Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΠαρουσίασηΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ HELMEPA

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ HELMEPA

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ HELMEPA

Η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος , είναι ο εθελοντικός μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ίδρυσαν το 1982 Έλληνες ναυτικοί και πλοιοκτήτες με προτροπή του αείμνηστου Έλληνα πλοιοκτήτη Γιώργου Λιβανού.

Σκοπός της HELMEPA είναι η δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης στην ναυτιλία, για να επικρατήσει πνεύμα πρόληψης της ρύπανσης αλλά και ασφάλειας που να συμπληρώνει την υπάρχουσα διεθνή νομοθεσία, αλλά και ταυτόχρονα η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για την προστασία των θαλασσών μας.

Η HELMEPA έχει γύρω στα 15,000 μέλη. Τα περισσότερα εκ των οποίων είναι ναυτικοί, πλοιοκτήτριες εταιρείες και πλοία.
Ως μέλη, οικονομικά επιβαρύνονται μόνο οι εταιρείες και τα πλοία.

Στο ναυτιλιακό χώρο προσφέρει στους εθελοντές μέλη, από πλοιοκτήτη ως ναύτη, πληροφόρηση, ενημέρωση και εκπαίδευση μέσω ετήσιων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ειδικά σχεδιασμένων εκπαιδευτικών βοηθημάτων, περιβαλλοντικού οπτικοακουστικού υλικού κλπ.

Στο ευρύτερο κοινό, αρχικά μέσω της Παιδικής HELMEPA, προσφέρει περιβαλλοντική ενημέρωση. Την τελευταία δεκαετία έχουν πάρει μέρος περισσότερα από 30,000 παιδιά από 6 έως 13 ετών καθώς και 1,200 εθελοντές εκπαιδευτικοί σε όλη την χώρα, μέσω των ετησίων εθελοντικών σχολικών δραστηριοτήτων, αλλά και των περιβαλλοντικών εκθέσεων.

Η Παιδική HELMEPA φέρνει πιο κοντά τα παιδιά μας και στην πράξη αφού αυτά καλούνται να αναλάβουν αρκετές δραστηριότητες που αφορούν στο θαλάσσιο περιβάλλον όπως διαγωνισμούς αφίσας, ανακύκλωση και επεξεργασία υλικών, καθαρισμούς ακτών, δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού κλπ.

Παρέχει επίσης υποτροφίες για σπουδές στο Διεθνές Ναυτιλιακό Πανεπιστήμιο στο Μάλμο της Σουηδίας.

Η HELMEPA έχει μακροχρόνια συνεργασία με φορείς της Ελληνικής Πολιτείας όπως τα Υπουργεία Ναυτιλίας, Παιδείας, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης, το Λιμενικό Σώμα, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, Πανεπιστημιακούς φορείς όπως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πολυτεχνείο, Ιδιωτικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.

Η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα, αφού η δράση της έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω των MEPAs (Marine Environment Protection Associations) που έχουν ήδη δημιουργηθεί βάσει του ελληνικού καταστατικού σε άλλες χώρες του πλανήτη, όπως : AUSMEPA (Αυστραλία), BRITMEPA (Βρετανία), CYMEPA (Κύπρος), TURMEPA (Τουρκία), PHILMEPA (Φιλιππίνες), URUMEPA (Ουρουγουάη) και είναι υπό δημιουργία οι : UKRAMEPA (Ουκρανία), HKMEPA (Κίνα-Χονγκ Κονγκ), IRANMEPA (Ιράν). Εξάλλου μόλις πριν 5 μήνες δημιουργήθηκε και η INTERMEPA, η οποία δρα ως ομπρέλα των MEPAs με έδρα την Αθήνα.

Έτσι το μήνυμα εξαπλώνεται και διεθνώς μέσω διαφόρων συνεργασιών με διεθνείς οργανισμούς : τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα Ηνωμένων Εθνών στην Μεσόγειο (UNEP/MAP), το Διεθνές Ναυτιλιακό Πανεπιστήμιο στην Σουηδία (WMU), παγκοσμίου φήμης Νηογνώμονες, την Διεθνώς καταξιωμένη Οργάνωση Green Award Foundation στο Ρότερνταμ Ολλανδίας, Αρχές κρατών με λιμένες, όπως Αμερικάνικη, Καναδική και Αυστραλιανή Ακτοφυλακή, τους Ναυτιλιακούς Οργανισμούς όπως Intertanko, Seatrade Organization, Ποσειδώνια, Ocean Conservancy και άλλους.

