Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΠ. Γερουλάνος: Προς ψήφιση η απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης για επενδύσεις στη χώρα
Ομιλία του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΕΞΑ-Α

Π. Γερουλάνος: Προς ψήφιση η απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης για επενδύσεις στη χώρα

Ο στόχος πρέπει να είναι η οριοθέτηση, ανάδειξη και υπεράσπιση της ταυτότητας της Αθήνας, όπως δήλωσε ο πουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνος στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΕΞΑ-Α.

Την ολοκλήρωση της συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού με τα άλλα συναρμόδια υπουργεία για την ψήφιση της απλοποίησης διαδικασιών αδειοδότησης, που θα μειώσουν την γραφειοκρατία και θα κάνουν τις επενδύσεις στην Ελλάδα πολύ πιο ανταγωνιστικές ανακοίνωσε ο υπουργός κ. Παύλος Γερουλάνος από το βήμα της 42ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της ΕΞΑ-Α.

“Κλείνει μια δύσκολη χρονιά για τη χώρα. Από πολλές απόψεις δραματική”, τόνισε ο κ. Γερουλάνος στην ομιλία του. “Μια χρονιά που δοκίμασε τα όρια όλων μας. Μέσα στις αντίξοες συνθήκες αυτής της χρονιάς, ο τουρισμός έδωσε τη μόνη ίσως νότα αισιοδοξίας. Το γεγονός ότι το 2011 θα κλείσει με ρεκόρ αφίξεων –όλων των εποχών, περίπου 16.5 εκ. επισκέπτες- μόνο τυχαίο δεν είναι. Είναι η απόδειξη ότι όταν προσπαθούμε όλοι μαζί, συντονισμένα, τα αποτελέσματα είναι θεαματικά. Η σημαντικότερη ίσως παρακαταθήκη των τελευταίων δύο ετών είναι η δουλειά που έγινε για το άνοιγμα των νέων αγορών: της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας, του Ισραήλ, της Κίνας. Αγορές που διευρύνουν όχι μόνο τη τουριστική περίοδο αλλά και τους προορισμούς της Ελλάδας.   

Το καταφέραμε μαζί αυτό.  Δε θα κουραστώ να το λέω.  Σε όλους όσους συνέβαλαν ένα μεγάλο ευχαριστώ. Είναι ζωντανή απόδειξη ότι η έξοδος από την κρίση, αλλά και η αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως αυτό της Αθήνας μόνο με συλλογικότητα και συντονισμό μπορεί να λυθούν”.

Αναφερόμενος στην πρωτεύουσα, ο υπουργός δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι σε εθνικό επίπεδο τα αποτελέσματα για τον τουρισμό ήταν ιδιαίτερα θετικά, γνωρίζουμε ότι για την Αθήνα -και την Αττική ευρύτερα- η χρονιά που πέρασε δεν ήταν καλή. “Η Αθήνα έχει προβλήματα. Προβλήματα που διογκώθηκαν τα τελευταία 6 χρόνια. Είτε γιατί δεν αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα είτε γιατί δεν αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά. Προβλήματα που οδήγησαν στην απόλυτη υποβάθμιση του κέντρου. (…) Η Αθήνα, είναι μια πόλη που αντικατοπτρίζει κάθε φορά την κατάσταση της χώρας. Στις καλύτερες περιόδους της χώρας η πόλη έβγαζε έναν άλλο αέρα, μια άλλη εικόνα. Γεμάτα τα εμπορικά μαγαζιά, γεμάτα τα ξενοδοχεία, γεμάτα τα εστιατόρια και τα κέντρα διασκέδασης. Αυτή ήταν η εικόνα και το μήνυμα που έπαιρναν οι επισκέπτες από την Αθήνα. Όσο ωραία όμως και αν θέλαμε να πιστεύουμε πως ήταν αυτή η εικόνα, ήταν εντούτοις σε κάποιο βαθμό επίπλαστη. Είχε σαθρές βάσεις.Κι αυτό γιατί η πόλη, οι κάτοικοι της, οι επαγγελματίες, και κυρίως οι Αρχές της, έκρυβαν τα όποια προβλήματα της κάτω από το χαλί. Τα περιόριζαν σε απόμακρα και σκοτεινά σημεία της πόλης. Και όλοι κάναμε πως δεν τα βλέπαμε. Γιατί δε θέλαμε να τα δούμε.

(…) Παράλληλα, επενδύθηκαν πολλά χρήματα και από εσάς για την αναβάθμιση της ξενοδοχειακής υποδομής. Δημιουργήθηκαν πολύ αξιόλογες και δυναμικές μονάδες. Μονάδες-κόσμημα για τη πόλη. Η πόλη είχε όλες τις προϋποθέσεις να μπει σε μία αναπτυξιακή τροχιά. Όμως η υπεραξία που απέκτησε η πόλη από τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν κεφαλαιοποιήθηκε. Οι ίδιες οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις δεν αξιοποιήθηκαν. Πολλές απ’αυτές εγκαταλείφθηκαν και ρήμαξαν. Τα προβλήματα που πρόσκαιρα κρύφτηκαν, επέστρεψαν και διογκώθηκαν. Επέστρεψαν τα ναρκωτικά και η παράνομη πορνεία. Επέστρεψαν οι μικρές και μεγάλες παρανομίες. Επέστρεψαν τα επεισόδια και το έγκλημα. Η αδυναμία της Πολιτείας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το μεταναστευτικό πρόβλημα οδήγησε στη γκετοποίηση ολόκληρων περιοχών. Κάποιες εικόνες απ’ το κέντρο της πόλης θυμίζουν τριτοκοσμική χώρα. Έτσι, σταμάτησε και η δυναμική που είχε αναπτύξει η πόλη. Βγήκαμε σιγά-σιγά από το χάρτη των σύγχρονων πόλεων-προορισμών. Τέλος, ήρθε η κρίση. Έκλεισαν μαγαζιά, έκλεισαν ξενοδοχεία.

