Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣτο πρώτο εξάμηνο του 2003 θα ρυθμιστεί το θέμα του Τουριστικού Επιμελητηρίου

Στο πρώτο εξάμηνο του 2003 θα ρυθμιστεί το θέμα του Τουριστικού Επιμελητηρίου

Το θέμα δημιουργίας Τουριστικού Επιμελητηρίου συζητήθηκε κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού ενώ κατατέθηκε στο υπουργό Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλο σχετικό κείμενο υπέρ της δημιουργίας του με τις υπογραφές τουριστικών φορέων που το υποστηρίζουν…

Το θέμα δημιουργίας Τουριστικού Επιμελητηρίου συζητήθηκε κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού ενώ κατατέθηκε<...> στο υπουργό Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλο σχετικό κείμενο υπέρ της δημιουργίας του με τις υπογραφές τουριστικών φορέων που το υποστηρίζουν. Όπως ανέφερε και ο κ. Τσοχατζόπουλος “υπήρχαν διαφορετικές απόψεις για το θέμα.”

Ο υπουργός αναφέρθηκε σε τρεις εναλλακτικές δυνατότητες δημιουργίας Τουριστικού Επιμελητηρίου.

  • Η πρώτη αφορά στην δημιουργία ξεχωριστού Επιμελητηρίου στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι φορείς κι αυτό σημαίνει και συμφωνία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου ώστε σταδιακά να ενταχθεί σ` αυτή τη διαδικασία.
  • Η δεύτερη αφορά στη διεύρυνση των δυνατοτήτων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου που υπάρχει σήμερα ώστε να μπορέσει να ενταχθεί σ` αυτό το σύνολο των υπολοίπων φορέων που χρησιμοποιούν πιστοποιητικό τουρισμού από τον ΕΟΤ και να γίνουν κι αυτοί μέλη του Επιμελητηρίου.
  • Μεταξύ αυτών των δύο υπάρχει και μια τρίτη πρόταση διαμόρφωσης λειτουργίας Επιμελητηρίου Τουρισμού με μεταβατικό διάστημα δύο ετών, στο οποίο αρχικά συμμετέχουν όλοι όσοι επιθυμούν και παράλληλα λαμβάνεται μέριμνα, ώστε να υπάρξουν διαδικασίες προσαρμογής αυτών που δεν θα μπορούν ή δεν θα θέλουν άμεσα να ενταχθούν σε μια διαδικασία σταδιακής ένταξής τους.

Όπως δήλωσε ο υπουργός θα συνεχιστούν οι συζητήσεις επί του θέματος ώστε να υπάρξει μία τελική συμφωνία. “Πάντως έχουμε σκοπό μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2003 να ρυθμίσουμε το θέμα του Τουριστικού Επιμελητηρίου σημείωσε ο υπουργός.

“Οι φορείς συμφωνούν στην ανάγκη να αξιοποιήσουμε κοινό φορέα πιστοποίησης της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος. Το έχουμε ανάγκη στη γενικότερη λειτουργία του τουρισμού παντού σε όλους τους τομείς, ειδικά για τα ξενοδοχεία, γιατί πιστοποιητικό επαγγελματικής ποιότητας χρειάζεται και ο σιτισμός.

Μάλιστα από τη μεριά του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου ο πρόεδρος Γ. Φωκάς κατάθεσε το ενδιαφέρον για άμεση διεύρυνση του Επιμελητηρίου με την ένταξη των επιχειρήσεων που ανήκουν στο χώρο του σιτισμού και των ενοικιαζομένων δωματίων, έτσι ώστε να υπάρχει μια πρώτη προσέγγιση.” ανέφερε ο υπουργός και σημείωσε ότι αυτό αποτελεί ένα ενθαρρυντικό μήνυμα που συνηγορεί προς την κατεύθυνση της ανάγκης δημιουργίας Τουριστικού Επιμελητηρίου.

