Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΑνοικτοί Ουρανοί ΕΕ-ΗΠΑ: Nέα εποχή στις υπερατλαντικές πτήσεις
Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ανοικτοί Ουρανοί ΕΕ-ΗΠΑ: Nέα εποχή στις υπερατλαντικές πτήσεις

Σε ισχύ ετέθη χτες η νέα συμφωνία αεροπορικών μεταφορών μεταξύ της Ε.Ε. και των Η.Π.Α. Για πρώτη φορά οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες μπορούν να πετούν χωρίς περιορισμούς από οποιοδήποτε σημείο […]

Σε ισχύ ετέθη χτες η νέα συμφωνία αεροπορικών μεταφορών μεταξύ της Ε.Ε. και των Η.Π.Α. Για πρώτη φορά οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες μπορούν να πετούν χωρίς περιορισμούς από οποιοδήποτε σημείο της Ε.Ε. σε οποιοδήποτε<...>σημείο των Η.Π.Α.

«Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί την απαρχή μιας νέας εποχής στις υπερατλαντικές πτήσεις» δήλωσε ο κ. Jacques Barrot, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για τις μεταφορές. Η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί την πλέον φιλόδοξη συμφωνία αεροπορικών υπηρεσιών που έχει ποτέ υπογραφεί. Οι δύο μεγαλύτερες αγορές αεροπορικών μεταφορών, που αντιπροσωπεύουν το 60% της παγκόσμιας κίνησης, θα συνεργαστούν στενότερα σε όλους τους τομείς της πολιτικής αεροπορικών μεταφορών. Τον Μάιο του 2008 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ξεκινήσει ένα δεύτερο στάδιο διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ. «Στόχος μας πρέπει πάντοτε να είναι ένας εντελώς ανοικτός εναέριος χώρος μεταξύ της Ε.Ε. και των Η.Π.Α.» πρόσθεσε ο Αντιπρόεδρος κ. Barrot.

Όλες οι αεροπορικές εταιρίες της Ε.Ε. έχουν πλέον τη δυνατότητα να πραγματοποιούν απευθείας πτήσεις προς τις Η.Π.Α. από οποιοδήποτε μέρος της Ευρώπης και όχι μόνο από τη χώρα τους. Η συμφωνία αίρει όλους τους περιορισμούς στα δρομολόγια, στις τιμές ή στον αριθμό των εβδομαδιαίων πτήσεων. Από την Κυριακή, πολλές αεροπορικές εταιρίες θα αυξήσουν τις πτήσεις τους και τους προορισμούς που εξυπηρετούν. Για παράδειγμα οι πτήσεις μεταξύ του αερολιμένα Heathrow του Λονδίνου και των Η.Π.Α. θα αυξηθούν περίπου 20% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2007.

Με συνολική ετήσια κίνηση περίπου 50 εκατομμυρίων επιβατών μεταξύ της Ε.Ε. και των Η.Π.Α., η συμφωνία καλύπτει την και κατά πολύ μεγαλύτερη αγορά αεροπορικών συγκοινωνιών διεθνώς. Η άρση όλων των περιορισμών πρόσβασης στην αγορά θα τονώσει τον ανταγωνισμό. Οι τιμές των υπερατλαντικών πτήσεων αναμένεται να μειωθούν. Τα οφέλη για τους καταναλωτές ενδέχεται να φθάσουν τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ κατά την επόμενη πενταετία. Η συμφωνία μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία 80.000 θέσεων εργασίας στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Για πρώτη φορά η συμφωνία αυτή καθιερώνει μια στενότερη συνεργασία μεταξύ της Ε.Ε. και των Η.Π.Α. για την αντιμετώπιση νέων προκλήσεων, όπως η ασφάλεια ή το περιβάλλον. Η συνεργασία αυτή θα διευκολύνει τη λειτουργία των αεροπορικών εταιρειών και των αερολιμένων και θα περιορίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιβάτες.

Η συνεργασία αυτή ήδη αποδίδει καρπούς, όπως π.χ στον τομέα του περιβάλλοντος: η Πρωτοβουλία Ατλαντικής Διαλειτουργικότητας για τη Μείωση των Εκπομπών (AIRE) αποτελεί μια κοινή προσπάθεια για τον περιορισμό των επιπτώσεων στο περιβάλλον από τις υπερατλαντικές πτήσεις. Με τη δημιουργία περισσότερο «πράσινων» υπερατλαντικών πτήσεων θα μειωθούν οι εκπομπές καυσαερίων ανά πτήση.

Με βάση την επιτυχία που σημείωσε η εσωτερική αγορά αεροπορικών μεταφορών στην Ευρώπη η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της ομαλοποίησης των διεθνών αεροπορικών αγορών. Απώτερος στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η δημιουργία ενός υπερατλαντικού Ανοικτού Εναέριου Χώρου: μια ενιαία αγορά αεροπορικών μεταφορών μεταξύ της Ε.Ε. και των Η.Π.Α. με ελεύθερη ροή επενδύσεων και κανένα περιορισμό στην παροχή αεροπορικών υπηρεσιών, που θα συμπεριλαμβάνει την πρόσβαση στις εσωτερικές αγορές και των δύο μερών. Συνεπώς, η συμφωνία, που άρχισε να ισχύει στις 30 Μαρτίου, περιλαμβάνει έναν ισχυρό μηχανισμό για τη διεξαγωγή ενός δεύτερου σταδίου διαπραγματεύσεων με σαφές χρονοδιάγραμμα που αρχίζει ήδη από τα μέσα Μαΐου 2008.

Η συμφωνία υπογράφηκε στις 30 Απριλίου 2007 κατά τη Διατλαντική Διάσκεψη Κορυφής στην Ουάσιγκτον. Αντικαθιστά 21 διμερείς συμφωνίες μεταξύ των κρατών μελών και των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες περιλάμβαναν περιορισμούς βάσει της εθνικότητας. Έως τώρα οι αεροπορικές εταιρίες της Ε.Ε. δεν είχαν το δικαίωμα να εκτελούν πτήσεις προς τις Η.Π.Α. από σημεία εκτός της χώρας τους.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024