Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΚύπροςΚύπρος: Η πράσινη γραμμή κατακερματίζει το τουριστικό προϊόν

Κύπρος: Η πράσινη γραμμή κατακερματίζει το τουριστικό προϊόν

Διαφωνούν κυβέρνηση και ξενοδοχειακή κοινότητα της Κύπρου για τις επιπτώσεις στον τουρισμό από την εφαρμογή του κανονισμού για την πράσινη γραμμή, που προνοεί για ελεύθερη διακίνηση Ευρωπαίων πολιτών και υπηκόων τρίτων χωρών…

Διαφωνούν κυβέρνηση και ξενοδοχειακή κοινότητα της Κύπρου για τις επιπτώσεις στον τουρισμό από<...> την εφαρμογή του κανονισμού για την πράσινη γραμμή, που προνοεί για ελεύθερη διακίνηση Ευρωπαίων πολιτών και υπηκόων τρίτων χωρών.

Ο υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι θα είναι ανεπαίσθητες οι επιπτώσεις στον τουρισμό από τις διευκολύνσεις στην διακίνηση και διαμονή ξένων τουριστών στα κατεχόμενα. Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι δεν έχουν ουσιαστική βάση οι εκτιμήσεις ότι θα πληγεί ο τουρισμός και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση από πέρσι είχε πάρει μέτρα προκειμένου να διευκολυνθεί η διακίνηση των ξένων τουριστών. Ανέφερε ακόμα ότι δεν αναμένει μαζικές και σοβαρές τουριστικές επενδύσεις στα κατεχόμενα από ξένους επιχειρηματίες, καθώς, όπως είπε, δεν παρέχεται ασφάλεια για τις επενδύσεις τους.

Αναφερόμενος στις προοπτικές για τον κυπριακό τουρισμό, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι παρουσιάζονται ευοίωνες και ήδη το πρώτο τρίμηνο του 2004 οι αφίξεις σημείωσαν αύξηση. Σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις του υπουργού Εμπορίου, οι ελληνοκύπριοι ξενοδόχοι εκτιμούν ότι θα πληγεί η τουριστική βιομηχανία. Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων Χάρης Λοϊζίδης δήλωσε ότι με την ελεύθερη διακίνηση και τις διανυκτερεύσεις στα κατεχόμενα θα υπάρξουν επιπτώσεις στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Ο κ. Λοϊζίδης χαρακτήρισε ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι θα επιτρέπεται η μεταφορά στα κατεχόμενα τουριστών οι οποίοι έρχονται από τα νόμιμα λιμάνια και αεροδρόμια και μίλησε για υφαρπαγή μεριδίου της αγοράς που σήμερα έχει η Κύπρος ως τουριστικός προορισμός. Είπε επίσης ότι τα ξενοδοχεία στα κατεχόμενα θα λειτουργούν ανταγωνιστικά αφού έχουν κόστος πολύ χαμηλότερο.

Σχέδιο Ανάν και οι επιπτώσεις στον τουρισμό

Τα σοβαρότερα θέματα τα οποία απασχόλησαν το Παγκύπριο Σύνδεσμο Ξενοδόχων και κωδικοποιούνται στην έκθεση πεπραγμένων που θα συζητηθεί στις 20 Μαΐου είναι τα εξής:

  • οι εξελίξεις στο Εθνικό Θέμα και η θέση του επί των επιπτώσεων στον τουρισμό μέσα από το υποβληθέν Σχέδιο Ανάν για τη λύση του Κυπριακού προβλήματος,
  • οι δυσμενείς επιπτώσεις κατά το 2003 στον τουρισμό της Κύπρου για δεύτερη κατά συνέχεια χρονιά, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και του πολέμου στο Ιράκ,
  • οι προσπάθειες για λήψη μέτρων στήριξης από την Κυβέρνηση,
  • ενώ ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στις σοβαρές επισημάνσεις του Προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Οργανωτών Εκδρομών για τον τουρισμό της Κύπρου.

Εργασιακές Ρυθμίσεις

Οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης των Ξενοδοχοϋπαλλήλων που έληξε στις 31/3/2002, τα υποβληθέντα νέα αιτήματα των Συντεχνιών για τη Συλλογική Σύμβαση που έληξε στις 31/3/2004 και τα αντίστοιχα του ΠΑΣΥΞΕ-ΣΤΕΚ, η λειτουργία του Ταμείου Ευημερίας, Αρωγής & Κινήτρων, καθώς και η κατάργηση από 1/11/03 της εισφοράς του 25% από μέρους των εργοδοτών για τις ξενοδοχειακές μονάδες που θα βρίσκονταν είτε με ολική είτε με μερική αναστολή εργασιών.

Κατάργηση φορολογίας

Aλλα θέματα που ετέθησαν επί τάπητος στο Συμβούλιο ήταν η οριστική κατάργηση της εξειδικευμένης φορολογίας εκ 3% υπέρ του ΚΟΤ, η μη συμμετοχή στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΟΤ, η υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Τουρισμό 2010, η ρύθμιση της δημιουργίας ξενοδοχειακών κλινών, η αναβάθμιση /επέκταση ξενοδοχειακών κλινών, η απόσυρση κλινών χαμηλών προδιαγραφών, η βελτίωση της τουριστικής μας υποδομής, καθώς και η υιοθέτηση πολιτικής για αναβάθμιση τους.

Ανακατανομή κονδυλίων

Την ανάγκη ανακατανομής των κονδυλίων διαφήμισης και προβολής του ΚΟΤ, τα κίνητρα για την ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού, τον αθλητικό τουρισμό, τη φιλελευθεροποίηση των αερομεταφορών και τη μη επιχορήγηση των ξένων Οργανωτών Εκδρομών που περιλαμβάνουν μη αδειούχα καταλύματα στα προγράμματά τους, συζητήθηκαν επιπρόσθετα.

Γενική Συνέλευση

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων θα πραγματοποιήσει τη φετινή Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μελών του την Πέμπτη 20 Μαΐου 2004, ώρα 12.15 στο Ξενοδοχείο ΧΙΛΤΟΝ στη Λευκωσία.
Τη Συνέλευση θα χαιρετίσουν ο Εξοχότατος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Τ. Παπαδόπουλος, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού, κ. Γ. Λιλλήκας, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, κ. Φ. Φωτίου, ενώ αναμένεται επίσης απάντηση για να χαιρετίσουν ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Δ. Χριστόφιας και ο νέος Υπουργός Οικονομικών. Οι εργασίες του επίσημου μέρους της Συνέλευσης θα ολοκληρωθούν με την ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΥΞΕ, κ. Χ. Λοϊζίδη.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
21/05/2024
20/05/2024
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024