Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΗ ΕΕ «παγώνει» προσωρινά την έρευνα για τη συγχώνευση Korean Air – Asiana
Αεροπορικές εταιρείες

Η ΕΕ «παγώνει» προσωρινά την έρευνα για τη συγχώνευση Korean Air – Asiana

Η έρευνα για τη συμφωνία των 1,8 τρισ. γουόν (1,4 δισ. δολ.) σταμάτησε προσωρινά στις 23 Ιουνίου. Η συγχώνευση εξετάζεται επί του παρόντος από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αντιμονοπωλιακά όργανα στην Ιαπωνία – αν και 14 χώρες, όπως η Ν. Κορέα, η Κίνα, η Αυστραλία, η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, έχουν ήδη χορηγήσει την έγκρισή τους.

Η ρυθμιστική αρχή αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά την έρευνά της για την προτεινόμενη συγχώνευση μεταξύ της Korean Air Lines Co. και της Asiana Airlines Inc. Αυτή η παύση έρχεται καθώς η Korean Air ζήτησε περισσότερο χρόνο για να αναπτύξει μέτρα λόγω ανησυχιών περί ανταγωνισμού.

Την περασμένη Πέμπτη, 29 Ιουνίου, η Korean Air ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αναβάλει την ολοκλήρωση της έρευνάς της, η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 3 Αυγούστου. Πηγές εντός των αεροπορικών κύκλων στη Σεούλ αναφέρουν ότι η εποπτική αρχή ανταγωνισμού πιθανότατα θα καταλήξει σε τελική απόφαση σχετικά με τη συγχώνευση, η οποία στοχεύει στη δημιουργία του έβδομου μεγαλύτερου αερομεταφορέα στον κόσμο, περίπου στον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.

Αξιωματούχος της Korean Air δήλωσε: «Ζητήσαμε παράταση της προθεσμίας, για ολοκληρώσουμε διορθωτικά μέτρα που μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το αίτημα». Η αεροπορική εταιρεία σκοπεύει να υποβάλει άμεσα ένα διορθωτικό πακέτο και να ολοκληρώσει τις συζητήσεις με την Αρχή εντός της νέας προθεσμίας, ώστε να λάβει και την τελική έγκριση.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η έρευνα για τη συμφωνία των 1,8 τρισ. γουόν (1,4 δισ. δολ.) σταμάτησε προσωρινά στις 23 Ιουνίου. Αυτή η απόφαση ακολούθησε την έκδοση δήλωσης ενστάσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την Korean Air τον Μάιο, εκφράζοντας ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις της εξαγοράς της Asiana σχετικά με τον ανταγωνισμό στις αγορές αερομεταφορών επιβατών και εμπορευμάτων μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και της Νότιας Κορέας. Η Επιτροπή είχε ξεκινήσει μια πλήρη έρευνα για τη συγχώνευση ήδη τον Φεβρουάριο.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού της χώρας, ενημέρωσε την Korean Air τον περασμένο μήνα ότι θα απέρριπτε την εξαγορά της Asiana, εάν η συμφωνία είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός κυρίαρχου “παίκτη” χωρίς σημαντικό αντίπαλο στην αεροπορική βιομηχανία της Νότιας Κορέας, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Νωρίτερα αυτόν το μήνα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Korean Air, Cho Won-tae, δεσμεύθηκε να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές. Η συγχώνευση εξετάζεται επί του παρόντος από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αντιμονοπωλιακά όργανα στην Ιαπωνία – αν και 14 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Νότιας Κορέας, της Κίνας, της Αυστραλίας, της Σιγκαπούρης, της Ταϊλάνδης και του Βιετνάμ, έχουν ήδη χορηγήσει την έγκρισή τους.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024