία με άλλους φορείς και δεν είναι απαραίτητο να διαχειριστεί ο ίδιος αυτά τα καταλύματα.

Οι ωφέλειες για τον τουρισμό που αφορούν στην τουριστική κίνηση κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 θα πρέπει να διασπαρθούν σε όλους όσους έχουν την πείρα και την αξιοπιστία για τη διοργάνωση τουριστικών πακέτων. Ο νόμος προστασίας των καταναλωτών για τα οργανωμένα πακέτα εξάλλου ορίζει τις ευθύνες των τουριστικών οργανισμών (που δεν είναι άλλοι εκτός από τα τουριστικά γραφεία και τους tour operators) που θα πουλήσουν το πακέτο αποκλείοντας οποιονδήποτε άλλο να κάνει αυτή τη δουλειά.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις η προώθηση "λύσεων" που αφορούν στην ανάθεση της διαχείρισης του συνόλου των κατοικιών σε ένα φορέα -έστω και εάν αυτό περιέχει ένα ταξιδιωτικό οργανισμό που να καλύπτει τον απαιτούμενο μέσο όρο των 10 ετών- καθίσταται από την μονοπωλιακή του φύση ύποπτη. Επιπλέον η διαχείριση των εν λόγω καταλυμάτων από ένα φορέα, εγκυμονεί πιθανούς κινδύνους που σχετίζεται άμεσα με την πώληση των εισιτηρίων παρακολούθησης των αθλημάτων και άρα με την επιτυχία των ίδιων των αγώνων, αφού χωρίς των ύπαρξη θεατών οι αγώνες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν επιτυχημένοι. Η μέγιστη αποτελεσματική διανομή και προσέλκυση επισκεπτών είναι σαφώς πιο εξασφαλισμένη εάν αφεθεί στην ελεύθερη αγορά."

Τέλος από τις τοποθετήσεις των περισσοτέρων συνέδρων προέκυψε ότι ανησυχούν για τις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγράμματος σύνδεσης του ελληνικού τουρισμού με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ωστόσο διάχυτη ήταν τελικά η αίσθηση ότι παρά τα προβλήματα θα πρέπει όλοι μαζί δημόσιος και ιδιωτικός τομέας να παλέψουν συνεργαζόμενοι με στόχο την επιτυχημένη διοργάνωση των Αγώνων και την προώθηση του ελληνικού τουρισμού.

Ο προσκεκλημένος σύμβουλος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϋ James Oliver σκιαγράφησε συνοπτικά το πορτρέτο του επισκέπτη των Ολυμπιακών Αγώνων, ο οποίος είναι υψηλού οικονομικού και κοινωνικού επιπέδου, άρα πραγματοποιεί μεγαλύτερες τουριστικές δαπάνες, και αναφέρθηκε στο μεγάλο αριθμό δημοσιογράφων που θα επισκεφτούν την χώρα μας.

Σχετικά με τους στόχους που πρέπει να θέσει η Ελλάδα σε σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες ο κ. Oliver είπε ότι πρέπει από τώρα να δημιουργήσουμε, μέσω του Τύπου, ενδιαφέρον και περιέργεια, να διασφαλίσουμε τον μέγιστο αριθμό επισκεπτών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τους Αγώνες, ενώ τόνισε ότι βασικός στόχος είναι η πώληση επιπρόσθετων υπηρεσιών πριν από την άφιξη των επισκεπτών αλλά και κατά τη διαμονή τους όπως πακέτα κρουαζιέρων, πολιτιστικών περιηγήσεων, θέατρα, εστιατόρια, πολιτιστικά events, ταξίδια με ferry boats, με τρένα κ.α.

Ο κ. Oliver έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο των νέων τεχνολογιών αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το Σίδνεϋ 2000 ήταν οι πρώτοι ηλεκτρονικοί Ολυμπιακοί Αγώνες, ενώ οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας θα είναι οι πρώτοι που θα μπορεί κανείς να παρακολουθήσει μέσα από κινητό τηλέφωνο αφού μέχρι το 2004 η τεχνολογία των νέας γενιάς κινητών θα είναι ευρύτατα διαδεδομένη και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να αναπτυχθούν web sites που να υποστηρίζουν αυτή την τεχνολογία.

Ο συντονισμός, η συνεργασία και η προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών είναι το κλειδί της επιτυχημένης οργάνωσης και της μεγιστοποίησης των ωφελειών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες τόνισε ο κ. Oliver. Οι τουριστικοί επιχειρηματίες και οι τουριστικοί οργανισμοί όπως π.χ. ο ΕΟΤ , ο ΗΑΤΤΑ κ.λπ πρέπει να δρουν συντονισμένα, να παρέχουν διαρκώς έγκυρες πληροφορίες και εικόνες ώστε να διατηρούν άσβεστο το ενδιαφέρον και την περιέργεια, να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τη βοήθεια που μπορεί να παρέχουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, να σχηματίσουν πλάνα συνεργασίας με σπόνσορες όπως π.χ. το NBC, να οργανώσουν fam trips δημοσιογράφων και να δημιουργήσουν στενές σχέσεις με τους tour operators των Ολυμπιακών Αγώνων.

Τέλος σημείωσε την καθοριστική σημασία της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού που θα πρέπει να έχει εκπαιδευτεί ώστε να εξυπηρετεί με άψογο επαγγελματισμό τους δημοσιογράφους, τους επισκέπτες και την Ολυμπιακή Οικογένεια.

"Κάντε το καλά και όλοι θα επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα ξανά και ξανά" κατέληξε ο κ. Oliver.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024