Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΟι ξενοδόχοι μειώνουν τις τιμές τους για να τονωθεί το τουριστικό προϊόν

Οι ξενοδόχοι μειώνουν τις τιμές τους για να τονωθεί το τουριστικό προϊόν

Αρκετά προβληματισμένοι και ανήσυχοι είναι η κοινότητα των Κυπρίων ξενοδόχων όσον αφορά τα έσοδα από τον τουρισμό τα οποία υπολείπονται τόσο πολύ των αφίξεων. Τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2004…

Αρκετά προβληματισμένοι και ανήσυχοι είναι η κοινότητα των Κυπρίων ξενοδόχων όσον αφορά τα έσοδα από τον τουρισμό τα οποία υπολείπονται<...> τόσο πολύ των αφίξεων. Τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2004 δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά.

Σύμφωνα με τους Κύπριους ξενοδόχους αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά, και για το λόγο αυτό θα πρέπει να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για να αναστραφεί η κατάσταση. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, Χάρης Λοϊζίδης, όσο και ο Γενικός Διευθυντής του ΣΤΕΚ, Φειδίας Καρής, μιλώντας προ ημερών ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής, ανέφεραν ότι το πιο πάνω στοιχείο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον κυπριακό τουρισμό. Ήδη υπάρχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας και για το λόγο αυτό οι ξενοδόχοι προσπαθούν να μειώσουν τις τιμές τους, ώστε να ελκύσουν περισσότερους τουρίστες από το εξωτερικό, σημείωσαν.
Τα πάγια προβλήματα που ταλανίζουν την ξενοδοχειακή βιομηχανία είναι η αύξηση των επιτοκίων, η οποία επηρεάζει αρνητικά τα χρεωμένα κατά £900 εκατομμύρια ξενοδοχεία, όπως και η επαναφορά του τέλους του 3%.

Αύξηση αφίξεων – υστέρηση στα έσοδα

Από την πλευρά του εκπρόσωπος του ΚΟΤ στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, Μιχάλης Μεταξάς, παρέθεσε τα τελευταία στοιχεία για τις αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό, καθώς και για τα έσοδα του πρώτου τριμήνου του 2004. Σύμφωνα με τον κ. Μεταξά, οι αφίξεις για το πρώτο τρίμηνο παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με την περσινή χρονιά κατά 6,5%, ενώ αντιθέτως, τα έσοδα είναι χαμηλότερα από πέρσι κατά 6%. Για το μήνα Απρίλιο, η επιβατική κίνηση παρουσιάζεται αυξημένη κατά 22% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Από την αγγλική αγορά, η οποία είναι και η πιο σημαντική για τον κυπριακό τουρισμό, οι προκρατήσεις για το προσεχές καλοκαίρι παρουσιάζονται μειωμένες κατά 6%, γεγονός που χαρακτηρίσθηκε θετικό από τον εκπρόσωπο του ΚΟΤ, αφού, όπως είπε, αρχικά οι προβλέψεις έκαναν λόγο για μειώσεις μέχρι και 30%.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες χώρες, οι αφίξεις από τη Γερμανία παρουσιάζονται αυξημένες κατά 30%, ενώ άκρως θετικές είναι οι ενδείξεις από Ελλάδα, Γαλλία και Ιρλανδία, όπως και από άλλες χώρες της κεντροδυτικής Ευρώπης.

Στο μεταξύ, οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων δεν συμμερίστηκαν την αισιοδοξία του ΚΟΤ, μιας και όπως είπαν, το 2003 ήταν μια ιδιαίτερα άσχημη χρονιά για τον τουρισμό. Εάν το 2004 είναι ακόμα χειρότερη, έστω και σε μικρό ποσοστό, τότε τα πράγματα δεν είναι θετικά αλλά αρνητικά, εκτίμησαν.

