Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΠότε θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες τα 22 περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας
Υποδομές

Πότε θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες τα 22 περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας

Φωτογραφία Βίκυ Καραντζαβέλου: Το αεροδρόμιο της Λέρου

Το Ελληνικό Υπερταμείο προκήρυξε διαγωνισμό για παραχώρηση 22 περιφερειακών αεροδρομίων, ανοίγοντας επενδυτικές ευκαιρίες στην αεροπορία και τουρισμό. Αναμένονται αναβαθμίσεις και εκσυγχρονισμοί, βελτιώνοντας εμπειρίες επιβατών και προσβασιμότητα.

Ως γνωστόν, το Ελληνικό Υπερταμείο έχει προκηρύξει έναν πρωτοποριακό διαγωνισμό για την παραχώρηση των 22 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, που αποτελεί και μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα επενδυτική κίνηση, ανοίγοντας νέες προοπτικές για τον τομέα της αεροπορίας και του τουρισμού στην Ελλάδα, προσφέροντας μοναδική ευκαιρία για μια καλή επένδυση για τις επενδυτικές εταιρίες.

Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην ενίσχυση της αποδοτικότητας και της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών αεροδρομίων, μιας και στα χέρια του δημοσίου δυστυχώς η εικόνας τους πολλές φορές δεν ανταποκρινόταν στην εικόνα σύγχρονων αεροδρομίων. Μέσα από την παραχώρηση, τα αεροδρόμια αναμένεται να υποστούν σημαντικές αναβαθμίσεις και εκσυγχρονισμούς, βελτιώνοντας την εμπειρία των επιβατών και αυξάνοντας την προσβασιμότητα στις περιφέρειες.

Η πρόσκληση για συμμετοχή στον διαγωνισμό ανοίγει τον δρόμο για εθνικούς και διεθνείς επενδυτές στον τομέα της αεροπορίας, ενώ υλοποιείται από τον σύμβολο που έχει προσλάβει το υπερταμείο. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας του διαγωνισμού αναμένεται προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2024 με απότερο στόχο μέσα στο καλοκαίρι να ξεκινήσει η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Τα 22 αεροδρόμια που θα περιλαμβάνει η παραχώρηση είναι το αεροδρόμιο της Χίου, της Αλεξανδρούπολης, ο Άραξος, η Κάρπαθος, η Λήμνος, τα Ιωάννινα, η Μήλος, η Νάξος, η Πάρος, η Ικαρία, τα Κύθηρα, η Λέρος, η Σητεία, η Ν. Αγχίαλος, η Κάλυμνος, η Σκύρος, η Σύρος, η Αστυπάλαια, το Καστελλόριζο, η Καστοριά, η Κάσος, και η Κοζάνη. Πολλά από αυτά τα αεροδρόμια έχουν σημαντικό τουριστικό ενδιαφέρον και με αναβάθμιση τους αναμένεται να βοηθηθεί και η τουριστική αναβάθμιση των νησιών ή των τριγύρω περιοχών.

Επίσης, μέσα στο 2024 αναμένεται και ο ανάδοχος για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Τα τέσσερα σχήματα που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον είναι: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – GMR Airports, Μυτιληναίος – Corporation America Airports, Egis Airport Operation – ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – Aéroports de la Cote d’Azur, Fraport AG – Delta Airports – ΠΗΛΕΑΣ, του ομίλου Κωνσταντακόπουλου του Costa Navarino. Το σχήμα που θα επικρατήσει θα αναλάβει μέσω ενός SPV τη διαχείριση, λειτουργία, ανάπτυξη, επέκταση, διατήρηση και εκμετάλλευση του Διεθνούς Αεροδρομίου Καλαμάτας για 40 χρόνια.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024