Τελευταία νέα
ΑρχικήΕπαγγελματικά ΤαξίδιαΣυνέδρια ΤουρισμούΗ γυναίκα στο προσκήνιο του τρίπτυχου 'Τουρισμός – Αγρός – Πολιτισμός'
Ημερίδες

Η γυναίκα στο προσκήνιο του τρίπτυχου 'Τουρισμός – Αγρός – Πολιτισμός'

Στα γενικά συμπεράσματα της ημερίδας – εκδήλωσης στη Σελιάνα Αχαΐας καταγράφεται η σπουδαιότητα εξάπλωσης και χρήσης του Internet στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές, κάτι που θα αποτελέσει στοιχείο ευρύτερης προβολής του τόπου αλλά και των προϊόντων, στην Ελλάδα και – κυρίως – στο εξωτερικό.

Διάθεση για επιμονή στην ποιοτική αναβάθμιση των συνθηκών και των παροχών της ευρύτερης, ορεινής Ανατολικής Αιγιάλειας, ήταν μερικά από τα συναισθήματα που καταγράφηκαν στην ημερίδα που διοργανώθηκε στη Σελιάνα Αχαΐας, το Σάββατο 27 Ιουλίου, με τίτλο “Τουρισμός – Αγρός – Πολιτισμός / η γυναίκα στο προσκήνιο”.

Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, τρία υπουργεία (Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Τουρισμού και Πολιτισμού) και εννέα γυναίκες, ξεχωριστές προσωπικότητες στον τομέα τους, αποτέλεσαν την κατάλληλη συνταγή για τροφή ενημέρωσης, σε ένα ομολογουμένως απαιτητικό κοινό, ειδικά αυτή την εποχή.

Στα γενικά συμπεράσματα της ημερίδας – εκδήλωσης καταγράφεται η σπουδαιότητα εξάπλωσης και χρήσης του Internet στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές, κάτι που θα αποτελέσει στοιχείο ευρύτερης προβολής του τόπου αλλά και των προϊόντων, στην Ελλάδα και – κυρίως – στο εξωτερικό.

Επίσης, διαπιστώθηκε η ανάγκη ανάδειξης του ιστορικού και πολιτιστικού χαρακτήρα της περιοχής, η διασύνδεση της παραγωγής και της γαστρονομίας με την ανάπτυξη του τουρισμού (π.χ. αγροτουρισμός), ενώ κρίθηκε επιβεβλημένη η στροφή προς την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων καθώς και των υπηρεσιών.

Πέραν αυτών, θεωρείται ότι η συνεργατικότητα των κατοίκων και η ενασχόληση των γυναικών με τη μεταποίηση των προϊόντων, μπορεί να συνεισφέρει στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, στη διατήρηση και αύξηση θέσεων εργασίας και βέβαια στην παραμονή ή και προσέλκυση κατοίκων στην ευρύτερη περιοχή.
   
Με παρόντα τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, κ. Απόστολο Κατσιφάρα, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και με την, όπως και πέρυσι, στήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, η οποία ανέλαβε το σκηνικό και την οπτικοακουστική κάλυψη της εκδήλωσης, η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε υπό την παρουσία 200 και πλέον θεατών, απέδειξε ότι η περιφέρεια της χώρας, τα μικρά χωριά, απομακρυσμένα από τα κέντρα των δήμων που βρίσκονται κυρίως στις ορεινές περιοχές, μπορούν να προσφέρουν τη διαφορετικότητα που χρειάζεται η Ελλάδα, τόσο στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα – του αγροτικού- και του δευτερογενή – της διαβίωσης-, όσο και του τριτογενή τομέα – του τουριστικού. Άλλωστε αυτό κυριάρχησε στις δηλώσεις του κ. Κατσιφάρα. Ο περιφερειάρχης, τόνισε ότι “συντελούνται σημαντικά έργα στο οδικό δίκτυο της Παλαιάς Εθνικής Οδού, κατασκευάστηκε το λιμάνι του Αιγίου, προχωρά η κατασκευή της Ολυμπίας Οδού και του προαστιακού σιδηροδρόμου”.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού. Η υπουργός κα Όλγα Κεφαλογιάννη, σε επιστολή της επισήμανε: “Η εξέλιξη των γυναικών στη σημερινή κοινωνία, την οικονομία, την αγορά εργασίας, είναι πλέον κάτι το αυταπόδεικτο. Επιστήμονας, επιχειρηματίας, μάνατζερ, ελεύθερος επαγγελματίας και σε πάρα πολλές άλλες δραστηριότητες, διακρίνονται διαρκώς γυναίκες. Ειδικά στον τουρισμό, που από τη φύση του αντικειμένου απαιτούνται σύνθετες πρακτικές και εφαρμογές, η γυναίκα θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ότι έχει προνομιακό ρόλο. Αισθητική προσέγγιση, πρακτική σκέψη και αποτελεσματικότητα, είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις γυναίκες και συνθέτουν με επιτυχημένο τρόπο τις έννοιες της θεματολογίας, που πραγματεύεται η ημερίδα σας, ‘Τουρισμός – Αγρός – Πολιτισμός / Η γυναίκα στο προσκήνιο’. Το Υπουργείο Τουρισμού στηρίζει προσπάθειες, που έχουν στο επίκεντρο τους την επιχειρηματικότητα. Την ανάπτυξη του Τουρισμού, με την ανάδειξη θεματικών ενοτήτων και στοιχείων που προβάλουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ελληνικού τουρισμού, σε μια προσπάθεια βελτίωσης του επιπέδου των παρεχομένων υπηρεσιών και της ποιότητας”.

Η φετινή εκδήλωση τελέστηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο συμπεριέλαβε την ημερίδα στις εκδηλώσεις “Θεσμοφόρια” (αρχαίος γυναικείος θεσμός που αναβιώνει το υπουργείο).

Η ημερίδα είχε και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο εκπροσωπήθηκε στην εκδήλωση από την κα Κωνσταντίνα Μαρή, αρχαιολόγο της ΣΤ’ Εφορίας Προϊστορικών – κλασικών Αρχαιοτήτων Αχαΐας.

Άλλες ομιλήτριες στην ημερίδα ήταν η κα Ιωάννα Τζίκα, από το δίκτυο ομιλητών της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και στέλεχος Μονάδας Ε- Εθνικού Αγροτικού Δικτύου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, η κα Όλγα Σταυροπούλου, managing director της Militos Αναδυόμενες Υπηρεσίες & Τεχνολογίες, η δρ. Σοφία Πρωτόπαπα, διευθύντρια Εκπαίδευσης & Ανάπτυξης της Κοινωνικής Επιχείρησης για την Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση “knowl” και υπεύθυνη κατάρτισης του ελληνικού τμήματος του ευρωπαϊκού δικτύου μεντόρων για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, η κα Βίκυ Ευαγγελίου, managing director της Marketing Lead και πρόεδρος του site Greek Chapter Society of Incentive Travel Executives στον Τουρισμό, η κα Εριφύλη Παρπαρούση, μέλος του Δ.Σ. της ΕΝΟΑΠ, η κα Κορίνα Μηλιαριάκη, πρόεδρος της Αγροτουριστικής Ένωσης Κρήτης, η κα Φλέρυ Φωτιάδου, ιδιοκτήτρια του οικοπολιτιστικού κέντρου Re-Green που λειτουργεί στη Σελιάνα και η κα Ηρώ Τσιμπρή, γενική διευθύντρια της Αχαΐα ΑΕ Αναπτυξιακή.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024