Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΈρευνες-ΜελέτεςΕλαφρά μείωση στις φετινές εισπράξεις από τον τουρισμό

Ελαφρά μείωση στις φετινές εισπράξεις από τον τουρισμό

Ελαφρά μείωση αναμένεται στις φετινές εισπράξεις από τον τουρισμό στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ), οι οποίες δημοσιεύονται στο τεύχος Ιουλίου 2002 του Δελτίου […]

Ελαφρά μείωση αναμένεται στις φετινές εισπράξεις από τον τουρισμό στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της<...> Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ), οι οποίες δημοσιεύονται στο τεύχος Ιουλίου 2002 του Δελτίου Ανάλυσης της Ελληνικής Οικονομίας και των Αγορών, (Economic & Μarket Analysis), το οποίο εκδίδεται από την Εθνική Τράπεζα στην αγγλική γλώσσα και προορίζεται για την ενημέρωση των επενδυτών του εξωτερικού.

Κατά το 2002, η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα μας δεν αναμένεται να ενισχυθεί από τον τουρισμό, σε αντίθεση με τα έτη 2001 και 2000, όπου οι συγκεκριμένες εισπράξεις συνεισέφεραν κατά 0,25% και 0,90% αντίστοιχα, στον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ.

Συγκεκριμένα, η επιβράδυνση της οικονομίας στην ευρωζώνη, διευκρινίζουν οι αναλυτές της ΕΤΕ, αναμένεται να γίνει εμφανής στις εισπράξεις της φετινής χρονιάς, οι οποίες όμως δεν αναμένεται να μειωθούν σημαντικά. Η πρόβλεψη αυτή ενσωματώνει την επίδραση από τις παρεχόμενες εκπτώσεις (η οποία φαίνεται να είναι περιορισμένη), χρησιμοποιώντας ως προσέγγιση την απόκλιση των αφίξεων από τη μακροχρόνια τάση τους.

Στο μεταξύ, κατά τη δεκαετία του 1990, συντελέστηκε σημαντική ποσοτική -και κυρίως ποιοτική- αναβάθμιση του ελληνικού τουρισμού, η οποία αντανακλάται στην αύξηση των εισπράξεων ανά τουρίστα (από 290 δολάρια το 1990 σε 725 δολάρια 2001). Παράλληλα, σημειώθηκε σημαντική αύξηση – ιδιαίτερα κατά το δεύτερο ήμισυ της δεκαετίας του ’90 – της συσχέτισης, τόσο των αφίξεων τουριστών, όσο και των εισπράξεων, με τα αντίστοιχα μεγέθη των αναπτυγμένων μεσογειακών χωρών της ευρωζώνης. Επίσης, κατεγράφη ταυτόχρονη μείωση της μεταβλητότητας των αφίξεων (κατά 30% σε σχέση με το πρώτο μισό της δεκαετίας του ’90).

“Τα παραπάνω παρέχουν ενδείξεις ότι ο ελληνικός τουρισμός αποκτά μια σταθερή πελατειακή βάση, σχετικά υψηλού εισοδήματος, που τον καθιστά λιγότερο ευάλωτο στον ανταγωνισμό από χώρες που έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα στην παροχή χαμηλού κόστους τουριστικών υπηρεσιών”, υπογραμμίζουν οι αναλυτές της ΕΤΕ.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024