Για κάποιους, το βασικό πρόβλημα της Αθήνας είναι τα επεισόδια και οι απεργίες. Για άλλους οι μετανάστες. Για άλλους η ανασφάλεια, η έλλειψη καθαριότητας, οι άστεγοι και τα κλειστά μαγαζιά. Όλα αυτά όμως είναι συμπτώματα του προβλήματος. Ακόμα και αν κάποια λυθούν παροδικά δεν αναβαθμίζεται η πόλη. Αν δεν καταφέρουμε να δούμε τη μεγάλη εικόνα, αν δεν συνειδητοποιήσουμε  ότι το πρόβλημα της Αθήνας είναι ο τρόπος που εμείς ίδιοι βλέπουμε τη πόλη αυτή, και αν δε συντονίσουμε τις προσπάθειες μας δε θα καταφέρουμε να χτυπήσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του”.

Ο κ. Γερουλάνος μίλησε ακόμη για οριοθέτηση, ανάδειξη και υπεράσπιση της ταυτότητας της Αθήνας, που πρέπει να γίνει στόχος. “Κάνοντας τη αυτοκριτική μας, η σημερινή κατάσταση δείχνει ότι αποτύχαμε να συντονίσουμε αποτελεσματικά τις προσπάθειες μας. Παρότι το πρόβλημα της Αθήνας απασχόλησε τρία Υπουργικά Συμβούλια, παρότι τον συντονισμό της προσπάθειας ανέλαβε ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, το πρόβλημα δε λύθηκε. Βήματα έγιναν, και σημαντικά μάλιστα, αλλά το πρόβλημα δε λύθηκε. Κόλλησε στη γραφειοκρατία, στις επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, στις επιτροπές, υποεπιτροπές και παραεπιτροπές.

(…) Από τις πρώτες μέρες που αναλάβαμε το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού διαπιστώσαμε το πρόβλημα της Αθήνας. Καταλάβαμε τη πολυπλοκότητα του και δρομολογήσαμε άμεσα για να βελτιώσουμε την κατάσταση. Μέσω του ΟΠΑΠ, χρηματοδοτήσαμε τη δημιουργία και λειτουργία μονάδας ΟΚΑΝΑ εκτός του κέντρου, για να αποσυμφορηθούν οι μονάδες του κέντρου. Δουλέψαμε για να αλλάξει η εικόνα της πόλης στο εξωτερικό. Προβάλαμε εκδηλώσεις, και επιχειρήσαμε συστηματικά να προσελκύσουμε επισκέπτες από χώρες που βρίσκονται σε απόσταση 2-3 ωρών πτήσης από την Αθήνα (Μόσχα, Κίεβο, Κωνσταντινούπολη, Τελ Αβίβ).

Υπάρχει φυσικά και το ζήτημα του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Γνωρίζουμε το πόσο αρνητικά λειτουργούν για τον τουρισμό της Αθήνας τα αυξημένα τέλη. Έχουμε καταθέσει την άποψη μας ότι στη διαπραγμάτευση για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης το θέμα θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά. Προβάλαμε την Αθήνα ως προορισμό κρουαζιέρας. Η αύξηση ήταν εντυπωσιακή. Προωθούμε τον Πειραιά ως λιμάνι  επιβίβασης-αποβίβασης.

Και στο θέμα των συνεδρίων βλέπουμε φως. Γνωρίζετε ότι οι υποδομές υπήρχαν από το 2004, με σημαντικότερη αυτή του σταδίου του TAE KWON DO.  Φτάσαμε όμως το 2009 για να δούμε ότι δεν προχωρούσε ο διαγωνισμός. Ξεκινήσαμε το θέμα από την αρχή. Νέος διαγωνισμός, νέοι όροι. Χαίρομαι γιατί κατατέθηκε φάκελος ενός σοβαρού σχήματος επιχειρηματιών που εκδηλώνει το ενδιαφέρον του για την ανάπτυξη του TAE KWON DO σε συνεδριακό κέντρο. Είναι ο πρώτος μεγάλος διαγωνισμός από την έναρξη της κρίσης στη χώρα μας που φαίνεται να έχει αίσιο τέλος. Δεν είναι τυχαίο αυτό. Έγινε χάρη στην επιμονή μας ώστε να ικανοποιηθεί ένα χρόνιο αίτημα του τουριστικού κλάδου της Αττικής”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

21/05/2024
20/05/2024
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024