Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑγροτουρισμός: Πρωτεύουσα συνθήκη η εξασφάλιση ποιότητας ζωής στους κατοίκους της υπαίθρου
10η Συνάντηση Αγροτουριστικών Επιχειρήσεων

Αγροτουρισμός: Πρωτεύουσα συνθήκη η εξασφάλιση ποιότητας ζωής στους κατοίκους της υπαίθρου

Στην 10η Συνάντηση Αγροτουριστικών Επιχειρήσεων, που έγινε με πρωτοβουλία επιχειρηματιών αγροτουρισμού, καθορίστηκαν τα κριτήρια ποιότητας μιας αγροτουριστικής επιχείρησης που εισηγήθηκε ο κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης. Ανάμεσα στα 7 κριτήρια…

Στην 10η Συνάντηση Αγροτουριστικών Επιχειρήσεων, που έγινε με πρωτοβουλία επιχειρηματιών αγροτουρισμού, καθορίστηκαν τα κριτήρια<...> ποιότητας μιας αγροτουριστικής επιχείρησης που εισηγήθηκε ο κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης. Ανάμεσα στα 7 κριτήρια (Aμιλλας, Αρχιτεκτονικής, Γαστρονομίας, Εξοπλισμού, Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Υπηρεσιών) επισημαίνεται ότι το περιβάλλον αποτελεί ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του αγροτουρισμού.

Yπογραμμίζεται: “Όλες οι αγροτουριστικές δραστηριότητες κάθε κατηγορίας επιχείρησης, καθώς και οι λειτουργίες τους, πρέπει να χαρακτηρίζονται από την ήπια μορφή τους, να είναι φιλικές στο περιβάλλον και να σέβονται τα χαρακτηριστικά του χώρου και των κοινωνικών και περιβαλλοντικών αξιών. Πρέπει επίσης να συμβάλλουν στη βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής και των κατοίκων της, καθώς και στη διατήρηση των πολιτισμικών της στοιχείων. Και συνεχίζει στο σημείο 15: “Στην επιχείρηση δεν χρησιμοποιούνται πλαστικά αντικείμενα (πλαστικές καρέκλες, τραπεζομάντιλα, λουλούδια, φρούτα, κουρτίνες, πιάτα, μαχαιροπήρουνα, ποτήρια κ.ά.) τόσο σε όλη την αγροτουριστική εγκατάσταση αλλά και στα δωμάτια των φιλοξενούμενων. Ο εξωτερικός χώρος θα είναι πάντα καθαρός και φροντισμένος και θα επιμεληθούμε ιδιαίτερα για την ύπαρξη, ανάλογα με την εποχή, πρασινάδας και λουλουδιών όπου αυτό είναι δυνατό. Η αγροτουριστική επιχείρηση πρέπει να εγκαθιστά σε ευδιάκριτα σημεία κατάλληλους και επαρκείς συλλέκτες απορριμμάτων, που φροντίζει να διατηρούνται καθαρά. Η επιχείρηση εγκαθιστά ειδικούς συλλέκτες για ανακυκλώσιμα είδη, κατάλληλα σημασμένους, ενώ ενημερώνει για αυτό και τους πελάτες της. Η αγροτουριστική επιχείρηση προβαίνει σε δραστηριότητες που καταδεικνύουν την περιβαλλοντική της ευαισθησία και ευαισθητοποίηση (πχ υιοθεσία από την επιχείρηση ευαίσθητων σημείων αισθητικού κάλλους, προβολή περιβαλλοντικών θεμάτων, συμμετοχή σε περιβαλλοντικές επιτροπές κ.λπ.).

Η προώθηση του Αγροτουρισμού θα έπρεπε να θεωρεί πρωτεύουσα συνθήκη την εξασφάλιση ποιότητας ζωής και πολιτισμού στους κατοίκους της υπαίθρου (αγρότες), Υποστηρίζει την εξασφάλιση αειφορίας και βιωσιμότητας τόσο στον αγροτουρισμό, όσο και στις επιχειρήσεις αγροτουρισμού, Δίνει ιδιαίτερη σημασία στον άνθρωπο (και τις ανθρώπινες σχέσεις), έναντι της αγοράς, Μεριμνά και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την προστασία, ανάδειξη και βελτίωση του περιβάλλοντος.

Μια αγροτουριστική επιχείρηση θα έπρεπε να δραστηριοποιείται ταυτόχρονα τουλάχιστον σε δύο από τις παρακάτω έξη λειτουργίες: παραδοσιακός ξενώνας, καφενείο ή ταβέρνα με τοπική γαστρονομία, εργαστήριο παραγωγής τοπικών προϊόντων (τρόφιμα και τεχνήματα), πρατήριο πώλησης αποκλειστικά τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, επισκέψιμο αγρόκτημα και δραστηριότητες (πεζοπορία, ιππασία, μαθήματα μαγειρικής, πανηγύρια κλπ), και να οργανώνεται-προσφέρεται από αγρότη, η μέλλος της οικογένειας του.

“Σήμερα πάρα πολλοί `ασελγούν` στον όρο `αγροτουριστικές επιχειρήσεις`, επιτείνοντας τη σύγχυση και την στενή σχέση με το περιβάλλον (όχι μόνο με το φυσικό, αλλά και με το πολιτιστικό, κοινωνικό κ.λπ.)”, ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης. “Η Πολιτεία με το Σχέδιο Νόμου `Ποιοτική Αναβάθμιση, Ασφάλεια & Διέυρυνση του Ελληνικού Τουριστικού Προϊόντος” προσπαθεί να οριοθετήσει το χώρο, διαχωρίζοντας τις `Αγροτουριστικές Επιχειρήσεις` από τις `Επιχειρήσεις Τουρισμού Υπαίθρου`, από τα Κέντρα Υδροθεραπείας ιαματικού ύδατος, από τα Κέντρα θαλασσοθεραπείας, από τα Ορειβατικά καταφύγια, από τα Θεματικά πάρκα, από τα Κέντρα τουρισμού Υγείας, από τις Επιχειρήσεις Θαλάσσιου τουρισμού, από τις Επιχειρήσεις Πολιτισμικού τουρισμού, από τις Επιχειρήσεις τουρισμού Ορεινών περιοχών (ορειβασία, αναρρίχηση, κανόε-καγιάκ, ράφτινγκ, αιωροπτερισμό, αλεξίπτωτο πλαγιάς κ.ά) και από τις Επιχειρήσεις τουρισμού Φύσης (περιοχές NATURA 2000, δάση, εθνικούς δρυμούς, εθνικά πάρκα κ.ά.), ενώ στις παραπάνω επιχειρήσεις ειδικής τουριστικής υποδομής εντάσσονται με αποφάσεις του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης και άλλες μορφές επιχειρήσεων”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024