Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΜε την έγκριση της Κυβερνητικής Επιτροπής προχωρά το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο
Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ

Με την έγκριση της Κυβερνητικής Επιτροπής προχωρά το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο

Πράσινο φως για την ψήφιση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου `άναψε` την Τετάρτη η Κυβερνητική Επιτροπή, εγκρίνοντας το. Εντός δεκαημέρου, όπως ανακοίνωσε σε χτεσινή συνέντευξη τύπου ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Γιώργος […]

Πράσινο φως για την ψήφιση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου `άναψε` την Τετάρτη η Κυβερνητική Επιτροπή, εγκρίνοντας το. Εντός δεκαημέρου, όπως ανακοίνωσε σε χτεσινή συνέντευξη τύπου ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Γιώργος Σουφλιάς, θα<...>ακολουθήσει η συζήτηση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου, σε ό,τι αφορά στα επιμέρους θέματα, στην προβλεπόμενη από το Νόμο Επιτροπή εξ Υπουργών.

Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει η κατάθεση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου στη Βουλή. Αρχικά θα γίνει συζήτηση στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή, όπου θα κληθούν και φορείς για να πουν τις απόψεις τους. Στην συνέχεια, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Σουφλιάς “δεν θα πάμε αμέσως στην ολομέλεια της Βουλής για να ψηφιστεί το Χωροταξικό, όπως γίνεται σε όλα τα νομοσχέδια. Θα μεσολαβήσει ένα διάστημα περίπου 15 ημερών, ώστε αυτά που θα έχουν συζητηθεί και οι θέσεις που θα έχουν εκτεθεί στην Διαρκή Επιτροπή να εξεταστούν εκ νέου και στη συνέχεια το τελικό κείμενο να πάει για ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής”.

Το τελικό κείμενο περιλαμβάνει αρκετές από τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις που κατατέθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, αλλά και στο πλαίσιο της διαβούλευσης. “Αυτό αποδεικνύει στην πράξη” κατά τον κ. Υπουργό, ότι “η διαβούλευση και η γνωμοδότηση του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης δεν θα έχουν τυπικό, αλλά ουσιαστικό χαρακτήρα”.

“Το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο μαζί με τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια” τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ. Σουφλιάς, “συνιστούν μία από τις σημαντικότερες διαρθρωτικές αλλαγές που έγιναν στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι μία μεγάλη μεταρρύθμιση που θα συμβάλλει καθοριστικά στην ολοκληρωμένη και αειφόρο ανάπτυξη της Ελληνικής Επικράτειας, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον”. Το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, πρόσθεσε “αποτελεί την σημαντικότερη «ομπρέλα» για την προστασία του περιβάλλοντος, αφού έχει μάλιστα και ειδικό κεφάλαιο αρκετά εκτεταμένο, το οποίο αναφέρεται στην προστασία και ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος με συγκεκριμένες κατευθύνσεις και μέτρα.

Ειδικότερα, με το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο επιδιώκεται:

  1. Η ενίσχυση του ρόλου της χώρας σε διεθνές, ευρωπαϊκό, μεσογειακό και βαλκανικό επίπεδο.

  2. Η ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης και της χωρικής συνοχής.

  3. Η προστασία του περιβάλλοντος και η συνετή διαχείριση του χώρου με τον περιορισμό παραγόντων υποβάθμισής του χώρου, όπως η υπέρμετρη αστική εξάπλωση και η διάσπαρτη δόμηση.

  4. Η παροχή πλαισίου κατευθύνσεων και στρατηγικών για τα υποκείμενα επίπεδα σχεδιασμού.


Το περιεχόμενο του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου

Το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο συμπεριλαμβάνει κατευθύνσεις και μέτρα, απαρτίζεται από 14 άρθρα που αναφέρονται σε επτά ενότητες.


  • Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στη θέση της χώρας στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον και αναλύει τους κύριους πόλους και άξονες ανάπτυξης του εθνικού χώρου.

  • Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει τις προτάσεις για την αναμόρφωση των δικτύων υποδομών και των υπηρεσιών μεταφορών.

  • Η τρίτη ενότητα αφορά στη χωρική διάθρωση των παραγωγικών τομέων, αναλύοντας τους στόχους και τις κατευθύνσεις ανά τομέα (αγροτικός τομέας, βιομηχανία τουρισμός).

  • Η τέταρτη ενότητα αναλύει όσα προβλέπονται για τη χωρική διάρθρωση του αστικού δικτύου, του ορεινού, του παράκτιου, του νησιωτικού, του αγροτικού χώρου και των παραμεθόριων περιοχών.

  • Η πέμπτη ενότητα περιλαμβάνει τις κατευθύνσεις για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου.

  • Η έκτη ενότητα αφορά στις προτάσεις για την γεωγραφική και διοικητική ανασυγκρότηση της χώρας.

  • Η έβδομη ενότητα περιλαμβάνει τις προϋποθέσεις και τους μηχανισμούς υλοποίησης του Γενικού Χωροταξικού Πλαισίου, καθώς και όσα προβλέπονται για την παρακολούθηση και αξιολόγηση των χωρικών εξελίξεων.


Σχολιάζοντας, όσα έχουν ακουστεί σε σχέση με τον τουρισμό, ο κ. Σουφλιάς ξεκαθάρισε τα ακόλουθα:
  1. Τόσο το Εθνικό Χωροταξικό Πλαίσιο όσο και το Ειδικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό στοχεύουν στην ανάπτυξη με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και εισάγουν ρυθμίσεις πολύ αυστηρότερες από τις σημερινές.
  2. Κάποιοι επιχειρούν αυθαίρετες συγκρίσεις με το λεγόμενο «ισπανικό μοντέλο» σε ό,τι αφορά την παραθεριστική κατοικία. Στην Ισπανία αναπτύχθηκαν 20όροφα κτίρια πάνω στο κύμα. Το Ειδικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό προβλέπει κατά κύριο λόγο διόροφα κτίρια και μόνο σε μικρό ποσοστό τριόροφα, τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν μόνο σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 μέτρων από τον αιγιαλό. Τι σχέση έχει λοιπόν το Ειδικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, με το «ισπανικό μοντέλο»;


Στο Εθνικό Χωροταξικό υπάρχει μεταξύ των άλλων μία γενική κατεύθυνση σε ό,τι αφορά στην ανάγκη προώθησης τύπων και μορφών διαχείρισης τουριστικών εγκαταστάσεων και προσέλκυσης σημαντικών για την εθνική οικονομία τουριστικών επενδύσεων. Συγκεκριμένα, στη σελίδα 55 αναφέρεται: «Δημιουργία σταθερού πλαισίου κανόνων που αφορούν στη χωροθέτηση επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον τουρισμό και τη διαμόρφωση συνθηκών για την προσέλκυση σημαντικών, για την εθνική οικονομία, τουριστικών επενδύσεων. Εισαγωγή τύπων και μορφών διαχείρισης τουριστικών εγκαταστάσεων στην κατεύθυνση της βελτίωσης της απόδοσης και της ανταγωνιστικότητας του τομέα».
Ιστοσελίδα | + Άρθρα
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024