Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΚύπροςΈναρξη του κοινωνικού διαλόγου στην ξενοδοχειακή βιομηχανία της Κύπρου

Έναρξη του κοινωνικού διαλόγου στην ξενοδοχειακή βιομηχανία της Κύπρου

Με στόχο την αποφυγή παραπόνων σχετικά με την ανανέωση των όρων της συλλογικής σύμβασης των εργαζομένων στον ξενοδοχειακό κλάδο στην Κύπρο, ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λιλλήκας τόνισε την ανάγκη για έναρξη του κοινωνικού διαλόγου το ταχύτερο δυνατό…

Με στόχο την αποφυγή παραπόνων σχετικά με την ανανέωση των όρων της συλλογικής σύμβασης των εργαζομένων στον ξενοδοχειακό κλάδο στην Κύπρο, ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λιλλήκας τόνισε<...> την ανάγκη για έναρξη του κοινωνικού διαλόγου το ταχύτερο δυνατό.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ), ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε την ανησυχία του, όσον αφορά στους κινδύνους που θα υπάρξουν σε περίπτωση κατά την οποία ο κοινωνικός διάλογος γι` ανανέωση της σύμβασης αφεθεί ν` αρχίσει κατά την ερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο. Ο υπουργός Εμπορίου επίσης υποστήριξε ότι <>bοι επαφές μεταξύ των κοινωνικών εταίρων θα έπρεπε να έχουν ήδη αρχίσει, ενώ δεν απέκρυψε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι, κατά διαστήματα, κάποιοι αμφισβητούν τις προθέσεις της Κυβέρνησης αναφορικά με τον τουρισμό.

Η συλλογική σύμβαση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία λήγει τον Μάρτιο του 2004, και ο υπουργός θέλει να αποφύγει τις δυσαρέσκειες των φορέων και τις επίπτωση τους στην τουριστική βιομηχανία της χώρας.

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων, Βύρων Κρανιδιώτης, επισήμανε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα θα πρέπει να είναι έτοιμο να συναινέσει σε ρυθμίσεις που θ` απελευθερώνουν την επιχειρηματική δυναμική και προετοιμασμένο να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής προοπτικής της Κύπρου. “Η επόμενη συλλογική σύμβαση της ξενοδοχειακής βιομηχανίας θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή συλλογική σύμβαση του κλάδου. Η περίοδος χάριτος τελειώνει οριστικά και μαζί της σβήνει και εποχή της αθωότητας. Οι στρεβλώσεις και εξαναγκασμοί στο χώρο εργασίας που δεν βρίσκουν έρεισμα στους νόμους της αγοράς, από την ερχόμενη Πρωτομαγιά ή θα καταργηθούν ή θα μας τιμωρήσουν αυστηρά”, τόνισε ο κ. Κρανιδιώτης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΤΕΚ, Ρένος Σολομίδης, υπογράμμισε ότι η στροφή της Κύπρου προς τον ποιοτικό τουρισμό, καθώς και οι μεταλλασσόμενες διεθνώς απαιτήσεις των τουριστικών αγορών, υπαγορεύουν στενότερη συνεργασία των εργοδοτών και των εργοδοτουμένων. Ο πρόεδρος του ΣΤΕΚ χαρακτήρισε ως άρρηκτα συνδεδεμένα ζητήματα, την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης και το πρόβλημα της εποχικότητας του τουρισμού, τονίζοντας ότι χωρίς να υπάρξει βελτίωση του απαγορευτικά υψηλού λειτουργικού κόστους της τουριστικής βιομηχανίας, μοιραία θα τεθεί εκτός αγοράς και οι εργαζόμενοι χωρίς δουλειά. Ταυτόχρονα, ο κ. Σολομίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόβλημα της χαμηλής παραγωγικότητας, προτείνοντας τρόπους αντιμετώπισής του από εργοδότες και εργαζομένους. “Να καθορίζουν από κοινού με το κράτος και με επαΐοντες, εκείνα τα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα προσελκύσουν, μορφώσουν και καταρτίσουν τους εργαζομένους σε διάφορες ειδικότητες, ώστε ν` αυξάνεται η παραγωγικότητα. Χάρη στη μόρφωση και την κατάρτιση, τα σημερινά στατικά κεκτημένα θ` αντικατασταθούν με τ` αυριανά δυναμικά κεκτημένα, τα οποία θα επιτρέπουν μια συνεχώς αυξανόμενη παραγωγικότητα, η οποία σήμερα πολύ ασθμαίνει για να φθάσει το 50% εκείνης των τουριστικών χωρών της Ευρώπης”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
21/05/2024
20/05/2024
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024