Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕπιστολή των Ελλήνων ξεναγών για το άρθρο 24 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού
Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών

Επιστολή των Ελλήνων ξεναγών για το άρθρο 24 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών απέστειλε επιστολή προς τους Έλληνες βουλευτέ, σχετικά με το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού (Άρθρο 24), τονίζοντας ότι το υπουργείο υιοθετεί πλεόν όχι ρόλο ρυθμιστή των εξετάσεων των ξένων γλωσσών για ξεναγούς, αλλά μεσάζοντα, που απλά θα προσθέτει την ξένη γλώσσα στην ταυτότητα του ξεναγού.

Το Υπουργείο Τουρισμού αντιλαμβάνεται την απλούστευση των διαδικασιών ως ισοπέδωση κάθε προδιαγραφής και ελέγχου ποιότητας για την άσκηση του επαγγέλματος του ξεναγού, υποστηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών, σε ενημερωτική  της επιστολή, η οποία απεστάλη στους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, σχετικά με το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού (Άρθρο 24).

“Οι ξεναγοί της Ελλάδας ήταν γνωστοί ως τώρα για την άριστη χρήση των ξένων γλωσσών για τις οποίες διέθεταν άδεια ξενάγησης. Σταδιακά, το Υπουργείο Τουρισμού, σε μια πρωτοφανή προσπάθεια αποδόμησης του επαγγέλματος του ξεναγού, καταργεί τις ειδικές εξετάσεις γλώσσας που διενεργούσαν τα ξένα ινστιτούτα, είτε για την εισαγωγή των υποψηφίων στις σχολές ξεναγών, είτε για την επέκταση της άδειας των ξεναγών και σε άλλες ξένες γλώσσες”, επισημαίνεται στην επιστολή.

“Από το 2012, η παραγωγή ξεναγών γίνεται μόνο από ταχύρρυθμα σεμινάρια, στα οποία εισάγονται υποψήφιοι με απλό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας που απαιτείται για τους διορισμούς του ΑΣΕΠ, και το οποίο καμία χρήση της ξένης γλώσσας δεν πιστοποιεί. Οι σπάνιες γλώσσες δεν προβλέπονται για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ταχύρρυθμα.

Ως τώρα, για τις σπάνιες γλώσσες για τις οποίες δεν υπάρχουν αντίστοιχα ινστιτούτα διενεργούνταν εξετάσεις από τριμελείς επιτροπές που συστήνονταν με ευθύνη και επίβλεψη του ΟΤΕΚ στις πρεσβείες των αντίστοιχων χωρών. Οι επιτροπές αυτές ήταν λειτουργικές, αδιάβλητες και εξασφάλιζαν ένα υψηλό επίπεδο γλωσσομάθειας του υποψηφίου.

Τώρα λοιπόν το Υπουργείο Τουρισμού, με το νέο σχέδιο νόμου και στο άρθρο 24, καταργεί τις επιτροπές αυτές και στη θέση τους αναγνωρίζει πιστοποιητικά γλωσσομάθειας, τα οποία πιστοποιούν μόνο κάποια γνώση και όχι τη χρήση της σπάνιας ξένης γλώσσας. Επιπλέον υποχρεώνει τους ξεναγούς να φοιτήσουν στην ξένη χώρα αν δεν υπάρχει στην Ελλάδα ινστιτούτο για τη γλώσσα αυτή. Η τροποποίηση αυτή του Ν. 710/1977 Περί Ξεναγών, όπως και όλες οι προηγούμενες, καταστρέφει δομές που λειτουργούσαν εδώ και δεκαετίες με άριστα, κατά γενική ομολογία, αποτελέσματα και οδηγεί στην συνεχή υποβάθμιση το επάγγελμα του ξεναγού.

Το Υπουργείο Τουρισμού υιοθετεί έτσι όχι ρόλο ρυθμιστή ο οποίος θα οργανώνει και θα διενεργεί τις εξετάσεις των ξένων γλωσσών για ξεναγούς, καθορίζοντας τις προδιαγραφές (ως τώρα οι εξετάσεις ήταν με έμφαση στον προφορικό λόγο τον
οποίο καλείται να χειρίζεται άριστα ο ξεναγός και η βάση επιτυχίας ήταν 16/20), αλλά ρόλο μεσάζοντα, που απλά θα προσθέτει την ξένη γλώσσα στην ταυτότητα του ξεναγού, χωρίς να γνωρίζει πώς αποκτήθηκε το εν λόγω πιστοποιητικό, που ίσως είναι αρκετό για διορισμό στο Δημόσιο, αλλά όχι αρκετό για να κάνει ο ξεναγός διάλεξη για τη φιλοσοφία ή τη δημοκρατία.

Παράλληλα, βεβαίως, το Υπουργείο Τουρισμού τροποποίησε το νόμο 710/77 το 2012, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στον γενικό γραμματέα Τουρισμού να εκδίδει κατ’εξαίρεσιν άδειες ξενάγησης διάρκειας 1 έτους, σε κάθε αλλοδαπό προερχόμενο
από χώρα όπου ομιλείται σπάνια γλώσσα, με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν αρκετοί ξεναγοί που να μιλούν τη γλώσσα αυτή.

Και ούτε θα υπάρξουν με την ψήφιση του νέου σχεδίου νόμου, καθώς είναι απαγορευτική η υποχρέωση να μεταβεί ο ξεναγός στην ξένη χώρα και να φοιτήσει σε εκπαιδευτικό ίδρυμά της, ώστε να φέρει το περίφημο πιστοποιητικό. Έτσι θα μπορεί ανενόχλητος ο γενικός γραμματέας Τουρισμού να επικαλείται μικρό αριθμό ξεναγών που μιλούν τη σπάνια γλώσσα και να εκδίδει κατ’εξαίρεσιν άδειες ξενάγησης σωρηδόν σε κάθε αλλοδαπό που μόνο προσόν του είναι ότι μιλά τη μητρική του γλώσσα (14 τέτοιες άδειες έχουν εκδοθεί από την αρχή του 2014).

Και όλα αυτά στο όνομα της “απλούστευσης των διαδικασιών”, όπως τιτλοφορείται και το σχέδιο νόμου. Το Υπουργείο Τουρισμού αντιλαμβάνεται την απλούστευση των διαδικασιών ως ισοπέδωση κάθε προδιαγραφής και ελέγχου ποιότητας για την άσκηση του επαγγέλματος του ξεναγού”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024