Πιέζουν ξένοι για τουρισμό στα κατεχόμενα…σε εγρήγορση οι Tour Operators

Μπορεί φέτος να μην προκύψει ουσιαστικό πρόβλημα στην τουριστική βιομηχανία από τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί με την Πράσινη Γραμμή και τα κατεχόμενα, ωστόσο οι ανησυχίες των εμπλεκόμενων φορέων επικεντρώνονται στην αμέσως επόμενη χρονιά, αλλά και στο απώτερο μέλλον.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Aκης Κελεπέσιης αποκάλυψε στους βουλευτές ότι, ήδη, οι ξένοι οργανωτές ταξιδιών πιέζουν τους Κύπριους συναδέλφους τους για να οργανώσουν διακοπές στα κατεχόμενα. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο εμπεριέχει αρκετούς κινδύνους και ρίσκα, για τα οποία πρέπει να υπάρξει συντονισμός μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, σημείωσε ο κ. Κελεπέσιης. Παράλληλα, πρόσθεσε, θα πρέπει να βρεθούν οι τρόποι υλοποίησης ενός τέτοιου εγχειρήματος, σε περίπτωση που αποφασιστεί τελικά να γίνει. Προς το παρόν, διευκρίνισε, οι Κύπριοι τουριστικοί πράκτορες προσπαθούν να περιορίσουν το φαινόμενο, αμβλύνοντας τις πιέσεις των ξένων πρακτόρων, προσφέροντας μόνο μονοήμερες εκδρομές.

Για το θέμα της ασφάλειας ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Μάριος Ματσάκης, σημείωσε ότι στις κατεχόμενες περιοχές υπάρχει παντελής έλλειψη μέτρων ασφάλειας, καθώς δεν εφαρμόζεται κανένας έλεγχος, που να προνοείται από το κοινοτικό κεκτημένο. Τα ξενοδοχεία δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο ασφάλειας και υγιεινής “Aνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε πισίνες ξενοδοχείων στα κατεχόμενα”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ματσάκης. Μάλιστα, για το θέμα της ασφάλειας, επικαλέστηκε δήλωση Aγγλου ευρωβουλευτή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο οποίος χαρακτήρισε τα κατεχόμενα ως χώρο ασύλου για εγκληματικά στοιχεία.

Διερευνούν το έδαφος για οργάνωση εκδρομών

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι ανησυχίες που εκφράστηκαν από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΥΞΕ, Χάρη Λοϊζίδη, ο οποίος υπογράμμισε ότι διευθυντικά στελέχη μεγάλων γραφείων διοργανωτών ταξιδιών βρίσκονται ήδη στην Κύπρο, προσπαθώντας να διερευνήσουν το έδαφος για την επόμενη χρονιά, έχοντας υπόψη τη νέα τάξη πραγμάτων. Σύμφωνα με τον κ. Λοϊζίδη, υπάρχουν αρκετοί παράμετροι στο πρόβλημα, οι οποίοι θα πρέπει να εξεταστούν. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ χρησιμοποίησε ένα υποθετικό παράδειγμα λέγοντας ότι στο εξωτερικό διανέμονται τουριστικά φυλλάδια από οργανωτές ταξιδιών για την Κύπρο, όπου υπάρχουν πληροφορίες για τουριστικά θέρετρα.

Στρατηγικό Σχέδιο… για την Τουριστική Βιομηχανία

Στο μεταξύ, το θέμα των κατεχομένων και ο βαθμός που αναμένεται να επηρεάσει την τουριστική βιομηχανία, συζητήθηκε σε πρόσφατη σύσκεψη της εξ υπουργών επιτροπής που συστάθηκε για να μελετά την πρόοδο εφαρμογής του Στρατηγικού Σχεδίου. Ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι έχει συσταθεί επιτελική ομάδα, η οποία θα αξιολογήσει τις εξελίξεις μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη νέα τάξη πραγμάτων με τα κατεχόμενα και εφόσον κριθεί απαραίτητο, δεν αποκλείεται να αναθεωρηθεί και το Στρατηγικό Σχέδιο για τον τουρισμό.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024