Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΤέσσερις ευρωπαϊκές πόλεις θέτουν βέτο στην Airbnb
Βραχυχρόνιες Μισθώσεις

Τέσσερις ευρωπαϊκές πόλεις θέτουν βέτο στην Airbnb

Αυτές οι απαγορεύσεις και οι κανονισμοί αντικατοπτρίζουν τις προσπάθειες των τοπικών αρχών να επιτύχουν μια ισορροπία.

Τα τελευταία χρόνια, οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως η Airbnb πρωταγωνιστούν στην τουριστική βιομηχανία. Ωστόσο ενώ τα δεδομένα δείχνουν μια ξεκάθαρη προτίμηση από πλευράς των επισκεπτών, η πλατφόρμα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με πολλές ρυθμιστικές αλλαγές που επιβάλλουν χώρες ανά τον κόσμο.

Βαρκελώνη, Ισπανία

Στην Ισπανία, η Βαρκελώνη έχει θέσει ρητούς περιορισμούς για τα διαμερίσματα που ενδιαφέρονται να ενοικιαστούν μέσω της Airbnb. Συγκεκριμένα έχει μισθώσει την ενοικίαση ολόκληρων διαμερισμάτων χωρίς άδεια.

Ο κύριος λόγος πίσω από αυτήν την απαγόρευση είναι η ανησυχία ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις συμβάλλουν στην εκτίναξη των τιμών των ενοικίων, δημιουργώντας έλλειψη κατοικιών για τους ντόπιους. Η πόλη στοχεύει στο να δώσει προτεραιότητα στην προσιτή στέγαση για τους κατοίκους της, για αυτό υιοθετεί κανονισμούς που περιορίζουν τις ενοικιάσεις της Airbnb σε συγκεκριμένες ζώνες της πόλης.

Βερολίνο, Γερμανία

Η ίδια συνθήκη επικρατεί και στη γερμανική πρωτεύουσα, καθώς όσοι ενδιαφέρονται να μπουν στην πλατφόρμα της Airbnb θα πρέπει να λάβουν σχετική άδεια από τις αρχές της πόλης. Πολλοί δε, υποστηρίζουν ότι η Airbnb ευθύνεται για την αυξανόμενη τάση στις ενοικιάσεις κατοικιών. Οι αυστηροί κανονισμοί του Βερολίνου απαιτούν από τους οικοδεσπότες να λαμβάνουν άδειες και όσοι δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες αντιμετωπίζουν σημαντικά πρόστιμα.

Παρίσι, Γαλλία

Το Παρίσι, που δέχεται εκατομμύρια τουρίστες στον κόσμο, έχει επιβάλει αυστηρούς κανονισμούς για τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις. Η πόλη απαιτεί από τους οικοδεσπότες να αποκτήσουν αριθμό εγγραφής, περιορίζοντας τις ενοικιάσεις σε μέγιστο αριθμό 120 διανυκτερεύσεων ετησίως. Οι αξιωματούχοι του Παρισιού έχουν εκφράσει ανησυχίες για τον αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά κατοικίας, καθώς και για το ενδεχόμενο οι εμπορικοί φορείς να εκμεταλλευτούν την πλατφόρμα. Οι κανονισμοί στοχεύουν στην επίτευξη ισορροπίας μεταξύ της διατήρησης του οικιστικού αποθέματος της πόλης και της δυνατότητας των κατοίκων να αποκτήσουν πρόσθετο εισόδημα.

Άμστερνταμ, Ολλανδία

Το Άμστερνταμ, γνωστό για τα γραφικά κανάλια και τη ζωντανή κουλτούρα του, έχει αντιμετωπίσει έλλειψη κατοικιών, που εν μέρει αποδίδεται στη δημοτικότητα των ενοικιάσεων Airbnb. Η πόλη έχει εφαρμόσει αυστηρούς κανονισμούς που απαιτούν από τους οικοδεσπότες να λαμβάνουν άδειες και να περιορίζουν τις ενοικιάσεις σε μέγιστο αριθμό 30 διανυκτερεύσεων ετησίως για μέγιστο αριθμό τεσσάρων ατόμων. Στόχος των αρχών είναι να προστατεύσουν την αγορά κατοικίας και να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες για τον ενοχλητικό τουρισμό σε κατοικημένες περιοχές.

Αυτές οι απαγορεύσεις και οι κανονισμοί αντικατοπτρίζουν τις προσπάθειες των τοπικών αρχών να επιτύχουν μια ισορροπία μεταξύ των οικονομικών οφελών του τουρισμού και της προστασίας της στέγασης για τους κατοίκους. Καθώς η οικονομία του διαμοιρασμού συνεχίζει να εξελίσσεται, παραμένει ζωτικής σημασίας για πλατφόρμες όπως η Airbnb να συνεργάζονται με πόλεις και κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν αυτές τις ανησυχίες, βρίσκοντας λύσεις που ωφελούν τόσο τους οικοδεσπότες όσο και τις τοπικές κοινότητες.

TraveldailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, δημοσιογράφος σε καθημερινές e-εφημερίδες και απόφοιτη του τμήματος δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024