Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΑθλησηςΣύσκεψη με θέμα τον περαιτέρω ενίσχυση του αθλητικού τουρισμού
Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης

Σύσκεψη με θέμα τον περαιτέρω ενίσχυση του αθλητικού τουρισμού

Σύσκεψη με τον Υφυπουργό Πολιτισμού, αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού κ. Γιάννη Ιωαννίδη πραγματοποίησε χτες το μεσημέρι στο γραφείο του ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. `Αρης Σπηλιωτόπουλος, με θέμα την περαιτέρω ενίσχυση του Αθλητικού Τουρισμού…

Σύσκεψη με τον Υφυπουργό Πολιτισμού, αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού κ. Γιάννη Ιωαννίδη πραγματοποίησε χτες το μεσημέρι στο γραφείο του ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. `Αρης Σπηλιωτόπουλος, με θέμα την περαιτέρω<...>ενίσχυση του Αθλητικού Τουρισμού.

Όπως τόνισε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, στη κοινή συνέντευξη τύπου, που παραχώρησαν μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, απαιτείται “διαρκής και αμφίδρομη επικοινωνία και συνεργασία”, η οποία επικεντρώνεται κυρίως στη διοργάνωση μεγάλων αθλητικών γεγονότων, αλλά κυρίως στην προσέλκυση μεγάλων αθλητικών Σωματείων για προπόνηση στη χώρα μας.

“Η χώρα μας”, τόνισε μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, “προσφέρεται για την ανάπτυξη του Προπονητικού Τουρισμού, δεδομένου ότι έχει τις ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες και μπορεί να προσελκύσει ομάδες, κυρίως από την Σκανδιναβία, αλλά και από τη Βόρεια Ευρώπη στο σύνολό της και από την Αμερική”.

“Μπορούμε να μιλάμε” εξήγησε “για μια ειδική μορφή τουρισμού που συνδυάζει την προετοιμασία, την προπόνηση με τη διαμονή σε έναν τόπο, σε μία τοπική κοινωνία, αθλητών και όλων των ανθρώπων που έχουν να κάνουν με την προπόνηση. Τους προπονητές, τα στελέχη των ομάδων, τους ανθρώπους που συνοδεύουν τους αθλητές και τις ομάδες, δίδοντας έτσι ζωή και ενισχύοντας την περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη”.

“Ο αθλητισμός, όπως και ο τουρισμός”, κατά τον κ. Σπηλιωτόπουλο, “είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές για την προβολή, την ενίσχυση της διεθνούς εικόνας της χώρας μας. Και σύζευξη του τουρισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού είναι η πλέον αρμονική, αφού συνδυάζει τις πιο σημαντικές δραστηριότητες της ίδιας της ανθρώπινης ζωής. Το Υπουργείο Τουριστικής ανάπτυξης και ο ΕΟΤ σε αυτή την πρόσκληση θέλουν να ανταποκριθούν με επιτυχία και να αξιοποιήσουν κάθε δυνατή ευκαιρία για να υπάρχει όσο το δυνατόν καλύτερη προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Και γιΆ αυτό ακριβώς σε μεγάλα αθλητικά γεγονότα είχαμε παρουσία. Σας υπενθυμίζω την προβολή και την παρουσία της χώρας μας μέσω της «Euroleague» και βεβαίως το γεγονός ότι ήμασταν χορηγοί και στο Προολυμπιακό Τουρνουά Μπάσκετ”.

Ίδρυση Εθνικής Σχολής Σκληρών Αθλημάτων (Extreme Sports)

“Η στρατηγική μας όμως είναι σχεδιασμένη έτσι, ώστε να περιλαμβάνει και πολλές άλλες παράλληλες δράσεις, οι οποίες κι αυτές με τη σειρά τους προσαρμόζονται στις νέες τάσεις της αγοράς και της ζήτησης” επεσήμανε ο Υπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίσθηκε από κοινού, με τον Υφυπουργό Αθλητισμού να προχωρήσουν άμεσα και, μέσα στο επόμενο τρίμηνο, στην ίδρυση Εθνικής Σχολής Σκληρών Αθλημάτων (Extreme Sports), με αντικείμενο την πεζοπορία βουνού, την ορειβασία, την αναρρίχηση, το Ράφτινγκ, την Αυτόνομη Κατάδυση, το περίπατο βουνού.