Τέλος σχετικά με το θέμα του τουριστικού επιμελητηρίου ο κ. Τσοχατζόπουλος σημείωσε “Μένει μόνο να μεθοδεύσουμε με ποιο τρόπο τελικά θα διαμορφωθεί το Τουριστικό Επιμελητήριο, έτσι ώστε να είναι αποτελεσματικό, διότι σε τελική ανάλυση δεν είναι αυτοσκοπός το Επιμελητήριο. Πρέπει να λειτουργήσει ως υπεύθυνος φορέας, που θα καλύπτει τα μέλη του, που θα πιστοποιεί, θα νομιμοποιεί την έκδοση αδειών, τους όρους λειτουργίας, την ποιότητα. Ειδάλλως δεν έχει κανένα νόημα το Επιμελητήριο. Το Επιμελητήριο αυτό έχει σκοπό: να πιστοποιεί την ποιότητα, τις ικανότητες και τις προϋποθέσεις κάποιου να ασκεί το συγκεκριμένο είτε επάγγελμα, είτε δραστηριότητα, είτε υπηρεσία. Σε αυτή την κατεύθυνση πιστεύω ότι η αποδοχή χρησιμοποίησης φορέα πιστοποίησης για τους όρους λειτουργίας είτε των ξενοδοχείων, είτε των εστιατορίων, είτε των άλλων υπηρεσιών, είναι μια πολύ καλή βάση για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε.”

Το κείμενο των τουριστικών φορέων που υποστηρίζουν τη δημιουργία Τουριστικού Επιμελητηρίου

Ο πλέον δυναμικός τομέας της ελληνικής οικονομίας, στερείται μέχρι σήμερα ενός βασικού θεσμικού οργάνου, η ανάγκη δημιουργίας του οποίου έγινε επιτακτική μετά την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του ΕΟΤ. Εξάλλου με τη δημιουργία του Επιμελητηρίου θα οργανωθούν συνολικά οι επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα και θα επιτευχθεί η εποπτεία του τουριστικού έργου. Η συνολική εκπροσώπηση του τουριστικού τομέα θα επιτρέψει στην Κυβέρνηση να έχει ένα αξιόπιστο σύμβουλο και συνομιλητή.

Οι λύσεις που υπάρχουν, όπως πιστεύουν οι τουριστικοί φορείς είναι:

  • Η δημιουργία Τουριστικού Επιμελητηρίου με πρόβλεψη για ένταξη του ΞΕΕ με ειδικές ρυθμίσεις
  • Η δημιουργία Τουριστικού Επιμελητηρίου χωρίς τη συμμετοχή του ΞΕΕ

Στο Επιμελητήριο θα πρέπει να ενταχθεί άμεσα όσες κατηγορίες επιχειρήσεων αδειοδοτούνται από τις Υπηρεσίες Τουρισμού και λαμβάνουν το ειδικό τμήμα και στη συνέχεια λοιπές κατηγορίες επιχειρήσεων που θα κριθεί σκόπιμο να ενταχθούν στην τουριστική οικογένεια λαμβάνοντας αντίστοιχα το ειδικό τουριστικό σήμα.

Οι τουριστικοί φορείς, που αναφέρονται στη συνέχεια, καταθέτουν την πρόθεση τους για κάθε συνεργασία για την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος το οποίο όπως δηλώνουν θα αφήσει ιστορία στον τουρισμό της Ελλάδας.

  • Για την ΓΠΟΠ / Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Πούλμαν, ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Παλασκώνης
  • Για την Ένωση Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων, ο πρόεδρος Ανδρέας Ποταμιάνος
  • Για τον ΗΑΤΤΑ / Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων, ο πρόεδρος Ιωάννης Ευαγγέλου
  • Για την Ομοσπονδία τουριστικών Γραφείων Β. Ελλάδας, ο πρόεδρος Μιχάλης Ζορπίδης
  • Για την ΠΟΕΣΕ / Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, ο πρόεδρος Παναγιώτης Γκόφας
  • Για την ΠΟΕΤ / Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού, ο πρόεδρος Μάριος Τριβυζάς
  • Για την Πανελλήνια Ένωση Ναυτικών Πρακτόρων Ακτοπλοΐας, ο πρόεδρος Ανδρέας Πανάγος
  • Για τον ΣΑΑΕ / Σύνδεσμο Αντιπροσώπων Αεροπορικών Εταιριών, ο πρόεδρος Ντίνος Φρατζεσκάκης
  • Για τον Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών, ο πρόεδρος Μιχάλης Ζορπίδης
  • Για τον Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων Ενοικιαζομένων Αυτοκινήτων, ο πρόεδρος Γιώργος Στεφανίδης
  • Για τον ΣΕΠΟΣ / Σύνδεσμο Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων, ο πρόεδρος Δημήτρης Μάντζιος
Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024