Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΤουριστική ΥποδομήΘεσμοθετήθηκαν οι ζώνες προστασίας του Αρχαιολογικού Χώρου της Δωδώνης
ΥΠΕΧΩΔΕ

Θεσμοθετήθηκαν οι ζώνες προστασίας του Αρχαιολογικού Χώρου της Δωδώνης

Ολοκληρώθηκε ο καθορισμός ζωνών προστασίας της ευρείας κοιλάδας του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης μετά την θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας στο προταθέν από το ΥΠΕΧΩΔΕ σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ, το Προεδρικό Διάταγμα έχει ήδη υπογραφεί από τον Υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ…

Ολοκληρώθηκε ο καθορισμός ζωνών προστασίας της ευρείας κοιλάδας του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης μετά την θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας στο προταθέν από το ΥΠΕΧΩΔΕ σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος. Σύμφωνα με<...> ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ, το Προεδρικό Διάταγμα έχει ήδη υπογραφεί από τον Υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Σταύρο Καλογιάννη και εστάλη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

Σε δηλώσεις του ο Στ. Καλογιάννης ανέφερε: «Αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής που ολοκληρώνεται η διαδικασία θεσμοθέτησης ζωνών προστασίας και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης με τον καθορισμό χρήσεων γης και όρων δόμησης στην ευρύτερη περιοχή. Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώνονται οι συντονισμένες ενέργειες του ΥΠΕΧΩΔΕ, που ξεκινήσαμε προ διετίας, και τίθενται οι βάσεις για την ανάδειξη του ευρύτερου φυσικού περιβάλλοντος του αρχαιολογικού χώρου».

Ο κ. Καλογιάννης υπενθύμισε ότι προηγήθηκε η εκπόνηση πολεοδομικής μελέτης από το ΥΠΕΧΩΔΕ με την οποία οριοθετούνται ζώνες προστασίας, καθορίζονται χρήσεις γης, όροι και περιορισμοί δόμησης, που αποβλέπουν:

  • στην προστασία των ορεινών όγκων και των δασικών εκτάσεων που ευρίσκονται εκατέρωθεν του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης
  • στην ήπια οικιστική ανάπτυξη της περιοχής
  • στη χωροθέτηση παραγωγικών δραστηριοτήτων μόνο χαμηλής όχλησης

«Ακολούθησαν τρεις γνωμοδοτήσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ επί της πολεοδομικής μελέτης, οι οποίες ήταν όλες ομόφωνα θετικές, καθώς και ευρεία δημόσια διαβούλευση με το Δήμο Δωδώνης, τα συναρμόδια Υπουργεία Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης, το Τεχνικό Επιμελητήριο, Φορείς και Συλλόγους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καλογιάννης.

Σύμφωνα με το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, που εκπόνησε το ΥΠΕΧΩΔΕ, ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης αναγνωρίζεται ως μνημείο εθνικής εμβέλειας, ενώ η προωθούμενη ρύθμιση είναι συμβατή με τις κατευθύνσεις που δίνει το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο του Τουρισμού για την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων.

«Με την εφαρμογή της μελέτης θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι μεγάλες πιέσεις που ασκούνται στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον της κοιλάδας Δωδώνης, η οποία εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια λειτουργεί ως χώρος -“δοχείον παντός αισθητού και επαισθητού”», κατέληξε ο κ. Καλογιάννης.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024