Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίHATTA: Ο τοπικός Σύνδεσμος είχε συμφωνήσει γραπτά να είναι συνδιοργανωτής της εκδήλωσης στην Κρήτη

HATTA: Ο τοπικός Σύνδεσμος είχε συμφωνήσει γραπτά να είναι συνδιοργανωτής της εκδήλωσης στην Κρήτη

Η εκδήλωση του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων – ΗΑΤΤΑ με θέμα `Εξελίξεις στον Τουρισμό / Νέα δεδομένα για τις τουριστικές επιχειρήσεις`, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου στην Κρήτη σε συνεργασία με το ΚΕΤΑ (Κέντρο Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης), κατάφερε να πετύχει μεγάλη συμμετοχή τουριστικών γραφείων από όλη την Κρήτη…

Η εκδήλωση του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων – ΗΑΤΤΑ με θέμα `Εξελίξεις στον Τουρισμό<...> / Νέα δεδομένα για τις τουριστικές επιχειρήσεις`, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου στην Κρήτη σε συνεργασία με το ΚΕΤΑ (Κέντρο Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης), κατάφερε να πετύχει μεγάλη συμμετοχή τουριστικών γραφείων από όλη την Κρήτη και εκπροσώπων φορέων άλλων κλάδων, παρ όλες τις αντιδράσεις των προηγούμενων ημερών.

Σχετικά με την αντίδραση κάποιων μελών του Δ.Σ. του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Κρήτης για το Συνέδριο ο HATTA την χαρακτηρίζει σε σχετική του ανακοίνωση ως μη κομψή και σχολιάζει ότι δεν έπεισε για τις προθέσεις του. “Aλλωστε” αναφέρει ο HATTA ο τοπικός Σύνδεσμος είχε συμφωνήσει γραπτά να είναι συνδιοργανωτής της εκδήλωσης, κάποιοι όμως παρερμήνευσαν την πρόθεση του ΗΑΤΤΑ”. “Η πολιτική του ΗΑΤΤΑ” αναφέρεται στην ανακοίνωση “είναι ανοιχτών οριζόντων και επιθυμεί τη συνεργασία όλων, άλλωστε σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για τον τουρισμό και τον κλάδο των τουριστικών γραφείων δεν περισσεύει κανείς”. “Στόχος της εκδήλωσης” σημειώνει ο HATTA “ήταν να ενημερωθούν οι παριστάμενοι και να συζητηθούν σειρά κρίσιμων θεμάτων για τον τουρισμό.

Στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου `Atlantis`, πριν την έναρξη των ομιλιών, βραβεύθηκαν από το ΗΑΤΤΑ για τη συμβολή τους στον κλάδο ο κ. Νεκτάριος Ανδρεαδάκης, Διοικητής της Τουριστικής Αστυνομίας Χανίων, για την δράση του στην αντιμετώπιση των παράνομων δραστηριοτήτων στην Κρήτη, η οποία έχει συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην προστασία και εξυγίανση του επαγγέλματος των τουριστικών γραφείων και ο κ. Δημήτρης Τερζάκης, Καθηγητής του ΤΕΙ Κρήτης / Υπεύθυνος της Ερευνητικής Μονάδας Ελλάδας Αθλητικού Τουρισμού, για την ίδρυση μιας πρωτοποριακής μονάδας, που συνδέει τον αθλητισμό και τον τουρισμό, προωθώντας τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, με τον οποίο ο ΗΑΤΤΑ έχει ήδη ξεκινήσει συνεργασία.

Μικρό – Μεσαίες Επιχειρήσεις και Δικτύωση: Ένα νέο μέτρο ενίσχυσης των Επιχειρήσεων

Ο κ. Γ. Ευαγγέλου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα “Προώθηση της Δικτύωσης των Τουριστικών ΜΜΕ (clustering)” που βρίσκεται στη φάση της προκήρυξης και το οποίο αποτελεί υλοποίηση σχετικής εισήγησης του ΗΑΤΤΑ προς το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και τον ΕΟΤ, και τις δυνατότητες που το πρόγραμμα παρέχει στις τουριστικές επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι “οι Ελληνικές επιχειρήσεις λειτουργούν μέσα σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον και ο Ελληνικός τουρισμός αντίστοιχα δε διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία για να διεισδύσει στις διεθνείς αγορές.