Η HELMEPA προσφέρει στα μέλη της την σημαία της που είναι διεθνώς αναγνωρίσιμη από τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές, το Πιστοποιητικό Μέλους με ετήσια ανανέωση, συμμετοχή στελεχών και ναυτικών στα εκπαιδευτικά σεμινάρια, άμεση ενημέρωση στις διεθνείς και εθνικές ναυτιλιακές νομοθεσίες καθώς και αποτελέσματα επιθεωρήσεων πλοίων σε λιμάνια, προβολή της περιβαλλοντικής ευαισθησίας του κάθε μέλους με την υποστήριξη συγκεκριμένων δράσεων ή παραγωγών της HELMEPA, δυνατότητα προώθησης προτάσεων που αφορούν σε τεχνικές και διαδικασίες που τηρούνται σε πλοία σε ανάλογες αρχές.

Αναφορικά με δραστηριότητες, τις αναλαμβάνει σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους αρμόδιους φορείς ανά την Ελλάδα, αλλά και με υποστηρικτές, χορηγούς από την επιχειρηματική αγορά, εταιρειών με προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, καθώς και με τα εκάστοτε ΜΜΕ που αναλαμβάνουν την επικοινωνία των δραστηριοτήτων της HELMEPA στο ευρύ κοινό.

Γενικότερες δραστηριότητες της HELMEPA σε περίληψη :

  • KΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΩΝ
  • ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
    (ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ‘‘ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΧΩΡΙΣ
    ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ’’ ΠΟΥ ΘΑ ΤΡΕΧΕΙ ΩΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ (UNEP) ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (MIO-ECSDE) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΕΔΡΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ)
  • ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ HELMEPA ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (ΙΑΠΩΝΙΑ 2005, ΜΑΛΑΙΣΙΑ 2006 κλπ)
  • ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΙΑ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
  • ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ / ΗΜΕΡΙΔΕΣ / ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΤΗΝ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ, ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ, ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΣΗ
  • ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΑΠΟ ΠΛΟΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΔΑΤΙΝΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ
  • ΕΤΗΣΙΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ HELMEPA
  • ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΟΠΩΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ
  • ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ
  • ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΑ
  • ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΞΕΝΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΦΟΙΤΟΥΝ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΥΡΟΥΣ
  • ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ
  • ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΧΡΗΣΙΜΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΩΝ ΦΥΛΛΑΔΙΩΝ

Σε συνεργασία με κάποιους υποστηρικτές ή φορείς θα διοργανωθούν :

  • ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
  • ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΧΟΡΗΓΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ HELMEPA.

Μερικές πρόσφατες συνεργασίες της HELMEPA :

  • Με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού σε μια συνεργασία που θα αφορά στο παιδικό κοινό με πολλές και σημαντικές διοργανώσεις, εκδηλώσεις και ενέργειες.
  • Έχει θέσει υπό την αιγίδα της τα εξής συνέδρια που θα λάβουν χώρα το 2007 στην Ελλάδα :

    1. Το 17o International Association of Maritime Economists, ΙΑΜΕ, θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στην Αθήνα, 4-6 Ιουλίου 2007 με θέμα : Challenges and Trends in Shipping: Markets, Investments and Policies. Το συγκεκριμένο συνέδριο θα οργανωθεί και φιλοξενηθεί από το ALBA Graduate Business School.

    Το ΙΑΜΕ είναι ένα διεθνές φόρουμ κατά το οποίο γίνεται τόσο ανταλλαγή πληροφοριών όσο και απόψεων μεταξύ αυτών που ενδιαφέρονται για τα οικονομικά ζητήματα της ναυτιλίας, των λιμανιών και άλλων συναφών θεμάτων. Το ΙΑΜΕ αποτελείται από ακαδημαϊκούς, υψηλόβαθμα στελέχη και ρυθμιστές της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας, που στο σύνολό τους φθάνουν τους 300 από περίπου 35 χώρες.

    2. Το Διεθνές Συμπόσιο σε θέματα Ναυτιλιακής Ασφάλειας και Προστασίας Περιβάλλοντος, το οποίο θα λάβει χώρα στις 20-21 Σεπτεμβρίου 2007 και του οποίου την διοργάνωση έχει αναλάβει το Μετσόβειο Πολυτεχνείο.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – HELMEPA

ΠΕΡΓΑΜΟΥ 5, ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ 171-21

ΤΗΛ: 210-9343088, 210-9341233, 210-9326277

ΦΑΞ: 210-9353847

E-MAILS: helmepa@helmepa.gr

και για θέματα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας : ekyriakakou@helmepa.gr

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ:http://www.helmepa.gr,
και
http://www.intermepa.org

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024