Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΠράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές: Ούριακος
Πολιτισμός

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές: Ούριακος

Μια απρόσμενη ταινία για το προϊστορικό Αιγαίο και τους ανθρώπους του, όταν η θάλασσα ήταν παγωμένη κι αφιλόξενη και πολλά από τα νησιά του δεν ήταν ακόμη νησιά.

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης συμμετέχοντας στις «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» για δέκατη χρονιά αναδεικνύει τον φυτικό κόσμο μέσα από τα εκθέματά του. Οι Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές είναι μια επικοινωνιακή δράση πανελλαδικής εμβέλειας, που διοργανώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στόχος είναι η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης με την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης τόσο του φυσικού περιβάλλοντος όσο και του πολιτιστικού πλούτου της χώρας.

→Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στις “Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές”

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές προβάλλεται την Πέμπτη 25 Μαΐου στις 7.00 το απόγευμα, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, η αρχαιολογική ταινία µε τίτλο “Ούριακος”, σε σενάριο και σκηνοθεσία Ελένης Στούµπου-Κατσαµούρη και επιστημονική επιμέλεια του Καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., Νίκου Ευστρατίου. Η ταινία περιγράφει την προϊστορική έρευνα που διεξάγει το Α.Π.Θ. στη Λήµνο, στη θέση “Ούριακος” (ρυάκι). Πρόκειται για µια σπάνια προϊστορική εγκατάσταση κυνηγών στα ΝΑ του νησιού, που χρονολογείται γύρω στο 10.500 π.Χ., από την οποία έμειναν σήμερα χιλιάδες λίθινα εργαλεία, διασκορπισμένα στο έδαφος.

Στην ταινία εμφανίζεται ο ανασκαφέας, Καθηγητής Νίκος Ευστρατίου που µας οδηγεί στα μονοπάτια της εκπληκτικής αυτής έρευνας, ενώ το μεγαλύτερο µέρος της καταγράφει την εξέλιξη της ανασκαφής µέρα µε τη µέρα, την ανασκαφική περίοδο 2018. Εµφανίζεται επίσης ο διακεκριμένος Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, Αlan Simmons.

Η πιο ενδιαφέρουσα ίσως πτυχή της προϊστορικής θέσης του Ούριακου είναι ότι µας δίνει πληροφορίες για το Βόρειο Αιγαίο, όταν πολλά από τα σημερινά νησιά δεν είχαν ακόμη αποκοπεί από τις µικρασιατικές ακτές και µόλις άρχιζε η ναυσιπλοΐα και οι µετακινήσεις των ανθρώπων από τη θάλασσα. Επίσης, µας µεταφέρει σε µια εποχή κλιµατικής αλλαγής,  µε απότοµη µείωση της θερµοκρασίας, που ωθούσε τους ανθρώπους να µετακινηθούν,  ακολουθώντας τα θηράματα για να µπορέσουν να επιβιώσουν, και που η θάλασσα ήταν παγωµένη και αφιλόξενη.

Η ταινία προκρίθηκε ως finalist στο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών του Λονδίνου (LGFF  2022 winter edition) και συµµετείχε επίσης στο διαγωνιστικό τµήµα των παρακάτω φεστιβάλ:

  • Firenze Αrcheofilm (Iταλία), 11-15 Μαρτίου 2020
  • 15eme Festival du film d’ Archeologie Amiens (Γαλλία), 21-26 Σεπτεµβρίου 2020
  • Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιµαντέρ Χαλκίδας, 25- 29 Νοεμβρίου 2020.
  • 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιµαντέρ Πελοποννήσου, 18 Ιουνίου-23 Ιουλίου 2021
  • Φεστιβάλ Αρχαιολογικών Ταινιών Βελιγραδίου, 20-26 Μαΐου 2022
  • Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιµαντέρ Ιεράπετρας, 6-13 Αυγούστου 2022.
  • Μανάκια Film Festival, Γρεβενά 1-11 Σεπτεµβρίου 2022
Επιστημονική Συντάκτρια - TravelDailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Η Γιώτα Μοσχοπουλίδου είναι πτυχιούχος Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Απόφοιτη Μεταπτυχιακού ΔΠΜΣ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επιστημονική κατεύθυνση “Τουρισμός και Περιφερειακή Ανάπτυξη”.

Δραστηριοποιείται ως Επιστημονική Σύμβουλος Τουριστικής Ανάπτυξης, με πολυετή εμπειρία στο φάσμα του τουριστικού γίγνεσθαι και εξειδίκευση στο Τουριστικό Μάρκετινγκ και την Περιφερειακή Ανάπτυξη.

Ως επιστημονική συντάκτρια του TravelDailyNews αρθρογραφεί πάνω σε θέματα Ανάπτυξης/Βιωσιμότητας/Καινοτομίας- Τεχνολογίας/Εναλλακτικών Μορφών και Πολιτισμού. Είναι υπεύθυνη για τις βιβλιοπαρουσιάσεις του επιστημονικού κλάδου του τουρισμού.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024