Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΑπόφαση Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών για αυξημένα ποσοτικά και κατ’αξία όρια ταξιδιωτών
Ισχύ από 1/12/2008

Απόφαση Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών για αυξημένα ποσοτικά και κατ’αξία όρια ταξιδιωτών

Σύμφωνα με χθεσινή απόφαση του υπουργού Οικονομίας & Οικονομικών, ισχύει τροποποίηση (από 1/12/2008) των ποσοτικών και κατ`αξία ορίων των δασμολογικών και φορολογικών ατελειών, για τα εμπορεύματα που περιέχονται στις προσωπικές […]

Σύμφωνα με χθεσινή απόφαση του υπουργού Οικονομίας & Οικονομικών, ισχύει τροποποίηση<...> (από 1/12/2008) των ποσοτικών και κατ`αξία ορίων των δασμολογικών και φορολογικών ατελειών, για τα εμπορεύματα που περιέχονται στις προσωπικές αποσκευές των ταξιδιωτών, οι οποίοι προέρχονται από τρίτες χώρες.

Ο Υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών

Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις της οδηγίας 2007/74/ΕΚ για την απαλλαγή από το φόρο προστιθεμένης αξίας και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης των εμπορευμάτων που εισάγονται από πρόσωπα που ταξιδεύουν σε τρίτες χώρες,
2. Τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 1 του Κανονισμού (ΕΚ) 274/2008 του Συμβουλίου, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΟΚ) 918/83 για τη θέσπιση του κοινοτικού καθεστώτος τελωνειακών ατελειών,
3. Τις διατάξεις των άρθρων 57 έως 62 του κεφ. Γ΄ του ν.1402/83 (ΦΕΚ 167 Α/10-11-83), σχετικά με τη δασμολογική και φορολογική μεταχείριση εμπορευμάτων που περιέχονται στις προσωπικές αποσκευές των ταξιδιωτών,
4. Τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 64 του ν.1402/83, σύμφωνα με τις οποίες τα όρια των ατελειών , που προβλέπονται από τις διατάξεις του κεφαλαίου αυτού, αναπροσαρμόζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών σε εκείνα τα όρια που καθορίζονται κάθε φορά από σχετικές κοινοτικές διατάξεις,
5. Τις διατάξεις του στοιχείου β΄ του άρθρου 88 του ν.1684/87, σύμφωνα με τις οποίες απαλλάσσονται από ΦΠΑ, τα είδη που εισάγονται από ταξιδιώτες, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Γ΄ του ν.1402/83.
6. Την αριθμ. 42362/Υ252/3-10-2007 κοινή Απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, περί καθορισμού αρμοδιοτήτων των Υφυπουργών Οικονομίας και Οικονομικών (ΦΕΚ 1948/Β).

Αποφασίζουμε

`Αρθρο 1
Από 1ης Δεκεμβρίου 2008 εφαρμόζονται τα ακόλουθα ποσοτικά και χρηματικά όρια για την απαλλαγή από τον δασμό, το φόρο προστιθεμένης αξίας και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης των εμπορευμάτων χωρίς εμπορικό χαρακτήρα που εισάγονται στις προσωπικές αποσκευές πρόσωπων που ταξιδεύουν από Τρίτη χώρα ή από έδαφος όπου δεν εφαρμόζονται οι κοινοτικές διατάξεις σχετικά με το ΦΠΑ ή τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης ή και οι δύο.

`Αρθρο 2
Χρηματικά όρια
1. Παρέχονται απαλλαγές στις εισαγωγές εμπορευμάτων, εκτός αυτών που αναφέρονται στα άρθρα 3 και 4, των οποίων η συνολική αξία δεν υπερβαίνει τα 300 ευρώ ανά άτομο.
Σε περίπτωση επιβατών αεροπλάνων και πλοίων, το χρηματικό όριο απαλλαγής είναι 430 ευρώ.
2. Για τους ταξιδιώτες κάτω των 15 ετών το χρηματικό όριο απαλλαγής είναι 150 ευρώ ανεξάρτητα από το μεταφορικό μέσο.
3. Για την εφαρμογή των χρηματικών ορίων, η αξία ενός μεμονωμένου είδους δε δύναται να υποδιαιρεθεί.
4. Η αξία των προσωπικών αποσκευών ενός ταξιδιώτη, οι οποίες εισάγονται προσωρινά ή επανεισάγονται μετά την προσωρινή εξαγωγή τους και η αξία των φαρμακευτικών προϊόντων που απαιτούνται για την κάλυψη των προσωπικών αναγκών ενός ταξιδιώτη, δεν λαμβάνονται υπόψη για εφαρμογή των απαλλαγών που προβλέπονται στις παραγράφους 1 και 2.

`Αρθρο 3
Ποσοτικά όρια
1. Παρέχονται απαλλαγές στις εισαγωγές των κάτωθι τύπων προϊόντων, που υπόκεινται στα ακόλουθα ποσοτικά όρια:
Α. Για ταξιδιώτες που ταξιδεύουν αεροπορικώς:
α) Τσιγάρα 200 τεμάχια
β) Πουράκια 100 τεμάχια
γ) Πούρα 50 τεμάχια
δ) Καπνός για κάπνισμα 250 γραμμάρια
Β. Για ταξιδιώτες που ταξιδεύουν με τα λοιπά μεταφορικά μέσα:
α) Τσιγάρα 40 τεμάχια
β) Πουράκια 20 τεμάχια
γ) Πούρα 10 τεμάχια
δ) Καπνός για κάπνισμα 50 γραμμάρια
Καθένα από τα όρια που αναφέρονται στα στοιχεία Αα) έως Βδ) αντιπροσωπεύει, για την εφαρμογή της παραγράφου 2, το 100% της συνολικής απαλλαγής για τα προϊόντα καπνού.

