Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΈνωση Ξενοδόχων Μαγνησίας: Πρόταση για κατάργηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας: Πρόταση για κατάργηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

Με επιστολή της που έστειλε η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας στον ΕΟΤ, τον υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, αλλά και προς το ΞΕΕ, την ΠΟΞ και τους Βουλευτές του Νομού […]

Με επιστολή της που έστειλε η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας στον ΕΟΤ, τον υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, αλλά και προς το ΞΕΕ, την ΠΟΞ και τους Βουλευτές του Νομού Μαγνησίας ζητά<...> την κατάργηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα ξενοδοχεία που λειτουργούν νομίμως εδώ και αρκετά χρόνια.

Συγκεκριμένα, η επιστολή τονίζει ότι η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας πιστεύει ότι η συγκεκριμένη μελέτη που είναι απαραίτητο δικαιολογητικό για την ανανέωση του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας υφιστάμενων ξενοδοχείων είναι ένα μέσο γραφειοκρατικό και εισπρακτικό.

Στην επιστολή οι ξενοδόχοι Μαγνησίας αναρωτιούνται τι θα γίνει στην περίπτωση που η μελέτη δείξει ότι ένα ξενοδοχείο που λειτουργεί επί σειρά ετών έχει αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον. Ποια μπορεί να είναι τα απαραίτητα μέτρα που θα ληφθούν, ώστε να εξαλειφθούν οι αρνητικές επιπτώσεις προς το περιβάλλον και ποιες λύσεις θα μπορούσαν να δοθούν από τη στιγμή που τα ξενοδοχεία λειτουργούν με νόμιμη άδεια κι έγκριση αρχιτεκτονικών σχεδίων από την αντίστοιχη υπηρεσία που ελέγχεται από την ίδια την πολιτεία;

Επιπροσθέτως, η επιστολή θέτει το ερωτηματικό πώς είναι δυνατό να ζητείται εκ των υστέρων Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για ένα ξενοδοχείο εποχιακής λειτουργίας με μέσο όρο δυναμικότητας που δεν ξεπερνά τις 50 κλίνες, ενώ για κατοικίες μεγάλης δυναμικότητας (συγκροτήματα κατοικιών) που βρίσκονται στην ίδια περιοχή να μην είναι απαραίτητη μια τέτοια διαδικασία, οι οποίες λόγω μη επαναλαμβανόμενων ελέγχων καταστρατηγούν βάναυσα τις αρχικές εγκρίσεις αρχιτεκτονικών σχεδίων με επιπρόσθετες κατασκευές;

Οι ξενοδόχοι Μαγνησίας τονίζουν ότι η κατάρτιση της συγκεκριμένης μελέτης έχει μεγάλο κόστος. Σύμφωνα με έρευνα που έκανε η Ένωσή το κόστος ξεκινά από 1.500 ευρώ και μπορεί να φθάσει μέχρι 3.000 το οποίο θεωρείται πολύ υψηλό, αφού πρόκειται για μια καθαρά τυπική διαδικασία, τουλάχιστον από ότι προκύπτει από τις μέχρι τώρα μελέτες που έχουν γίνει για λογαριασμό μικρών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Λαμβάνοντας υπ` όψη ότι πρόκειται για ανανέωση άδειας λειτουργίας ήδη υπαρχόντων ξενοδοχείων, η Ένωση προτείνει την αντικατάσταση της συγκεκριμένης μελέτης, από ένα ερωτηματολόγιο που θα συμπληρώνουν οι ξενοδόχοι και θα έχει ισχύ υπεύθυνης δήλωσης.

Η επιστολή τονίζει την ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει ένα μεγάλο μέρος των μελών κι αφορά τα Παραδοσιακά καταλύματα και τα καταλύματα που βρίσκονται σε παραδοσιακούς οικισμούς. Τόσο σε άλλα νομοσχέδια ( π.χ. Αστεροποίηση) όσο και στη συγκεκριμένη περίπτωση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ των κλασσικών ξενοδοχείων – αστικών ή παραθεριστικών- και των παραδοσιακών καταλυμάτων. Επίσης, ενημερώνει ότι προκειμένου ένα κατάλυμα να κριθεί παραδοσιακό στο Πήλιο ακολουθείται μια αυστηρότατη διαδικασία ως προς τη διατήρηση των αρχιτεκτονικών προδιαγραφών.

Τέλος, το επόμενο πρόβλημα που αναφέρεται στην επιστολή είναι αυτό της έλλειψης συστημάτων βιολογικού καθαρισμού, τόσο σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και σε μεμονωμένο επίπεδο της κάθε επιχείρησης, με αποτέλεσμα να ακολουθείται η κλασσική μέθοδος σηπτικού κι απορροφητικού βόθρου. Η Πολιτεία έχει αναλάβει επανειλημμένως τη δέσμευση για δημιουργία συστήματος βιολογικού καθαρισμού, δεν υπάρχουν οι πόροι, ενώ έχει εντοπιστεί τουλάχιστον σε επίπεδο Νομού Μαγνησίας ότι ελάχιστοι είναι οι φορείς οι οποίοι έχουν κάνει μελέτες για τέτοια συστήματα κι αυτό λόγω ανυπαρξίας πόρων.

Η επιστολή τελειώνει καλώντας του αρμόδιους να επανεξετάσουν το συγκεκριμένο ζήτημα λαμβάνοντας υπ` όψη την αναστάτωση που δημιουργήθηκε με την εκ των υστέρων απαίτηση δικαιολογητικών που θα έπρεπε να έχει προβλέψει ο ΕΟΤ κατά την ανέγερση των ξενοδοχειακών μονάδων και να δώσουν λύση στο θέμα άμεσα, αφού πολλά ειδικά σήματα λειτουργίας καταλυμάτων που λειτουργούν στην περιοχή, έχουν λήξει κι ενώ έχουν συγκεντρώσει όλα τα υπόλοιπα δικαιολογητικά, έχουν σταματήσει στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
21/05/2024
20/05/2024
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024