Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣε “αναμμένα κάρβουνα” ο κλάδος των ξεναγών

Σε “αναμμένα κάρβουνα” ο κλάδος των ξεναγών

Σε “αναμμένα κάρβουνα” κάθεται ο κλάδος των ξεναγών καθώς, όπως υποστηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών, με επίμαχη οδηγία της Ε.Ε. υποβαθμίζεται το επάγγελμα τους…

Σε “αναμμένα κάρβουνα” κάθεται ο κλάδος των ξεναγών καθώς, όπως υποστηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών, με επίμαχη οδηγία της Ε.Ε.<...> υποβαθμίζεται το επάγγελμα τους.

Με ανοιχτή επιστολή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών ζητάει τη στήριξη των Υπουργείων Τουρισμού και Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων, στη συγκεκριμένη Πρόταση Οδηγίας COD 0061 της Ε.Ε.

Σε αντίθετη περίπτωση, οι ξεναγοί αν και αναγνωρίζουν την κρισιμότητα της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών τουρισμού στην Ελλάδα, ιδίως ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, θα υποχρεωθούν να προβούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις εάν η Πολιτεία ολιγωρήσει να στηρίξει την τροπολογία που ήδη δέχτηκε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το ιστορικό του θέματος

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η Πρόταση Οδηγίας COD 0061 της Ε.Ε. “Αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων” στις χώρες-μέλη της Ε.Ε., με την τροπολογία 126 περί εκπαίδευσης των ξεναγών στην Ελλάδα, δεν θέτει εμπόδια στην αδειοδότηση και άσκηση του επαγγέλματος στην Ελλάδα για τους μη έλληνες ξεναγούς, αλλά εστιάζει στο ουσιαστικό περιεχόμενο της απαιτούμενης εκπαίδευσης για την άσκηση του επαγγέλματος του ξεναγού στην Ελλάδα.

Η Πρόταση της παραπάνω Οδηγίας, με την τροπολογία 126 εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Φεβρουάριο 2004, πλην όμως είναι αναγκαίο να υποστηριχθεί και από τα Υπουργεία Τουρισμού και Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων στην διαδικασία της συναπόφασης από το Συμβούλιο των Υπουργών.

Με την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών και του Υφυπουργού Τουρισμού, κ. Λιάσκου, στις 4.5.2004, διευκρινίστηκαν οι λόγοι για τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να υποστηρίξει την τροπολογία 126, αφού αυτή είναι συνεπής με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το εθνικό συμφέρον.

Προβληματισμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο

Ο προβληματισμός που έχει αναπτυχθεί σε επίπεδο Επιτροπής Ε.Ε., καταδεικνύει, όχι την έλλειψη νομιμότητας του επαγγέλματος του ξεναγού της Ελλάδας, όπως και πλήθος άλλων κατοχυρωμένων επαγγελμάτων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εντάχθηκαν στο Παράστημα ΙΙ, αλλά την πλήρη εξάλειψη του Παραρτήματος ΙΙ, γεγονός που όπως τονίζουν οι Ξεναγοί θα δημιουργήσει σύγχυση κατά την εφαρμογή της Οδηγίας, αν επικρατήσει η άποψη κατάργησης του Παραρτήματος ΙΙ.
Το επάγγελμα του ξεναγού στην Ελλάδα είναι κατοχυρωμένο από το 1977 από την εθνική νομοθεσία (Ν. 710/77), όπως αυτή συμμορφώθηκε στη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο σύνολό της η ελληνική νομοθεσία ρυθμίζει το επάγγελμα του ξεναγού κατά τρόπο συνεπή με την ελευθερία της αγοράς και τον ανταγωνισμό και επομένως είναι σκόπιμο να διατηρηθεί η υφιστάμενη κατάσταση ρύθμισης των υπηρεσιών ξενάγησης στην Ελλάδα, ως στοιχείο που εγγυάται υψηλή ποιότητα υπηρεσιών τουρισμού.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024