Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΠαρουσίασηΔυναμικές και Προκλήσεις της Αεροπορικής Βιομηχανίας: Μια Οικονομική Προσέγγιση
Βιβλιοπαρουσιάση

Δυναμικές και Προκλήσεις της Αεροπορικής Βιομηχανίας: Μια Οικονομική Προσέγγιση

Το βιβλίο “Οικονομικά των Αερομεταφορών” αναλύει τη δυναμική και τις οικονομικές προκλήσεις της αεροπορικής βιομηχανίας, εστιάζοντας στην ανταγωνιστικότητα, την τεχνολογική εξέλιξη και την αντίδραση στην πανδημία Covid-19.

Το βιβλίο “Οικονομικά των Αερομεταφορών”, του Volodymyr Bilotkach, σε επιστημονική επιμέλεια και απόδοση όρων του Ανδρέα Παπαθεοδώρου και της Ιουλίας Πουλάκη, παραμένει ως η πρώτη ελληνική έκδοση -από την 2η αγγλική-, μια ολοκληρωμένη εισαγωγή στα οικονομικά των αεροπορικών εταιρειών. Το βιβλίο αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο οι αερομεταφορείς ανταγωνίζονται, ερευνά τις δραστηριότητες που αναπτύσσουν και τον τρόπο με τον οποίο η ζήτηση και η διάρθρωση του κόστους διαμορφώνουν, στην εποχή μας, τον κλάδο των αερομεταφορών σε συνδυασμό με το πολύπλοκο, ισχύον, ρυθμιστικό καθεστώς. Συγκεκριμένα, το βιβλίο εξετάζει το πως οι αεροπορικές εταιρείες στα πλαίσια του ‘απεριόριστου’ ανταγωνισμού επιλέγουν τις τιμές και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά των προϊόντων τους ώστε, να επηρεάζουν σημαντικά και αποτελεσματικά τη λήψη ταξιδιωτικών αποφάσεων.

Η αεροπορική βιομηχανία ασκεί θεμελιώδη ρόλο στη λειτουργία της παγκόσμιας οικονομίας, με τις προγραμματισμένες εμπορικές αεροπορικές υπηρεσίες να έχουν μια ιστορική εξέλιξη άνω των 100 χρόνων, με χρονοορόσημο τη δεκαετία του 1950, όπου τα επιβατικά jet αεροσκάφη έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση, και λίγο αργότερα την απελευθέρωση της αγοράς. Παραταύτα, η ειρωνεία έγκειται πως για έναν κλάδο τέτοιας κλίμακας και οικονομικής ισχύος, τα περιθώρια κέρδους είναι ελάχιστα. Η επισφαλής οικονομική κατάσταση του κλάδου αποκαλύφθηκε πλήρως όταν η πανδημία Covid-19 καθήλωσε τις πτήσεις σε όλο τον κόσμο, αναγκάζοντας πολλούς εθνικούς αερομεταφορείς να ζητήσουν κυβερνητικά πακέτα διάσωσης, ενώ οι μικρότερες αεροπορικές εταιρείες κατέρρευσαν.

Το βιβλίο “Οικονομικά των Αερομεταφορών” αποτελείται από τέσσερα μέρη, στα οποία αναλύεται το πως η τεχνολογική εξέλιξη των τελευταίων δεκαετιών αλλά και η πράσινη ανάπτυξη συνέβαλαν στην ανθεκτικότητα και ανταγωνιστικότητα του κλάδου των αεροπορικών μεταφορών, κυρίως κατά την διάρκεια της πανδημίας Covid -19. Πρόκειται για την ενημερωμένη και διευρυμένη νέα έκδοση που εξηγεί την οικονομική πραγματικότητα της αεροπορικής βιομηχανίας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος, εμπλουτισμένη με νέο υλικό σχετικά με τις μεταβολές στις δομές κόστους, την τιμολόγηση των πρόσθετων υπηρεσιών, το φορτίο, την κατανομή των χρονοθυρίδων στα αεροδρόμια και τον αντίκτυπο στην κλιματική αλλαγή.

Επιστημονική Συντάκτρια - TravelDailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Η Γιώτα Μοσχοπουλίδου είναι πτυχιούχος Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Απόφοιτη Μεταπτυχιακού ΔΠΜΣ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επιστημονική κατεύθυνση “Τουρισμός και Περιφερειακή Ανάπτυξη”.

Δραστηριοποιείται ως Επιστημονική Σύμβουλος Τουριστικής Ανάπτυξης, με πολυετή εμπειρία στο φάσμα του τουριστικού γίγνεσθαι και εξειδίκευση στο Τουριστικό Μάρκετινγκ και την Περιφερειακή Ανάπτυξη.

Ως επιστημονική συντάκτρια του TravelDailyNews αρθρογραφεί πάνω σε θέματα Ανάπτυξης/Βιωσιμότητας/Καινοτομίας- Τεχνολογίας/Εναλλακτικών Μορφών και Πολιτισμού. Είναι υπεύθυνη για τις βιβλιοπαρουσιάσεις του επιστημονικού κλάδου του τουρισμού.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024