Σκοπός της Εθνικής Σχολής «Extreme» Αθλημάτων θα είναι η εκπαίδευση νέων εκπαιδευτών, αλλά κυρίως η πιστοποίηση των ήδη απασχολούμενων σΆ αυτό τον κλάδο, έτσι ώστε να μπει επιτέλους ένα συγκεκριμένο πλαίσιο βάσει του οποίου μπορούμε να ελέγχουμε και να πιστοποιούμε χορηγώντας, πάνω απΆ όλα, το αίσθημα ασφάλειας που απαιτείται γιΆ αυτά τα αθλήματα. Για να μην υπάρχουν ή να μην επαναλαμβάνονται καταστάσεις, οι οποίες οδήγησαν πολύ πρόσφατα σε τραγικά δυστυχήματα και κυρίως να μην διαιωνίζεται το καθεστώς της πλήρους ασυδοσίας που υπάρχει ακόμη και σήμερα.

Ο τουρισμός περιπέτειας τόνισε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, διαθέτει πολύ μεγάλες προοπτικές ιδιαίτερα σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, η οποία, με την ιδιαίτερη μορφολογία, της μπορεί να προσφέρει άπειρες και διαφορετικές δυνατότητες για την ανάπτυξη αυτών των εναλλακτικών μορφών τουριστικής δράσης. Και στο πλαίσιο, λοιπόν, της στοχευμένης στρατηγικής μας για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά και στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας, έτσι ώστε όλες οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού να γίνουν μια ασφαλής, εύκολα προσβάσιμη και κυρίως ελκυστική επιλογή”.

Τέλος, ο Υπουργός συμφώνησε με τον Υφυπουργό Αθλητισμού να προχωρήσουν τη συνεργασία τους, έτσι ώστε το επόμενο στάδιο να είναι το στάδιο εκείνο που θα τεθούν κανόνες και πλαίσιο λειτουργίας για τον Καταδυτικό Τουρισμό. Και επίσης θα εντείνουν την μεταξύ τους συνεργασία, έτσι ώστε να βοηθήσουν στην ανάπτυξη ενός υπερσύγχρονου Χιονοδρομικού Κέντρου και στη Βόρειο Ελλάδα ή αντίστοιχα στην Ν.Α. Ευρώπη, έτσι ώστε να προσελκύουμε εμείς τους Βόρειους γείτονές μας και όχι οι Βόρειοι γείτονές μας να προσελκύουν τους Έλληνες επισκέπτες και καταναλωτές ή να αναπτύσσουν την οικονομική τους δραστηριότητα με κύριους πελάτες τους Έλληνες.

Αναφερόμενος στον καταδυτικό τουρισμό, ο κ. Ιωαννίδης είπε: “Σήμερα υπάρχουν 3,5 εκατομμύρια ενεργοί δύτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου, εκ των οποίων πάνω από 800.000 πραγματοποιούν τουλάχιστον ένα καταδυτικό ταξίδι σε κάποιο καταδυτικό προορισμό. Κατά μέσον όρο οι δύτες αυτοί, στο ταξίδι που πραγματοποιούν, έχουν 10 διανυκτερεύσεις και ξοδεύουν για την δραστηριότητα αυτή πάνω από 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ θα πρέπει να προστεθούν και τα 520 εκατομμύρια ευρώ που συνοδεύουν σε έμμεσα ταξίδια. Δηλαδή μιλάμε πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Από τους πιο δημοφιλείς καταδυτικούς προορισμούς στην Ευρώπη είναι η Ισπανία, η Μάλτα, η Κύπρος, η Ερυθρά Θάλασσα, η Αίγυπτος, ενώ τα τελευταία χρόνια προστέθηκαν και η Κροατία και η Τουρκία. Δεν μπορεί, λοιπόν, εμείς να είμαστε μόνο θάλασσα. Θα πρέπει να αναπτύξουμε όλα τα αθλήματα τα ναυτικά, δηλαδή κανένας δεν έχει τέτοια θάλασσα που έχουμε εμείς και να είμαστε πίσω, στο επίπεδο που είμαστε αυτή τη στιγμή”.

Δυο άλλα αθλήματα είναι το τένις και το γκολφ, με τα οποία ασχολούνται άνθρωποι με υψηλά εισοδήματα. Ωστόσο, θα πρέπει, όπως τόνισε ο κ. Ιωαννίδης “στη χώρα να υπάρχουν 15-20 γήπεδα. Δεν ταξιδεύει ένας για να έρθει στην Ελλάδα και να έχει ένα τένις. Τώρα γίνονται στη Μεσσηνία 4 γήπεδα, στην Κρήτη γίνονται γήπεδα. Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει στη Ρόδο, που είναι ένας τρομερός τουριστικός προορισμός, γήπεδο γκολφ. Στη Βόρειο Ελλάδα δεν υπάρχει. Ήταν ένα στη Χαλκιδική το οποίο αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024