Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΜελέτες και ΈρευνεςSITA: Σημαντική ανάκαμψη για τα αεροπορικά ταξίδια παρά τις πολλαπλές προκλήσεις
Έρευνες

SITA: Σημαντική ανάκαμψη για τα αεροπορικά ταξίδια παρά τις πολλαπλές προκλήσεις

«Με αυτοματοποιημένες διαδικασίες θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα του ο κλάδος των αερομεταφορών», τονίζει ο CEO της SITA.

Η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια φαίνεται πως συνεχίζει να ανακάμπτει, παρά τις καθυστερήσεις των πτήσεων, τους υψηλούς ναύλους και τη συμφόρηση στα μεγάλα διεθνή αεροδρόμια.

Σύμφωνα με έρευνα της SITA Passenger IT Insights, μόλις το 32% των ερωτηθέντων αγχώνεται για τυχόν ακυρώσεις πτήσεων. Σχεδόν 2 στους 10 επιβάτες ανέφεραν ανησυχίες σχετικά με τη συμφόρηση στο αεροδρόμιο και τους υψηλούς ναύλους.

Ωστόσο, το 56% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει βιώσει καθυστερήσεις ή ακυρώσεις πτήσεων, ενώ το 48% έχει συναντήσει μεγάλες ουρές στα αεροδρόμια. Όμως οι περισσότεροι δεν πτοήθηκαν και συνέχισαν τα ταξίδια τους.

Κατά μέσο όρο, αναμένεται να πραγματοποιηθούν 4,7 εκατ. πτήσεις φέτος σε σύγκριση με τις 4,2 εκατ. πτήσεις το 2019. Αυτό οφείλεται κυρίως στους συχνούς επιβάτες. Όσοι σχεδιάζουν περισσότερες από 10 πτήσεις το 2023 έχουν αυξηθεί από 6% των επιβατών το 2019 σε 10% φέτος.

Ο David Lavorel, διευθύνων σύμβουλος της SITA, δήλωσε: «Είναι ενθαρρυντικό για τον κλάδο μας το γεγονός ότι οι επιβάτες θέλουν να ταξιδεύουν, παρά προκλήσεις που αντιμετώπισαν τα αεροδρόμια και οι αεροπορικές εταιρείες με κυκλοφοριακή συμφόρηση τον περασμένο χρόνο. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η συνολική εμπειρία των αεροπορικών ταξιδιών είναι ουσιαστικό στοιχείο στη λήψη αποφάσεων από τους επιβάτες, οι οποίοι δείχνουν ξεκάθαρη πρόθεση να ταξιδέψουν περισσότερο φέτος. Ωστόσο, συνιστάται στον κλάδο να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες τους, αναπτύσσοντας, για παράδειγμα, αυξημένη αυτοματοποίηση».

→ Τα αεροδρόμια επενδύουν στη ψηφιοποίηση – Οι νέες tech τάσεις

Ο Lavorel τόνισε ότι παλαιότερη έρευνα από το SITA έδειξε ότι οι CIO των αεροδρομίων και των αεροπορικών εταιρειών προωθούν σημαντικά τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Η δαπάνη πληροφορικής του κλάδου προβλέπεται να συνεχίσει τη σταθερή τάση ανάπτυξης από έτος σε έτος από το 2020, υποστηρίζοντας την ψηφιοποίηση και την αυτοματοποίηση. Πέρυσι, οι δαπάνες πληροφορικής των αεροπορικών εταιρειών και των αεροδρομίων αυξήθηκαν σε περίπου 37 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα.

Σημειώνεται, ότι η SITA διεξήγαγε την εν λόγω έρευνα σε περισσότερους από 6.000 επιβάτες σε 27 χώρες τον Απρίλιο. Η πλήρης έκθεση θα δημοσιευτεί στις 5 Σεπτεμβρίου 2023.

TraveldailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, δημοσιογράφος σε καθημερινές e-εφημερίδες και απόφοιτη του τμήματος δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024