Αναφερόμενος αναλυτικότερα στο πλαίσιο του προγράμματος σημείωσε ότι όσες τουριστικές επιχειρήσεις αποφασίσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα γίνουν ανταγωνιστικές, θα επιτύχουν την επανεξέταση των σχέσεων με τους προμηθευτές τους, θα διεισδύσουν στις ξένες τουριστικές αγορές”. Τα δίκτυα πρόσθεσε “δίνουν τη δυνατότητα στις μικρές επιχειρήσεις της τουριστικής βιομηχανίας να ανταγωνιστούν με ίσους όρους τις μεγαλύτερες και να δημιουργήσουν προοπτική για αυξημένη αποτελεσματικότητα μέσα από τη συλλογική δράση”. “Εκτός αυτού” τόνισε ότι “δίνεται η δυνατότητα για εξειδίκευση μεταξύ των μικρών εταιριών, με νέες ευκαιρίες για εξοικονόμηση μέσων και οικονομίες κλίμακας και φάσματος”.

“Στο πλαίσιο του προγράμματος” διευκρίνισε ότι ενισχύονται Δίκτυα τουριστικών ΜΜΕ (clusters) όλων των κλάδων του τουριστικού τομέα, που μπορούν να αναφέρονται σε εκτέλεση συγκεκριμένου κοινού έργου, είτε στη δημιουργία μόνιμων επιχειρηματικών συνεργασιών”.

Αερομεταφορά: Η νέα τάξη των πραγμάτων

Στις ραγδαίες εξελίξεις στο τομέα των αερομεταφορών και την σχέση τους με τα τουριστικά γραφεία αναφέρθηκε στην ομιλία του ο κ. Κ. Αρκούρ, μέλος Δ.Σ. του ΗΑΤΤΑ και επικεφαλής της επιτροπής αεροπορικών θεμάτων, πραγματοποιώντας μία ανάδρομη στα γεγονότα και τη στρατηγική που ακολούθησε ο ΗΑΤΤΑ για να αντιμετωπίσει τα σχετικά προβλήματα, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση της εφαρμογής της μείωσης της προμήθειας, στην πιθανότητα, βάσει των εξελίξεων διεθνώς, της καθιέρωσης είσπραξης `Service Fees` από τους πελάτες των τουριστικών γραφείων, είτε λόγω της μείωσης ή εξάλειψης της προμηθείας μας, είτε λόγω της σοβαρής μείωσης των αεροπορικών ναύλων, στον τρόπο με τον οποίο το Service fee αυτό θα μπορούσε να εμφανίζεται στα εισιτήρια και να διαχειρίζεται μέσα από τα συστήματα κρατήσεων, στις προσπάθειες του ΗΑΤΤΑ, ώστε τελικά να εκδίδεται για το service fee ένα παραστατικό χωρίς ΦΠΑ.

Καταλήγοντας, ο κ. Αρκούρ τόνισε ότι “είναι ξεκάθαρη η ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε ότι μπαίνουμε πλέον σε μια νέα τάξη πραγμάτων, όπου ο κλάδος των τουριστικών γραφείων πρέπει να αποκτήσει νέα δυναμική και οι τουριστικοί πράκτορες να εξελιχθούν σε ταξιδιωτικούς συμβούλους, σε μια εποχή όπου τα τουριστικά γραφεία πρέπει να αμείβονται για τις υπηρεσίες που προσφέρουν”.

Εισερχόμενο Τουριστικό ρεύμα

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ κ. Γ. Ευαγγέλου “ενώ η παγκόσμια τουριστική οικονομία εμφάνισε αύξηση του 12% και η Ευρώπη εμφανίζει αύξηση του 6%, η Ελλάδα υστέρησε έναντι όλων των προορισμών. Ειδικότερα, ανέφερε ότι “το πρώτο οκτάμηνο του 2004 οι αφίξεις σε 15 αεροδρόμια της χώρας είναι μειωμένες κατά 5,8%, ενώ το ίδιο διάστημα, η Τουρκία `έσπαγε ταμεία`”.

