Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΓιατί απορρίφθηκε η πρόταση εξαγοράς της ΑΝΕΚ από την Seajets
Θαλάσσιες Μεταφορές

Γιατί απορρίφθηκε η πρόταση εξαγοράς της ΑΝΕΚ από την Seajets

«Η πρόταση δεν αποτελεί βιώσιμη εναλλακτική λύση» σημειώνει σε επιστολή της η τράπεζα Πειραιώς.

Απορρίφθηκε η πρόταση του ομίλου της Seajets για την εξαγορά της ΑΝΕΚ, καθώς «άναψε κόκκινο» η Τράπεζα Πειραιώς, ως εκπρόσωπος των ομολογιούχων δανειστών της ναυτιλιακής.

«Η πρόταση αυτή είναι υποδεέστερη από την υπό υλοποίηση συμφωνία μεταξύ Attica Group και ΑΝΕΚ και παράλληλα εμφανίζει σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο ολοκλήρωσης. Οπότε δεν αποτελεί βιώσιμη εναλλακτική λύση» σημειώνει σε επιστολή της η τράπεζα Πειραιώς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΑΝΕΚ:

Στα πλαίσια της ορθής, έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού και σύμφωνα με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο, η εταιρεία με την επωνυμία «ΑΝΩΝΥΜΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε.» (εφεξής η «Εταιρεία»), ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι:

Αναφορικά με την από 14/06/2023 πρόταση που υποβλήθηκε από τις εταιρείες ΣΙ ΤΖΕΤΣ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ΚΙΑΡΑ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ και GOLDENSTEP SHIPPING LIMITED προς τους Δανειστές και Μετόχους της Εταιρείας εκπροσωπούντες ποσοστό 57 % του μετοχικού κεφαλαίου, με θέμα την πρόταση εξαγοράς μετοχών και δανεισμού της ΑΝΕΚ, η Τράπεζα Πειραιώς, υπό της ιδιότητά της ως εκπρόσωπος των Ομολογιούχων Δανειστών, απέστειλε στις προτείνουσες εταιρείες την από 26.06.2023 επιστολή, κοινοποιηθείσα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και στη Διοίκηση της ΑΝΕΚ, στην οποία επισημαίνει αυτολεξεί τα ακόλουθα:

«Μολονότι ξενίζει ο χρονισμός της πρότασης των εταιρειών σας, καθώς η εν εξελίξει συγχώνευση της ΑΝΕΚ με την Attica Group είναι δημοσίως γνωστή ήδη από το Σεπτέμβριο 2022, μελετήσαμε διεξοδικά τα επιμέρους στοιχεία και όρους ισχύος της πρότασής σας για την εξαγορά του δανεισμού και ορισμένων μετοχών της εταιρείας ΑΝΕΚ, καθώς και τις πληροφορίες που θέσατε υπ’ όψιν μας. Η εξέταση της πρότασής σας έγινε υπό το πρίσμα των εν ισχύι πιστωτικών και συναλλακτικών πολιτικών και διαδικασιών καθενός από τους δανειστές – αποδέκτες της πρότασής σας. Στη βάση αυτή – και σύμφωνα με σχετική ανάλυση του συμβούλου μας – κρίθηκε ότι η υποβληθείσα πρότασή σας είναι, σε όρους ανακτώμενης αξίας, υποδεέστερη από την υπό υλοποίηση συμφωνία μεταξύ Attica Group και ΑΝΕΚ και παράλληλα εμφανίζει σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο ολοκλήρωσης (execution risk), οπότε δεν αποτελεί βιώσιμη εναλλακτική λύση στην υπόθεση της ΑΝΕΚ. Ενδεικτικά αναφερόμαστε στην αβεβαιότητα της χρηματοδότησης του προτεινόμενου τιμήματος, καθώς και στην προϋπόθεση διενέργειας due diligence, διαδικασία η οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί για την πρόταση της Attica Group.

Σημειώνουμε περαιτέρω, πως η πρότασή σας δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τις σημαντικές ταμειακές ανάγκες της ΑΝΕΚ προς τρίτους πιστωτές, ούτε περιλαμβάνει σχεδιασμό για την ομαλή μετάβαση και απρόσκοπτη λειτουργία της εταιρείας λόγω δυνητικής λήξης της κοινοπραξίας ΑΝΕΚ – Superfast (operational risk). Ως εκ τούτου, η πρότασή σας δεν πληροί τα απαραίτητα κριτήρια για να αποτελέσει αναλήψιμο πιστωτικό και επιχειρηματικό κίνδυνο και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Διευκρινίζεται ότι την επιστολή αυτή την απευθύνουμε ως Εκπρόσωπος των Ομολογιούχων του από 29.03.2017 Κοινοπρακτικού Δανείου της εταιρείας ΑΝΕΚ Α.Ε., εκ μέρους όλων των ομολογιούχων δανειστών.» Η Μέτοχος ΒΑΡΜΙΝ Α.Β.Ε.Ε., με την από 23/06/2023 απαντητική της επιστολή προς την Διοίκηση της ΑΝΕΚ, αναφέρει αυτολεξεί ότι: «δεν αποδεχόμαστε τη συγκεκριμένη προσφορά λόγω του προσφερόμενου τιμήματος και της δομής της. Θεωρούμε ότι η υφιστάμενη συμφωνία των Μετόχων και Δανειστών με την εταιρεία ΑΤΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ για την συγχώνευση δια απορροφήσεως της ΑΝΕΚ, η οποία ευρίσκεται ήδη σε στάδιο εγκρίσεων, πέρα των προσδοκώμενων υπεραξιών, είναι η μόνη άμεση λύση, η οποία διασφαλίζει την διάσωσή της».

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024