Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΚύπροςΠρόταση για δημιουργία Ενιαίου Φορέα Τουρισμού για την Κύπρο

Πρόταση για δημιουργία Ενιαίου Φορέα Τουρισμού για την Κύπρο

Πρόσφατα συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΟΤ, με κύριο θέμα τις επιπτώσεις που θα έχει η πρόβλεψη του σχεδίου Ανάν για τη δημιουργία δύο υπουργείων τουρισμού στα κράτη που θα […]

Πρόσφατα συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΟΤ, με κύριο θέμα τις επιπτώσεις που θα έχει η πρόβλεψη του σχεδίου Ανάν για τη<...> δημιουργία δύο υπουργείων τουρισμού στα κράτη που θα συσταθούν και τις ανταγωνιστικές τάσεις που θα δημιουργηθούν από αυτή την κίνηση. Όπως είναι γνωστό το θέμα αυτό έχει τον τελευταίο καιρό ανησυχήσει πολύ τον τουριστικό κλάδο της Κύπρου. Στην συνεδρίαση προήδρευσε ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας.

Τόσο ο ΚΟΤ όσο και το αρμόδιο υπουργείο αναμένουν την ολοκλήρωση της μελέτης που πραγματοποιείται, σε σχέση με τις παρενέργειες στον τουρισμό από ενδεχομένη λύση βάσει του Σχεδίου Ανάν. Κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΚΟΤ συζητήθηκε, επίσης, και ο νέος ρόλος που θα αναλάβει ο Οργανισμός με στόχο την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία του.

Συγκεκριμένα, το γεγονός ότι στο σχέδιο γίνεται λόγος για ύπαρξη ξεχωριστών υπουργείων του κάθε συνιστώντος κρατιδίου, τα οποία θα επιλαμβάνονται των τουριστικών θεμάτων που θα εμπίπτουν στην αρμοδιότητά τους, δημιουργεί τεράστιο κίνδυνο γι` ανταγωνισμό μεταξύ των σήμερα κατεχομένων με τις ελεύθερες περιοχές. Μια τέτοια εξέλιξη εκτιμάται ότι θ` αποβεί καταστροφική για τον τουρισμό των ελεύθερων περιοχών, καθότι το τουριστικό “πακέτο” που προσφέρουν τα κατεχόμενα είναι κατά πολύ φθηνότερο από το “πακέτο” που προσφέρουν οι ελεύθερες περιοχές. Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί στην Κυβέρνηση αναφορικά με το ζήτημα είναι το γεγονός ότι η σύσταση Ενιαίου Φορέα για τον τουρισμό βρίσκεται μεταξύ των τροποποιήσεων που επιδιώκει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, κατά τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για βελτίωση του Σχεδίου Ανάν.

Την ίδια ώρα, και στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών του ΚΟΤ, λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η πιθανότητα λύσης του Κυπριακού στους επόμενους μήνες, προκειμένου ο Οργανισμός να είναι σε θέση να “καλύπτει” ολόκληρη την Κύπρο. Συναφείς ήταν οι δηλώσεις του υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργου Λιλλήκα, μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΤ. “Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ΚΟΤ λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη το ενδεχόμενο λύσης του Κυπριακού. Πρόθεσή μας είναι η επέκταση των υπηρεσιών του Οργανισμού και η κάλυψη των αναγκών ολόκληρου του νησιού. Επιδιώκουμε την ύπαρξη ενιαίας στρατηγικής για τον τουρισμό, και στρατηγική που δεν θα είναι διαχωριστική ούτε θα μας φέρνει σε ανταγωνισμό με τα κατεχόμενα”.

Αναφερόμένος στην ευρύτερη προσπάθεια αναδιάρθρωσης του ΚΟΤ ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι κατά τους επόμενους δύο μήνες αναμένεται να ολοκληρωθεί η μελέτη για το ρόλο του Οργανισμού, και αμέσως μετά ν` αρχίσει η μελέτη για την αναδιάρθρωσή του. “Φιλοδοξούμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε ολοκληρώσει την αναδιάρθρωση”.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΟΤ Φώτης Φωτίου υπογράμμισε ότι, μετά την αναδιάρθρωση, ο Οργανισμός θα γίνει αποδοτικότερος και θα μπορέσει απρόσκοπτα να προχωρήσει στην υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου για τον τουρισμό.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024