Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΣπ. Δανέλλης: Η άμεση ολοκλήρωση του Ενιαίου Ουρανού φαντάζει μάλλον ουτοπική
Αερομεταφορές

Σπ. Δανέλλης: Η άμεση ολοκλήρωση του Ενιαίου Ουρανού φαντάζει μάλλον ουτοπική

Ο Ενιαίος Ευρωπαϊκός Ουρανός αποτελεί σύγχρονο σύμβολο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, δηλώνει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του ευρωκοινοβουλίου κ. Σπύρος Δανέλλης, ως σκιώδης εισηγητής των ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό.

Υπερψηφίστηκε από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση προόδου του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού, του σχεδίου δράσης για την ενοποίηση των εναέριων χώρων των κρατών-μελών της Ε.Ε. Στην έκθεση ασκείται δριμεία κριτική στις εθνικές κυβερνήσεις για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος.

Συγκεκριμένα, η Ευρωβουλή ζητά από την Κομισιόν να προχωρήσει σε περαιτέρω πειθαρχικά μέτρα κατά των κρατών-μελών αν δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους μέχρι το Δεκέμβρη του 2012. Παράλληλα, ζητά να τεθούν σε ισχύ τα κατάλληλα κίνητρα και η χρηματοδότηση που θα χρειαστεί για την υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών SESAR που θα αλλάξουν ριζικά το τοπίο στις αερομεταφορές.

Ο κατακερματισμένος στα εθνικά σύνορα εναέριος χώρος της Ε.Ε. κοστίζει σήμερα συνολικά έως και 5 δισ. ευρώ το χρόνο. Η υλοποίηση του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού θα επιφέρει μείωση της τάξεως του 50% στο κόστος του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, θα μειώσει κατά 50% τις καθυστερήσεις και τις ακυρώσεις πτήσεων, θα μειώσει τη διάρκεια και το κόστος των πτήσεων, αλλά και τον αντίκτυπό τους στο περιβάλλον.  

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του ευρωκοινοβουλίου κ. Σπύρος Δανέλλης, ως σκιώδης εισηγητής των ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό, έκανε την εξής παρέμβαση στη συζήτηση επί του θέματος:

“Τον Απρίλιο του 2010, όταν ταλαιπωρήθηκαν περισσότεροι από 100.000 επιβάτες από την έκρηξη του ισλανδικού ηφαιστείου, τα κράτη-μέλη έσπευσαν να διακηρύξουν πως ο Ενιαίος Ευρωπαϊκός Ουρανός δεν μπορούσε να επιδεχθεί καθυστερήσεων. Η Ευρώπη χρειάστηκε -και δεν είχε- την ευελιξία ενός κοινού εναέριου χώρου.

Δυόμιση χρόνια μετά, βρισκόμαστε σε ένα πολιτικό αδιέξοδο, όπου η άμεση ολοκλήρωση του Ενιαίου Ουρανού φαντάζει μάλλον ουτοπική, ενώ καθυστερεί ακόμη και η τυπική θέσπιση των FABs (Λειτουργικών Τμημάτων Εναερίου Χώρου), που από μόνη της εξάλλου δεν εγγυάται τη βελτίωση των επιδόσεων των αερομεταφορών.  

Αυτό που απαιτείται αυτή τη στιγμή είναι να καμφθούν οι εθνικοί εγωισμοί και να υπερισχύσει η πολιτική βούληση της γραφειοκρατίας και των συμφερόντων της ακινησίας. Και για αυτό, ειδικά σήμερα, ας μη παραβλέπουμε τη βαρύτητα του συμβολισμού. Ο Ενιαίος Ευρωπαϊκός Ουρανός είναι ένα τεχνικό έργο, με γνωστά οφέλη, αλλά είναι ταυτόχρονα ένα σύγχρονο σύμβολο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024