“Βέβαια” σημείωσε ότι “λόγω της επιτυχίας της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, και της τεράστιας προβολής της χώρας μας διεθνώς, αναμένεται αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού τα επόμενα χρόνια αν και η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό των εκτός ευρωζώνης χωρών”.

Ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ, επίσης σημείωσε ότι “πολλά θα κριθούν από την αποτελεσματικότητα με την οποία θα γίνει η χρησιμοποίηση των πόρων, που έχουν προγραμματιστεί να διατεθούν για την προβολή και τη διαφήμιση της τουριστικής Ελλάδας καθώς και τη συνέργια δημόσιου και ιδιωτικού τομέα”. “Σημαντική” πρόσθεσε “θα είναι και η συμβολή της άρσης των εμποδίων που υπάρχουν εξαιτίας της βίζας Σένγκεν, που πολλές φορές δυστυχώς λειτουργεί αποτρεπτικά για τον δυνητικό επισκέπτη”. Επιπλέον, σημειώθηκε “η ανάγκη βελτίωσης της αεροπορικής διασύνδεσης της Ελλάδας με τις άλλες χώρες. Τέλος, η πορεία του τουρισμού σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Ευαγγέλου εξαρτάται άμεσα από τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, ο οποίος θα μπορούσε, με τις σωστές διατάξεις, να βοηθήσει σημαντικά την τουριστική ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα”.

Προστασία Επαγγέλματος / Εξυγίανση Κλάδου / Κριτήρια Ποιότητας

“Μια από τις μεγάλες πληγές των τουριστικών επιχειρήσεών είναι οι επιχειρήσεις, που λειτουργούν παράνομα με αποτέλεσμα να υποβαθμίζουν το τουριστικό προϊόν μας και να δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό με την υποκλοπή του έργου των νομίμως λειτουργούντων επιχειρήσεων” τονίζει ο HATTA στην ανακοίνωση του, ο οποίος έχει προχωρήσει σε σειρά κινήσεων και παρεμβάσεων με βάση τις καταγγελίες τις οποίες του γνωστοποιούνται.

Ο κ. Ευαγγέλου αναφέρθηκε αναλυτικά σε αυτές τις πρωτοβουλίες του ΗΑΤΤΑ, προσκάλεσε τους επαγγελματίες να καταγγέλλουν στο Σύνδεσμο τις παράνομες δραστηριότητες, ευχόμενος το παράδειγμα της Τουριστικής Αστυνομίας Χανίων να ακολουθήσουν και άλλες αστυνομικές αρχές.

Να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι ο ΗΑΤΤΑ έχει ήδη καταθέσει σχετικές προτάσεις στις αρμόδιες αρχές, που αφορούν στη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου του επαγγέλματος των τουριστικών γραφείων.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι, όπως τόνισε ο Διευθυντής του ΚΕΤΑ Κρήτης, κ. Γιώργος Κοκκίνης το ΚΕΤΑ μπορεί να στηρίξει τους επιχειρηματίες στην προσπάθεια για βελτίωση της επιχειρηματικότητας και αύξηση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων τους”. “Στόχος τους” ανέφερε “είναι η Κρήτη να μετεξελιχθεί σε σημαντικό επιχειρηματικό, τεχνολογικό και πολιτιστικό κέντρο στην Ελλάδα, αλλά και σε κόμβο της Ελλάδας στην Ν.Α. Μεσόγειο.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η εκδήλωση έγινε στα πλαίσια της προσπάθειας του ΗΑΤΤΑ να είναι κοντά στα τουριστικά γραφεία της περιφέρειας, μεταφέροντάς τους τις εξελίξεις της διεθνούς αγοράς, αλλά και λαμβάνοντας τα συγκεκριμένα μηνύματα και προβλήματα κάθε περιοχής.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024