Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΛοιπές μορφέςΟλυμπιάδα και τρίτο κοινοτικό πλαίσιο σε ενιαίο σχεδιασμό με έμφαση στον αγροτουρισμό

Ολυμπιάδα και τρίτο κοινοτικό πλαίσιο σε ενιαίο σχεδιασμό με έμφαση στον αγροτουρισμό

Σύμφωνα με την απόφαση της διυπουργικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων του Γ΄ ΚΠΣ του υπουργείου Γεωργίας, υπό τον πρωθυπουργό, ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξει ενιαίος σχεδιασμός του […]

Σύμφωνα με την απόφαση της διυπουργικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων του Γ΄ ΚΠΣ του υπουργείου Γεωργίας, υπό<...> τον πρωθυπουργό, ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξει ενιαίος σχεδιασμός του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ) και της Ολυμπιάδας του 2004. Επίσης, στην ίδια σύσκεψη ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ένα μεγάλο πρόγραμμα αγροτουρισμού, ύψους 1,2 δισ. ευρώ (400 περίπου δισ. δρχ). Τα χρήματα θα διατεθούν μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος του υπουργείου Γεωργίας για την Αγροτική Ανάπτυξη και την Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου, του προγράμματος LEADER +, των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, του Επιχειρησιακού Προγράμματος του υπουργείου Ανάπτυξης για την Ανταγωνιστικότητα, του Αναπτυξιακού Νόμου και των Προγραμμάτων για την Προστασία του Περιβάλλοντος και την Αξιοποίηση του Φυσικού Κάλους, προκειμένου να ενισχυθούν επενδύσεις για την τουριστική ανάπτυξη της υπαίθρου και την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο αγροτουρισμός.

Ο κ. Σημίτης, αφού περιέγραψε τους άξονες στους οποίους θα στηριχτεί αυτή η προσπάθεια, μίλησε για την τουριστική προβολή των ολυμπιακών πόλεων, τον αγροτοτουρισμό, την πιστοποίηση παραδοσιακών προϊόντων και τα έργα στην περιφέρεια. Συνεχίζοντας τόνισε ότι “Η Ελλάδα του ευρώ, η Ελλάδα των Ολυμπιακών Αγώνων, η Ελλάδα της ανάπτυξης και της σταθερότητας, η Ελλάδα των μεγάλων έργων είναι ικανή να λύσει τα προβλήματα και προχωρά στο μέλλον με σιγουριά και αυτοπεποίθηση”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νεοσυσταθείσα Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων του Γ’ ΚΠΣ του υπουργείου Γεωργίας θα διαχειριστεί εννέα τρισεκατομμύρια δραχμές σε έξι περίπου χρόνια.

Όπως δήλωσε μετά τον πρωθυπουργό ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς, πρόκειται ίσως για την πιο φιλόδοξη προσπάθεια των τελευταίων δεκαετιών, με πολλαπλά οφέλη τόσο για τον ελληνικό τουρισμό, όσο και για την αγροτική μας οικονομία. Η προσπάθεια αυτή, όπως επισήμανε, συνδυάζεται με την πιστοποίηση και σήμανση παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων και προϊόντων ονομασίας προέλευσης, παρέχοντας με τον τρόπο αυτό στους παραγωγούς αυτών των προϊόντων υψηλή προστιθέμενη αξία, ικανοποιητικό εισόδημα και δυνατότητες χρησιμοποίησης νέων, αποτελεσματικών μηχανισμών προώθησης και προβολής των προϊόντων τους.

Βασικός στόχος, συνέχισε ο κ. Δρυς, είναι η διασύνδεση του αγροτουρισμού και των προϊόντων της ελληνικής γεωργίας με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ώστε να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε το τουριστικό ρεύμα που θα ακολουθήσει τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας, να διαφοροποιήσουμε τις τουριστικές υπηρεσίες που προσφέρει η χώρα μας, αξιοποιώντας εναλλακτικές μορφές τουριστικής ανάπτυξης στην ύπαιθρο, με σεβασμό στο περιβάλλον, την πολιτιστική μας κληρονομιά και με γεωργο-κτηνοτροφικά προϊόντα υψηλής ποιότητας.

Για το λόγο αυτό, αποφασίστηκε η άμεση έναρξη εφαρμογής πιλοτικών προγραμμάτων για την προβολή και ανάδειξη της ενδοχώρας των πέντε ολυμπιακών πόλεων – Αθήνας, Βόλου, Ηρακλείου, Πάτρας και Θεσσαλονίκης – καθώς και η εφαρμογή 125 ολοκληρωμένων επιχειρησιακών προγραμμάτων για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού σε ισάριθμες περιοχές σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, με προτεραιότητα τις ορεινές, μειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές.

Στο πλαίσιο αυτό υπεγράφη και η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις Ποιοτικές Προδιαγραφές, που θα ισχύσουν από εδώ και στο εξής για τον Αγροτικό Τουρισμό, ενώ η Διυπουργική Επιτροπή αποφάσισε τη συγκρότηση Ειδικής Συντονιστικής Επιτροπής για την τουριστική ανάπτυξη της υπαίθρου.

Μέσα στις επόμενες μέρες ολοκληρώνεται η επιλογή των 13 φορέων (δομές στήριξης), που θα αναλάβουν σε περιφερειακό επίπεδο να προωθήσουν τις διαδικασίες για την αξιολόγηση και ένταξη στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα των επενδύσεων στις αγροτουριστικές υπηρεσίες και στα αγροτικά προϊόντα ποιότητας.

Τέλος, ο κ. Δρυς υπογράμμισε ότι οι προωθούμενες μορφές εναλλακτικών τουριστικών επιχειρήσεων δεν ανταγωνίζονται τις παραδοσιακές τουριστικές επιχειρήσεις αλλά έρχονται να συμβάλουν συμπληρωματικά στην αναβάθμιση του εθνικού τουριστικού μας προϊόντος, με πολλαπλά οφέλη για την τουριστική βιομηχανία και την εθνική οικονομία.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024