Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΈρευνες-ΜελέτεςΜείωση του εσωτερικού τουρισμού το 2010 της Κύπρου
Eurostat

Μείωση του εσωτερικού τουρισμού το 2010 της Κύπρου

Η κατάργηση του μέτρου στήριξης του κοινωνικού τουρισμού από πλευράς της Κυβέρνησης της Κύπρου ήταν καθοριστική για τη μείωση του αριθμού των Κυπρίων που διανυκτέρευσαν στα ξενοδοχεία της χώρας το […]

Η κατάργηση του μέτρου στήριξης του κοινωνικού τουρισμού από πλευράς της Κυβέρνησης της Κύπρου ήταν καθοριστική για τη μείωση του αριθμού των Κυπρίων που διανυκτέρευσαν<...> στα ξενοδοχεία της χώρας το 2010. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat, οι διανυκτερεύσεις των ντόπιων στα κυπριακά ξενοδοχεία περιορίστηκαν κατά 3,7%. Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν και ο εσωτερικός τουρισμός ακολούθησε την κατιούσα σε σχέση με το 2009, αντίθετα ο αριθμός των διανυκτερεύσεων από ξένους παρουσίασε μικρή αύξηση 3,9%, με αποτέλεσμα η συνολική εικόνα των διανυκτερεύσεων να παραμείνει θετική. Συνολικά, οι διανυκτερεύσεις ξένων και Κυπρίων στα κυπριακά ξενοδοχεία αυξήθηκαν κατά 3,1% το 2010, δηλαδή 13,2 εκατ. τουρίστες διανυκτέρευσαν στα ξενοδοχεία. Αυξήσεις στις διανυχτερεύσεις σημείωσαν οι περισσότερες χώρες πλην των Ρουμανίας (-8,7%), Ελλάδας (-2,3%), Ηνωμένου Βασιλείου (-2,1%), Σλοβενίας (-1%) και Ιταλίας (-0,8%). Αντίθετα, τις μεγαλύτερες αυξήσεις σημείωσαν οι διανυχτερεύσεις στις Εσθονία (14,1%), Λετονία (11,6%), Λιθουανία (11,1%) και Μάλτα (11%). Ο μεγαλύτερος αριθμός διανυκτερεύσεων το 2010 καταγράφηκε στην Ισπανία (268 εκατ.), στην Ιταλία (245 εκατ.), στη Γερμανία (229 εκατ.), στη Γαλλία (196 εκατ.) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (166 εκατ.), τονίζουν τοπικά δημοσιεύματα.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Ζαχαρίας Ιωαννίδης, επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του τα στοιχεία για τη μείωση του εγχώριου τουριστικού ρεύματος το 2010, επισήμανε ωστόσο ότι αυτό αποτελεί εξαίρεση των τελευταίων χρόνων. «Είναι γεγονός η συστηματική ανοδική πορεία των διανυκτερεύσεων των συμπατριωτών μας τα τελευταία χρόνια. Εξαίρεση αποτέλεσε το 2010 επειδή η Κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει το κονδύλιο για βοήθεια των χαμηλών εισοδηματικά τάξεων με επιχορηγημένες διακοπές και διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία μας», τόνισε ο κ. Ιωαννίδης, προσθέτοντας ότι ήταν ένα από τα μέτρα στήριξης του εσωτερικού τουρισμού του 2009, με κονδύλι της τάξης 10 εκατ. ευρώ. «Αυτό το κονδύλι καταργήθηκε στο πλαίσιο της καταπολέμησης των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης. Αυτό συνέβαλε στη συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των ντόπιων, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να κινηθούν και να διανυκτερεύσουν στα ξενοδοχεία της Κύπρου», επισήμανε.

Ο κ. Ιωαννίδης υπογράμμισε ότι οι Κύπριοι δεν γύρισαν την πλάτη στα ξενοδοχεία, απλά η κατάργηση του κονδυλίου διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην οικονομική ευχέρεια των Κύπριων ταξιδιωτών. Όσον αφορά στις προβλέψεις, ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε ότι υπάρχει η πρόβλεψη ότι οι Κύπριοι θα αξιοποιήσουν τις προσφορές των τουριστικών καταλυμάτων. «Ήδη υπάρχουν προσφορές που είναι σε ισχύ και μπορούν να αξιοποιηθούν», πρόσθεσε, καταλήγοντας ότι η Κυβέρνηση πρέπει να επαναφέρει το μέτρο στήριξης του κοινωνικού τουρισμού. «Η επαναφορά του μέτρου θα βοηθήσει κοινωνικοοικονομικά τον τόπο, όπως αποδείχθηκε στην πράξη το 2009», κατέληξε ο κ. Ιωαννίδης.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
21/05/2024
20/05/2024
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024