Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΜε τρία Προεδρικά Διατάγματα εκσυγχρονίζεται ο Τουρισμός

Με τρία Προεδρικά Διατάγματα εκσυγχρονίζεται ο Τουρισμός

Υπεγράφησαν χθες από τους συναρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης κ. Ν. Χριστοδουλάκη, Εσωτερικών, Δημοσίας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Βάσω Παπανδρέου και Οικονομικών κ. Γ. Παπαντωνίου, τα τρία Προεδρικά Διατάγματα για την αναδιάρθρωση […]

Υπεγράφησαν χθες από τους συναρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης κ. Ν. Χριστοδουλάκη, Εσωτερικών, Δημοσίας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Βάσω Παπανδρέου και Οικονομικών κ. Γ. Παπαντωνίου, τα τρία<...> Προεδρικά Διατάγματα για την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό του τομέα Τουρισμού.

Τα εν λόγω διατάγματα, που αφορούν στην "Σύσταση Γενικής Γραμματείας Τουρισμού στο Υπουργείο Ανάπτυξης", "Οργάνωση Υπηρεσιών του ΕΟΤ" και "Μεταφορά αρμοδιοτήτων του ΕΟΤ στο Υπουργείο Ανάπτυξης και τις Περιφέρειες" θα αποσταλούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για έγκριση, ώστε να ακολουθήσει η διαδικασία υλοποίησής τους.

Στόχος του νέου θεσμικού πλαισίου είναι να διαμορφωθούν καλύτερες συνθήκες ώστε να ανταποκριθεί ο τομές του Τουρισμού αποτελεσματικότερα στις σύγχρονες ανάγκες της τουριστικής αγοράς.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι τα Προεδρικά Διατάγματα προβλέπουν:

Α) Γενική Γραμματεία Τουρισμού στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Με τη σύσταση Γενικής Γραμματείας Τουρισμού στο Υπουργείο Ανάπτυξης δημιουργείται ένα ευέλικτος διοικητικός μηχανισμός με στόχο την αποτελεσματικότερη άσκηση των αρμοδιοτήτων που είχε το πρώην Υπουργείο Τουρισμού και όσων από τις αρμοδιότητες του ΕΟΤ μεταβιβάζονται στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Αφετέρου συμβάλει στην διαδικασία αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων του ΕΟΤ στις Περιφέρειες και στον καλύτερο συντονισμό του έργου των εποπτευόμενων φορέων.

Β) Ο ΕΟΤ Φορέας σχεδιασμού και οργάνωσης της τουριστικής αγοράς. Με το Προεδρικό Διάταγμα "Διάρθρωση Υπηρεσιών του ΕΟΤ" προσδιορίζεται ο νέος ρόλος του ΕΟΤ ο οποίος κατά κύριο λόγο θα ασχολείται:

1) με την προβολή και διαφήμιση της χώρας στο εσωτερικό και το εξωτερικό (συμπεριλαμβανομένης και της λειτουργίας των γραφείων εξωτερικού),
2) με την εποπτεία της τουριστικής αγοράς, τον έλεγχο της ποιότητας του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος, την ανάδειξη νέων μορφών τουρισμού, την χορήγηση αδειών και τον έλεγχο εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής, την έρευνα αγοράς και την ενημέρωση επενδυτών του τουριστικού τομέα.

Ο ΕΟΤ με το νέο σχήμα αρμοδιότητες θα είναι σε θέση να συμβάλλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και στην αύξηση των συντελεστών που συμβάλλουν θετικά στην εθνική οικονομία.

Ειδικά για την περίοδο μέχρι τέλους του 2004 θα παραμείνει στον ΕΟΤ και η αρμοδιότητα χορήγησης αδειών λειτουργίας σε ξενοδοχειακές μονάδες της Αττικής. Μετά την ημερομηνία αυτή, η αρμοδιότητα θα περιέλθει στην Περιφέρεια Αττικής.

Γ) Περιφερειακές Διευθύνσεις Τουρισμού: Με την μεταφορά αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες και στο Υπουργείο Ανάπτυξης επιτυγχάνεται αφ' ενός μεν η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων που μέχρι σήμερα ασκούσε ο ΕΟΤ (άδειες λειτουργίας ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, άδειες λειτουργίας ενοικιαζόμενων δωματίων, άδειες λειτουργίας τουριστικών γραφείων, γραφείων ενοικιάσεως αυτοκινήτων) έτσι ώστε η άσκηση των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων να γίνεται από κρατικές υπηρεσίες που βρίσκονται κοντά στους ενδιαφερόμενους πολίτες (Περιφέρειες).

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024