2. Για οποιονδήποτε ταξιδιώτη, η απαλλαγή μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε συνδυασμό προϊόντων καπνού, εφόσον το άθροισμα των ποσοστών ατομικής απαλλαγής που χρησιμοποιήθηκαν δεν υπερβαίνει το 100%.

`Αρθρο 4
1. Παρέχονται απαλλαγές στην αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά, εκτός του μη αφρώδους οίνου και της μπύρας, που υπόκεινται στα ακόλουθα ποσοτικά όρια:
α) συνολικά 1 λίτρο αλκοόλης και αλκοολούχων ποτών με αλκοολικό τίτλο μεγαλύτερο από 22% vol, ή αιθυλική αλκοόλη μη μετουσιωμένη με αλκοολικό τίτλο 80% vol ή περισσότερο,
β) συνολικά 2 λίτρα αλκοόλης και αλκοολούχων ποτών με αλκοολικό τίτλο που δεν υπερβαίνει το 22% vol.
Καθένα από τα όρια που καθορίζονται στα στοιχεία α) και β) αντιπροσωπεύει, για τους σκοπούς της παραγράφου 2, το 100% της συνολικής απαλλαγής για την αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά
2. Για οποιονδήποτε ταξιδιώτη, η απαλλαγή μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε συνδυασμό των τύπων αλκοόλης και αλκοολούχων ποτών που αναφέρονται στην παράγραφο 1, εφόσον το άθροισμα των ποσοστών ατομικών απαλλαγών που χρησιμοποιήθηκαν δεν υπερβαίνει το 100%.
3. Παρέχονται απαλλαγές σε ποσότητα συνολικά 4 λίτρων μη αφρώδους οίνου και 16 λίτρων μπύρας.

`Αρθρο 5
Οι απαλλαγές δυνάμει των άρθρων 3 και 4 δεν εφαρμόζονται στην περίπτωση ταξιδιωτών κάτω των 17 ετών.

`Αρθρο 6
Παρέχονται απαλλαγές στα καύσιμα που περιέχονται στην κανονική δεξαμενή κάθε μεταφορικού μέσου με κινητήρα και μία ποσότητα καυσίμων η οποία περιέχεται σε φορητό δοχείο και δεν υπερβαίνει τα 10 λίτρα.

`Αρθρο 7
Η αξία των εμπορευμάτων που αναφέρονται στα άρθρα 3 ή 4 δεν λαμβάνεται υπόψη για την εφαρμογή των απαλλαγών που προβλέπονται στο άρθρο 2, παράγραφος 1 και 2.

`Αρθρο 8
1. Παρέχεται ατέλεια 175 ευρώ, για εισαγωγές εμπορευμάτων χωρίς εμπορικό χαρακτήρα που εισάγονται από:
α) πρόσωπα που κατοικούν στην παραμεθόρια ζώνη
β) μεθοριακούς εργαζόμενους
γ) μέλη του πληρώματος μεταφορικών μέσων που χρησιμοποιούνται για ταξίδι από Τρίτη χώρα ή από έδαφος όπου δεν εφαρμόζονται οι κοινοτικές διατάξεις περί ΦΠΑ ή ειδικών φόρων κατανάλωσης ή και οι δύο.
2. Η παράγραφος 1 δεν εφαρμόζεται όταν, ένας ταξιδιώτης που ανήκει σε μία από τις κατηγορίες που αναφέρονται εκεί, αποδεικνύει ότι μεταβαίνει πέρα από την παραμεθόρια ζώνη ή ότι δεν επιστρέφει από την παραμεθόρια ζώνη της γειτονικής τρίτης χώρας.
Ωστόσο, η παράγραφος 1 εφαρμόζεται όταν οι μεθοριακοί εργαζόμενοι ή τα μέλη του πληρώματος μεταφορικών μέσων που χρησιμοποιούνται για διεθνείς μετακινήσεις εισάγουν εμπορεύματα όταν ταξιδεύουν στο πλαίσιο της εργασίας τους.
3. Για την εφαρμογή των διατάξεων των παραγράφων 1 και 2, ως “παραμεθόρια ζώνη” νοείται η ζώνη η οποία σε ευθεία γραμμή δεν υπερβαίνει τα 15 χιλιόμετρα από τα σύνορα και η οποία περιλαμβάνει τις τοπικές διοικητικές περιφέρειες, τμήμα του εδάφους των οποίων περιλαμβάνεται σε αυτή τη ζώνη.
Ως “μεθοριακός εργαζόμενος” νοείται κάθε πρόσωπο του οποίου οι συνήθεις δραστηριότητες απαιτούν να διέρχεται τα σύνορα τις ημέρες εργασίας του.

`Αρθρο 9
1. Η Απόφαση να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
2. Η ισχύς της Απόφασης αυτής αρχίζει από 1 Δεκεμβρίου 2008.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024