Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΑυτά είναι τα 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που θα ισχύσει η βίζα – εξπρές σε Τούρκους πολίτες
Τουριστική πολιτική

Αυτά είναι τα 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που θα ισχύσει η βίζα – εξπρές σε Τούρκους πολίτες

MHTSOTAKHS

Η διευκόλυνση δε θα αφορά μόνο τη θερινή σεζόν, θα ισχύει για όλο το χρόνο, για πρώτη φορά.

Τη χορήγηση 7ήμερης βίζας στους Τούρκους πολίτες, ώστε να διευκολυνθούν οι επισκέψεις τους στα ελληνικά νησιά ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

“Η χώρα μας στηρίζει τη διευκόλυνση χορήγησης θεωρήσεων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ώστε να μπορεί η νέα γενιά της Τουρκίας να αναπτύξει στενότερες σχέσεις με την Ευρώπη… Η  Ελλάδα ζήτησε και εξασφάλισε την έγκριση της ευρωπαϊκής επιτροπής, ώστε να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα Τούρκων πολιτών και των οικογενειών τους να επισκέπτονται όλο το χρόνο για επτά ημέρες δέκα νησιά μας που είτε διαθέτουν προσφυγικές δομές,  είτε έχουν άμεσες πορθμιακές συνδέσεις με την Τουρκία. Είναι μία πρωτοβουλία με ισχυρό μήνυμα που δηλώνει και μία μεγάλη αλήθεια. Ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν γέφυρα επικοινωνίας και φιλίας μεταξύ των δύο λαών… Ανάλογη γέφυρα αποτελούν και μειονότητες των δύο χωρών” δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Τα νησιά είναι τα ακόλουθα: Κάλυμνος, Καστελόριζο, Κως, Λέρος, Λέσβος, Λήμνος, Ρόδος, Σάμος, Σύμη και Χίος.

Η βίζα – εξπρές είναι μια ειδική σφραγίδα που μπαίνει στο τουρκικό διαβατήριο, δεν μπορεί ο κάτοχός της να ταξιδέψει κάπου αλλου με αυτήν πλην της Ελλάδας.

Η συμφωνία πήρε και το “πράσινο φως” από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

“Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι π.χ. ένας Τούρκος πολίτης που θέλει να επισκεφθεί τη Χίο δε χρειάζεται να περάσει πρώτα από το προξενείο μας στην Άγκυρα ή στη Σμύρνη, να περάσει από χρονοβόρες διαδικασίες  για να βγάλει τη βίζα Schengen. Μπορεί να το αποφασίσει το πρωί, να πάει στο Τσεσμέ να περάσει με το καραβάκι στη Χίο και επιτόπου, στο ελληνικό λιμάνι της Χίου μα βγάλει στο τελωνείο από τις ελληνικές Αρχές τη βίζα, αφού γίνει και ο έλεγχος ασφαλείας” δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Δημήτρης Καιρίδης.

“Η Ελλάδα είναι χώρα του Schengen και ζητά μια ‘παρέκκλιση’ από το Schengen , ώστε να μπορούν πιο εύκολα Τούρκοι πολίτες να επισκέπτονται τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. (…)  Να θυμίσω ότι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα είναι η μοναδική εξαίρεση στη ζώνη Schengen, δεν υπάρχει πουθενά αλλού τέτοια διευκόλυνση. Είναι κάτι το οποίο το θέλουν πολύ οι Τούρκοι βεβαίως και το θέλουν πάρα πολύ οι νησιώτες μας” δήλωσε ο υπουργός.

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης χαιρέτισε την ανακοίνωση του πρωθυπουργού. Το θέμα είχε τεθεί επανειλημμένα με δημόσιες δηλώσεις και αιτήματα προς τους αρμόδιους φορείς από τον κ. Μουτζούρη, που το κράτησε υψηλά στην επικαιρότητα ως αίτημα των τοπικών κοινωνιών των νησιών.

“Χαιρετίζω την χτεσινή επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την χορήγηση βίζας επτά ημερών σε Τούρκους πολίτες που επιθυμούν να επισκεφτούν τα νησιά μας και εκφράζω την ικανοποίηση μου. Είναι μια μεγάλη δικαίωση για την Περιφερειακή Αρχή και μένα προσωπικά, καθώς εδώ και μήνες, έχουμε ‘σηκώσει’ το συγκεκριμένο θέμα, το θέσαμε επιμόνως και σε κάθε ευκαιρία στο ανώτατο  κυβερνητικό επίπεδο  και χαίρομαι που εισακουστήκαμε. Πρόκειται για μια εξέλιξη που θα αποφέρει μεγάλα οικονομικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες των νησιών μας”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024